9 min læsningTema om hadbeskeder og dødstrusler: Thomas Frank har aktivt fravalgt de sociale medier, mens Mathias Jensen lærte en masse af voldsom beskedstorm efter EM – del 2 af 4

Thomas Frank og Mathias Jensen forholder sig til tendensen med hadbeskeder på de sociale medier, som den danske Premier League-manager aktivt har fravalgt at være på. Derimod modtog Mathias Jensen en række hadefulde beskeder efter EM-slutrunden, som lærte ham en masse.

9 min læsning
Thomas Frank og Mathias Jensen
Foto: David Klein/Reuters/Ritzau Scanpix

Digital chikane, hadbeskeder og dødstrusler på de sociale medier er et kæmpe problem i det moderne samfund.

Det mærker man også hos aktørerne i fodboldmiljøet, der ofte er genstand for ubehagelige beskeder fra både anonyme og navngivne profiler.

Selvfølgelig har jeg oplevet det med mine spillere, og de værste får jeg lige hvisket i ørene af vores Head of Media, Chris (Deacon, red.), så jeg lige er opmærksom på det

– Thomas Frank, Premier League-manager i Brentford

I Brentford har Premier League-klubbens danske manager Thomas Frank dog valgt at gå i en helt anden retning, hvor de sociale medier aktivt er blevet fravalgt. Blandt andet for at undgå konfrontationen med den kedelige tendens:

– Jeg har heldigvis oplevet det meget, meget lidt. Og jeg tror, at en af de største grunde til det er, at jeg ikke er på de sociale medier. Det er jeg meget, meget tilfreds med, at jeg ikke er. På alle mulige måder, indleder Thomas Frank og fortsætter:

– Jeg kom ind i det her professionelle miljø i sommeren 2013, hvor det måske var der, det begyndte. Facebook var i gang og havde været det i nogle år, men jeg var lidt langsom til at komme i gang, men jeg var helt bevidst om, da jeg så kom ind der, at jeg slet ikke skulle ind der. Hvad folk kan skrive af mulige og håbløse ting. Det skulle jeg slet ikke være en del af.

Thomas Frank nyder personligt stor succes i Brentford Football Club, hvor han blandt andet har været med til at rykke klubben op i Premier League for første gang i klubbens historie. Foto: Ian Walton/Reuters/Ritzau Scanpix

Vil aldrig anbefale brugen af sociale medier

På trods af, at Thomas Frank aktivt har valgt at holde sig fra de sociale medier, kan han engang imellem godt tage sig selv i, at gerne vil kunne benytte sig af nogle af de funktioner, som medierne også kan tilbyde:

– Jeg savner det ikke og tænker nogle gange, at det kunne være rart at være på Twitter for nyhedsfeeded, men ellers er det ikke noget, som jeg gerne vil. På den måde tror jeg, at jeg har undgået rigtig meget, fordi der er ingen tvivl om, at i den her verden, når vi vinder tre kampe, så er jeg verdens bedste træner og når vi har tabt tre i streg, så er jeg den fuldstændig mest håbløse og umulige træner.

– Og der er nok ikke rigtigt nogle af tingene, som passer. Jeg ligger nok et eller andet sted midt imellem – forhåbentlig lidt over midten, tilføjer Thomas Frank med et let smil og konstaterer:

– Jeg synes jo, at det er håbløst af dem, som gør det. Det, som jeg altid siger til mig selv er jo, at det er et fåtal. Det er det. I forhold til hvor mange fans det er, der er derude. De få, der er så håbløse oppe i øverste etage, der skriver det, det er heldigvis et fåtal af dem, som er derude. Og der er rigtig mange gode fans og folk, der bakker op.

Selvom Thomas Frank ikke selv benytter de sociale medier, så har han kendskab til problematikken gennem sin pressechef i Brentford, hvor flere af klubbens aktører ofte er genstand for diverse hadefulde ytringer.

– Selvfølgelig har jeg oplevet det med mine spillere, og de værste får jeg lige hvisket i ørene af vores Head of Media, Chris (Deacon, red.), så jeg lige er opmærksom på det.

– Generelt troller de ikke det hele – eller det gør de – men man kan jo ikke få alt at vide, fordi der altid er noget efter en kamp på den ene eller anden måde, tilføjer Thomas Frank, der har et klart budskab til spillernes brug af de sociale medier, som han ikke anser for at være nødvendige, at være en del af:

– Jeg forstår godt, at man i dag bruger sociale medier til at promovere sig selv, og de er deres egen virksomhed. Personligt er mit råd, at man skal lade være med at bruge tid på det.

