International Fodbold

African Nations Cup 2022 – få overblikket over de største stjerner her!

African Nations Cup 2022 starter den 9. januar og spilles helt frem til den 6. februar, hvor finalen finder sted. Vi sætter fokus på de største stjerner til turneringen.

De spillere du skal holde øje med til African Nations Cup 2021

African Nations Cup – også kendt som African Cup of Nations – begynder den 9. januar. Turneringen, der har mange navne, afholdes i Cameroun og spilles i fem værtsbyer.

På engelsk hedder de afrikanske mesterskaber primært African Cup of Nations, mens vi i Danmark oftere kalder den African Nations Cup. Flere vælger også at betegne mesterskaberne med forkortelsen AFCON. Mange kalder fejlagtigt turneringen for Africa Nations Cup, hvilket den altså ikke hedder.

African Nations Cup blev for første gang afholdt i 1957 i Sudan, hvor kun tre hold deltog, men nu er formatet udvidet og gjort markant mere professionelt, så der ved den seneste African Nations Cup deltog 24 hold.

Turneringen starter altså 9. januar, hvor værtsnationen Cameroun spiller åbningskamp mod Burkina Faso. Gruppespillet slutter den 20. januar, og ottendedelsfinalerne går i gang tre dage senere den 23. januar. Kvartfinalerne til African Nations Cup spilles over to dage den 29. og 30. januar, inden semifinalerne finder sted den 2. og 3. februar.

Finalen spilles søndag den 6. februar.

AFCON er vokset som turnering de seneste årtier, men alligevel har blandt andet den engelske fodboldlegende Ian Wright kritiseret mediernes dækning af turneringen som værende respektløs.

Vi har samlet holdene fra de seks grupper og giver dig overblikket over de største stjerner, du skal holde øje med, hvis du vil være godt forberedt hjemme ved skærmen, når du tuner ind til de første kampe.

Til African Nations Cup skal alle hold udtage 28 spillere, hvor af tre skal være målmænd.

African Nations Cup – Gruppe A:

I Gruppe A er Cameroun storfavoritter til at gå videre. Den VM-legendariske nation ser ikke ud til at få den helt store modstand i det indledende gruppespil på hjemmebane til African Nations Cup.

Burkina Faso

Du kender helt sikkert Adama Guira, som tidligere har gjort sig i SønderjyskE og AGF. Men ellers er der nok ikke mange chancer for, at Burkina Faso laver den helt store overraskelse her, eller at du lige hiver en masse af spillerne frem fra bagkataloget. Bertrand Traoré fra Aston Villa og Edmond Tapsoba fra Leverkusen er nogle af de spillere, der befinder sig på højeste niveau, ligesom Issa Kaboré, der til daglig spiller for Troyes i Frankrig, engang var på kontrakt hos Manchester City – uden dog at få en kamp.

Cameroun

Flere spillere kender vi til gengæld hos Cameroun, som mange også husker for en fantastisk slutrunde til VM i 1990, hvor holdet kom til semifinalerne. Holdet er klare favoritter i Gruppe A med spillere som André Zambo Anguissa, Napoli, André Onana, Ajax, Karl Toko Ekambi, Lyon, som blandt andre spillede i kampene mod Brøndby IF i Europa League. Du kender måske Eric Maxim Choupo-Moting, FC Bayern München, og så er der Christian Bassogog, Shanghai Shenhua.
Bassogog kender vi fra hans tid i AaB, hvor en super målstime sikrede et lukrativt skifte til Kina.

Etiopien – holdet uden de store profiler:

Det er nok ikke her, du finder de fleste spillere fra hukommelsen. Den mest værdifulde spiller er vurderet til 300.000 € og spiller i Egypten for El Gouna. Han hedder Shimelis Bekele.

Kap Verde:

Der er ikke de store stjerner på Kap Verdes hold, og kun få har erfaring fra europæisk fodbold på semihøjt niveau. Holdets mest profilerede spillere er Garry Rodrigues fra Olympiakos, og Djaniny fra Trabzonspor. Djaniny har scoret fem mål i den tyrkiske liga. De er vurderet til henholdsvis 4 og 4,6 millioner € på Transfermarkt.com.

Gruppe B:

I Gruppe B finder vi bookmakernes favorit til at vinde African Cup of Nations. Senegal giver odds 5,0 som samlet vinder af turneringen, og det er der også en god grund til. De har en stærk trup og er kommet i en nem gruppe, men holdet har Covid-19 problemer forud for første kamp.

Guinea:

Hos Guinea finder vi en af turneringens helt store stjerner i Liverpools Naby Keita. Liverpools midtbanespiller har også andre kendte holdkammerater i Ilaix Moriba fra Redbull Leipzig og Amadou Diawara fra AS Roma. Og så kender du med sikkerhed også FC Midtjyllands Sory Kaba, der lige nu er udlejet til OH Leuven i Belgien.

Malawi:

Hos Malawi er det ifølge Transfermarkt.com, Gabadinho Mhango, der til daglig spiller for Orlando Pirates i Sydafrika, som er den mest værdifulde spiller. Charles Petro spiller til daglig for FC Sheriff, som jo leverede en gedigen overraskelse i Champions League mod Real Madrid i efteråret. Men Petro har kun været med i truppen for Sheriff i Champions League kvalifikationen. Ikke gruppespillet.

Senegal:

Her har vi altså en af favoritterne til at komme rigtig langt til African Nations Cup. Flere store profiler fra Premier League er i spil for Senegal, hvor den største profil unægteligt må være Sadio Mané fra Liverpool FC. Han følges op af Kalidou Koulibaly fra Napoli, Bouna Sarr, Bayern München og målmand Edouard Mendy fra Chelsea FC. Abdou Diallo og Idrissa Gueye fra PSG er endnu to solide navne hos Senegal. Derudover er Ismaila Saar fra Watford blevet efterudtaget!

Zimbabwe:

Tino Kadewere må være Zimbabwes største profil. Han spiller til daglig for Lyon og var blandt andet i aktion i kampene mod Brøndby, og holdet har Jordan Zemura fra Bournemouth i The Championsship. Knowledge Musona har tidligere spillet for Hoffenheim og Augsburg i Bundesligaen og for Anderlecht. Men i dag spiller han i Saudi Arabien.

Læs også: Præsident for afrikansk fodboldforbund: Jeg bliver, til pokalen er løftet

Gruppe C:

I Gruppe C er Marokko placeret. Den tidligere vinder fra 1976 er kommet i en gruppe med især et landshold, du med garanti ikke kender ret meget til. Comoros vender vi tilbage til, men du kan også få set Ghana og Gabon med et par genkendelige ansigter på banen.

Comorerne:

Dette landshold er ikke ret gammelt. Fodboldunionen fra dette lille land og ø, som ligger mellem den østafrikanske kyst og Madagascar og kun har 850.000 indbyggere er fra 1979. Så det er en stor bedrift for Comorerne at deltage i sit første African Nations Cup. Ham vi skal holde øje med her er Faïz Selemani, der spiller i belgiske Kortrijk. Han har scoret to mål i december. El Fardou Ben spiller i Røde Stjerne og så har holdet også en del spillere fra de franske rækker.

Gabon:

Som hos en del andre deltagere ved AFCON, har Gabon en overordnet stjerne over dem alle – det er naturligvis Arsenals uønskede angriber Pierre-Emerick Aubameyang. Mario Lemina fra Nice, Guelor Kanga fra Røde Stjerne, Denis Bouanga, Saint-Etienne og Ulrick Eneme Ella fra Brighton er andre gode navne for Gabon.

Ghana:

Det her landshold har vi stiftet bekendtskab med i Danmark før. Razak Pimpong fra FCM og FCK, har blandt andet spillet 10 kampe for det ghanesiske landshold, og der er også andre tidligere superligaspillere på holdet. Den store stjerne er Thomas Partey fra Arsenal, men Daniel Amartey fra Leicester (tidligere FCK) og de to tidligere FC Nordsjællandspillere Mohammed Kudus, Ajax, og Kamal Deen Suleymana, nu Rennes, kender vi også godt. Jordan Ayew, Crystal Palace og Felix Afena Gyan fra AS Roma er også værd at holde øje med.

Marokko:

Her er favoritterne i Gruppe C, og der er altså en del at holde styr på. Achraf Hakimi, PSG, er den helt store stjerne, men det stopper ikke her. Profiler som Munir El Haddadi, Youssef En-Nesyri og Yassine Bounou (målmand) spiller alle tre i Sevilla, mens de andre stjerner er Abdessamad Ezzalzouli, FC Barcelona, Romain Saiss, Wolverhampton, Sofyan Amrabat, Fiorentina og de to Watford-spillere Imran Louza og Adam Masina. Slutteligt er Nayef Aguerd fast mand hos Rennes i Ligue 1 og en profileret spiller i Frankrig.

Gruppe D:

I Gruppe D finder vi en anden af turneringens favoritter og den største stjerne. Egypten giver 7,5 gange pengene igen, hvis de vinder African Nations Cup. Egypten vandt AFCON tre gange i streg fra 2006 til 2010, og de har vundet turneringen seks gange i alt.

Egypten:

Den helt store stjerne her er naturligvis Mohamed Salah fra Liverpool. Liverpool-angriberen, der seneste scorede i sin seneste optræden mod Chelsea, er til gengæld også klart den største stjerne. Han er ti gange mere værd end den næstmest værdifulde spiller i truppen. Aston Villas Mahmoud Trezeguet og Arsenals Mohamed Elneny er de to andre store stjerner.

Guniea-Bissau:

Mama Baldé fra franske Troyes er den mest værdifulde spiller fra Guniea-Bissau på Transfermarkt, og holdet har ikke kæmpe stjerner men til gengæld mange spillere, der begår sig på semihøjt niveau i Europa. Det her kan sagtens ende med at blive en hård nød at knække for Egypten og Nigeria, men de vinder ikke African Nations Cup. Moreto Cassamá, Stade Reims, Eulânio Ângelo Chipela Gomes, Porto og Alfa Semedo Esteves fra Vitoria er også et par af profilerne.

Nigeria:

Nigeria er et legendarisk fodboldnation for os europæere. Vi har haft stjerner som Kanu, Jay-Jay Okocha, Yakubu og Taribo West inde på livet, og vi mødte dem til VM i 1998, hvor Danmark som bekendt vandt med 4-1. Derudover er holdets spilledragter altid genstand for stor opmærksomhed. Frank Onyeka er et velklingende navn hos Nigeria, og den tidligere FCM-spiller og nuværende Brentford-spiller har også flere stærke holdkammerater. Wilfred Ndidi og Kelechi Iheanacho kender vi begge fra Leicester City, og Samuel Chukwueze fra Villarreal og Alex Iwobi fra Everton er også velkendte spillere. Et interessant hold.

Sudan:

Sudan giver pengene 41 gange igen, hvis de vinder gruppe D, så derfor skal vi ikke forvente os for meget af dem. Det er næsten udelukkende spillere fra den hjemlige liga, men dog spiller Mohamed Amin i svenske Motala i de lavere rækker.

Gruppe E:

I Gruppe E har vi en af de store favoritter til dette års African Nations Cup. Algeriet er nummer to på bookmakernes liste over de største favoritter, men de får en svær modstander i Elfenbenskysten. De to hold bør gå stensikkert videre fra denne gruppe.

Algeriet:

Algeriet er forsvarende mestre og har vundet turneringen to gange i alt. Riyad Mahrez fra Manchester City overskygger selvfølgelig alle spillere, men også Ismaël Bennacer, AC Milan, Saïd Benrahma fra West Ham og Ramy Bensebaini fra bundesligaklubben Borussia Mönchengladbach er store stjerner. Hold derudover øje med profiler som Islam Slimani, Lyon, Adam Ounas, Napoli og Aissa Mandi fra Villarreal, og så noter dig Youcef Belaili, som spiller for Qatar FC. Den 29-årige kantspiller har fået sent gang i karrieren, efter at have tilbragt to år mellem 2015 og 2017 i FIFA karantæne for positiv dopingtest med kokain.

Elfenbenskysten:

Elfenbenskysten har vundet AFCON to gange i historien og har også til denne turnering mange gode spillere med fra især det europæiske kontinent. Se bare her: Serge Aurier, Villarreal, Eric Bailly, Manchester United, Odilon Kossounou, Bayer Leverkusen, Maxwel Cornet, Burnley, Ibrahim Sangare, PSV, Jean-Daniel Akpa Akpro, Lazio, Franck Kessie, AC Milan, Wilfried Zaha, Crystal Palace, Nicolas Pepe, Arsenal, Sebastien Haller, Ajax udgør en fantastisk landsholdstrup for holdets franske landstræner Patrice Beaumelle.

Sierra Leone:

Her har vi et par velkendte spillere fra Danmark. Mustapha Bundu fra AGF og Alhaji Kamara fra Randers, kender vi. Sidstnævnte har lige forlænget sin kontrakt med kronjyderne. Bundu er den næsthøjst vurderede spiller i Sierra Leone truppen – kun overgået af den tidligere Tottenham- og Liverpool-spiller Steven Caulker, der lige nu spiller hos tyrkiske Gaziantep. Osman Kakay spiller lige nu for QPR i England, og anfører Umuru Bangura spiller i Neuchâtel i Schweiz.

Ækvatorialguinea:

Her er det også holdet, der er stjernen, og så kan du nok regne ud, at der ikke kommer nogen Premier League- eller LaLiga-stjerne i startopstillingen her. Holdets største profiler er  Santiago Eneme, Nantes, Jose Machin, Monza, og Luis Nlavo, Sporting Braga. Carlos Akapo er fast mand sammen med danske Jens Jønsson hos Cadiz i LaLiga, og så skal Emilio Nsue, der lige nu er klubløs, udnytte turneringen til at vise, hvad han kan. Han har tidligere spillet for Middlesbrough og Birmingham City, men har senest spillet på Cypern.

Gruppe F:

I Gruppe F har vi en Brøndby-spiller med i truppen for Tunesien, og sammen med Mali er de storfavoritter til at gå videre mod to nationer, der ikke forventes at gøre meget væsen af sig. Tunesien giver kun odds 1,57 for at gå videre fra gruppespillet.

Gambia:

Musa Barrow fra italienske Bologna er holdet dyreste spiller, og med fem mål i denne sæson i Serie A, er det nok ham, holdet skal sætte sin lid til. Omar Colley fra Sampdoria, Ebrima Colley fra Spezia og Ebrima Darboe fra AS Roma er ligeså profiler for holdet, hvor Pa Modou fra FC Zürich er anfører.

Mali:

Hos Mali finder vi en række højtvurderede spillere fra Europa. Yves Bissouma, Brighton, Amadou Haidara , RB Leipzig, Mohamed Camara fra RB Salzburg og Diadié Samassékou fra Hoffenheim er nogen af de vigtigste spillere, hvor sidstnævnte også er anfører sammen med
Hamari Traore fra Rennes. Haidaras start hos RB Leipzig efter et 150 millioner DKK skifte i 2019 blev ødelagt af en knæskade. Men i denne sæson har han spillet fire Champions League-kampe mod blandt andre Manchester City og Paris Saint-Germain. Mali har mange spillere i fransk fodbold og er et godt landshold, der ikke har tabt i seks landskampe i streg.

Mauretanien:

Hos Mauretanien er det angriberen Aboubakar Kamara fra græske Aris Saloniki, der topper listen over mest værdifulde spillere. Han har tidligere spillet i den engelske klub Fulham, hvor han fik 11 Premier League kampe uden scoringer, og han er indimellem holdets anfører, når han spiller. Souleymane Doukara og Pape Ibnou Ba fra henholdsvis tyrkiske Giresunspor og franske Le Havre kan også blive kampafgørende fra Mauretanien.

Tunesien:

Ellyes Skhiri fra FC Köln er en af holdets store profiler, og som fast mand hos Bundesligaklubben, hvor han dog godt nok har været skadet, er han en vigtig brik. Derudover hold øje med Brøndbys Anis Slimane sammen med talentet Hannibal Mejbri fra Manchester United. Wahbi Khazri er anfører og spiller til daglig for St. Etienne i Frankrig. Derudover er der mere dansk islæt i truppen, da OB‘s Issam Jebali også repræsenterer Tunesien i turneringen.

Du kan se African Nations Cup på Viaplay og TV 3 SPORT’s kanaler.

Læs også:
Brøndby-spiller udtaget til AFCON
Vildt rygte: Mourinho på blokken som landstræner i Afrika

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P