– Det ville være mit råd, men jeg forstår godt, at det kan være svært. Det kan jeg godt forstå, men jeg kan simpelthen ikke – jo jo, så kan det godt være, at man har en masse følgere og man bevidst gør det – men hvis du ikke vil det, og fodboldspillere tjener jo ganske fornuftigt og kan godt få tingene til at løbe rundt, så jeg ville aldrig, aldrig anbefale, at man gør det.

Beskedstorm efter EM-slutrunden har givet hår på brystet

En anden aktør i Brentford har stiftet bekendtskab med de mange hadefulde beskeder, som bliver smidt direkte ind i den personlige indbakke.

Det fortæller Mathias Jensen, der foruden at være en stor profil på Thomas Franks mandskab, efterhånden også er blevet en fast bestandel af Kasper Hjulmands landshold.

– Selvfølgelig oplever jeg det, men som regel er det fra modstanderfans. Hvis man enten har vundet over dem eller har været involveret i en episode i en kamp, hvor de mener, at man har ageret, som man ikke skulle, indleder Mathias Jensen, der modtog en storm af hadbeskeder, da han måtte udgå med en dyb flænge i foden af EM-semifinalen mod England i 2021 i den forlængede spilletid, efter Kasper Hjulmand havde gjort brug af alle sine udskiftninger.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så lader jeg mig ikke gå på af det særlig meget. Jeg lod mig gå lidt på af det til EM, da jeg fik nogle efter semifinalen, fordi jeg blev tvunget til at blive udskiftet efter en skade.

– Vi havde brugt alle udskiftninger, så på en måde kan man godt sige, at jeg lod mit hold lidt i stikken, men det var ikke mit eget valg. Det var der også nogle danskere, der blev frustrerede over og skrev ikke så søde beskeder til mig. 

Jeg blev chokeret. For mig virker det soleklart, at jeg selvfølgelig ikke lader jeg mig udskifte, hvis jeg havde mulighed for at fortsætte i en EM-semifinale

– Mathias Jensen, midtbanespiller i Brentford og på det danske landshold

– Det var første gang, at jeg prøvede det. At få sådanne beskeder. Det synes jeg var lidt svært. Specielt, når det var fra det danske folk. Første gang man oplever det, kan det være svært, men man vænner sig også til, at det desværre er blevet en del af gamet, siger Mathias Jensen, der lærte en masse af sit første rigtige møde med tendensen.

Den 26-årige Mathias Jensen har i løbet af sin fodboldkarriere optrådt i FC Nordsjælland, Celta Vigo og nu Brentford, hvor han nyder stor succes i Premier League som nøglespiller på Thomas Franks mandskab. Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix

– Jeg blev chokeret. For mig virker det soleklart, at jeg selvfølgelig ikke lader jeg mig udskifte, hvis jeg havde mulighed for at fortsætte i en EM-semifinale. Det siger sig selv, så først og fremmest blev jeg lidt chokeret over, at folk kunne tænke sådan. Det gjorde mig lidt ked af det, men når det er sagt, så fik jeg også en masse søde beskeder.

– Jeg ved også godt, at når man er frustreret, så gør man nogle gange ting, som man normalt ikke vil gøre. Der var også flere, som havde skrevet ikke så søde beskeder, som undskyldte bagefter. Jeg lærte en masse af det og har også lært, at jeg ikke skal tage det så tungt, fordi folk agerer også nogle gange, som man ikke helt vil, når man er frustreret, lyder det fra midtbanespilleren, der forsøger at erindre, hvad der mere præcist blev skrevet til ham:

– Jeg kan ikke engang helt huske, hvad de præcis skrev, men det var sådan noget med, hvad fanden jeg bilder mig ind. At jeg lod mit hold i stikken. At de håbede, at jeg havde brækket benet, ellers kunne de ikke forstå, hvorfor jeg lod mig udskifte. Jeg ved ikke, om der var noget med min familie også. Min familie og venner kunne af en eller anden grund se mere, end hvad jeg kunne, og det er måske også godt nok.

– Der går grænsen også fuldstændig, synes jeg. Én ting er, at de er frustrerede og skriver til personen selv, men det der med, at de truer ens familie er jo langt over grænsen. Det har jo ingen indflydelse på, hvad man gør på banen. Det hører ingen steder hjemme, slutter Mathias Jensen.

Du kan læse med i morgen, hvor tredje del af vores tema om hadbeskeder udkommer.

Her gør Katrine Emme Thielke, som er foredragsholder og digital rådgiver, os klogere på den kedelige tendens med hadbeskeder fra et ekspertmæssigt perspektiv.

Tema om hadbeskeder og dødstrusler: Det løber én koldt ned ad ryggen – del 1 af 4

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer