12 min læsningPortræt: Christiano Ronaldo – Rekordindehaveren fra det portugisiske øhav

37-årige Christiano Ronaldo har igennem karrieren vist sig, at være ligesom en god vin fra hjembyen Madeira. En udgave af sig selv, der uanset årstal, bare bliver bedre og bedre.

12 min læsning
Christiano Ronaldo scorede i 2021's sidste kampe mod Burnley i Premier League
Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Den 36-årige portugiser, Christiano Ronaldo, er en éner, et unikum og blandt de bedste fodboldspillere gennem to årtier.

Men bedst af alt, skriver vi fortsat i nutid, når samtalen falder på stjernespilleren.

For Ronaldo er slet ikke færdig med et imponere på alskens europæiske og internationale fodboldscener. Hvad enten det er for sit landshold Portugal eller for klubholdet, Manchester United, hvor han igen er tilbage at finde.

Christiano Ronaldo med sin signaturfejring sammen med holdkammeraten Scott McTominay. Foto: Oli Scarff/AFP/Ritzau Scanpix

Igennem karrieren hidtil har Ronaldo desuden imponeret i Spanien for Real Madrid, i Italien for Juventus FC og ikke mindst i sin første profesionelle klub, Sporting Lissabon, hvor han fik sit gennembrud og lagde kimen til den uovertrufne flotte karriere, han indtil videre har bedrevet.

Men også på landsholdet, som ikke bare den mest scorende for Portugal gennem tiden, men som den mest scorende mandlige fodboldspiller i verdenshistorien for sit landshold gennem tiden.

Men før vi kommer til nutidens triumfer og epoker, skal vi lige tilbage til starten på eventyret om Ronaldo fra Atlanterhavsøen Madeira i hjemlandet Portugal.

Han er et fantastisk og oprigtigt menneske, og han har lært mig meget gennem karrieren. Han har været som en far for mig inden for fodbolden

Christiano Ronaldo om Sir Alex Ferguson, der i sin tid hentede ham til Old Trafford

Hvor kommer Ronaldo fra?

Christiano Ronaldo, med sit fulde navn Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, blev født d. 5. februar 1985 og havde i sine barndomsår i Quinta Falcao-kvarteret i hjemlandet Portugal med en halvrå og hård opvækst, som ikke just var en dans på roser.

Eller som blommen i Madeira.

Statue af Christiano Ronaldo i hjemlandet Portugal på barndomsøen Madeira. Foto: Pauline_17, WikimediaCommons.

Quinta Falcao-kvarteret har nemlig adresse på øen Madeira, hvor den unge Ronaldo kom til verden og fik sin opvækst, og hvor faren, José Dinis Aveiro, spillede en mere passiv rolle – end moren, Maria Dolores dos Santos Aveiro, skulle vise sig at få med årene.

Ikke desto mindre var det Ronaldos far, der tildelte sin søn navnet Ronaldo, da han var stor fan af ingen mindre end Ronald Reagan –den amerikanske præsident nummer 40, tidligere californiske guvernør og skuespiller. 

Men faren kæmpede med et galoperende alkolholmisbrug, der gjorde afstanden mellem ham og sine fire børn usammenhængende og dystopisk med årene. Udover Christiano Ronaldo tæller familielisten storebroderen Hugo og storesøstrene Elma og Liliana.

Kritik er en del af branchen, og det bekymrer mig ikke. Jeg ser det faktisk som en god ting. Hvis nogen bekymrer sig eller snakker om mig, er det fordi, de kender mit potentiale og min værdi i fodbold

Christiano Ronaldos konstruktive syn på kritik

Alt til trods fungerede Ronaldos far, som tøjmand eller rettere sagt holdleder på det første lokale fodboldhold, Clube de Futebol Andorinha, eller bare CF Andorinha, som Ronaldo spillede for som ganske ung. Noget, der udefra set virker som en klassisk romantisering af et far-søn forhold, men hangen til alkohol ændrede radikalt på det billede.

Det har Christiano Ronaldo selv berettet i en Netflix-dokumentar, der ganske enkelt hedder ‘Ronaldo’, hvor han fortæller om sin opvækst og karriere, hvor der aldrig rigtigt var et særligt tæt bånd til faren, der desværre endte med at kaste håndklædet i ringen, da Ronaldo blot var 20 år grundet alkoholproblemerne.

– Min far var morsom, når han var fuld, men jeg lærte ham aldrig rigtig at kende fra hjertet. Jeg ved ikke, hvorfor han drak. Måske var han frustreret over sit liv. Jeg ønskede mig en anden far, en der var mere til stede og så, hvad jeg opnåede, understregede Ronaldo i dokumentaren.

Ronaldo har altid haft et vindermentalitet udover det sædvanlige. Faktisk helt fra barns ben, hvor han ikke var bleg for at fortælle sin ærlige mening om holdkammeraterne, hvis de ikke spillede bolden til ham.

Noget, der har hængt ved med årene, når vi ser ham gøre brug af sin signifikante gestik under kampene, både når det går godt og skidt.

Vi har set Ronaldo græde ved flere lejligheder, men til hans forsvar, så viser studier i dag, at det er sundt og aldrig har været mere maskulint at græde – såfremt det er over triumfer og sejre, og ikke nederlag og dårligdom. Hvad Ronaldo har grædt mest af eller over gennem årene, skal vi ikke gøre os til dommere over.

Læs også: Vildt karriereskifte: Tidligere Real Madrid-profil er blevet fisker

El Clásico med både Christiano Ronaldo og Lionel Messi i aktion. Foto: Jan S0lo, WikimediaCommons

Ronaldos mor – som støtte og tro følge gennem karrieren

Farens død fik stor betydning for den rolle, som Ronaldos mor fik for sin søn, særligt da den dengang 12-årige Ronaldo rykkede fra øen Madeira til det portugisiske fastland og hovedstaden, Lissabon, hvor han begyndte at tage fodbolden endnu mere alvorligt.

Men den unge alder, som Ronaldo havde, betød, at hjemveerne til Madeira var store, for store. Og netop her, kom Ronaldos mor, Maria Dolores dos Santos Aveiro, ind i billedet.

Hun flyttede ind med sin søn i Lissabon og var en klippefast støtte i ungdomsårene, hvor 17-årige Ronaldo slog igennem på Sporting Lissabons førstehold i 2002-2003, og herefter tog kometkarrieren fart.

Men ikke så meget fart, at moren ikke kunne følge med. Hun flyttede nemlig med til både Manchester, da United købte den talentfulde offensivsspiller i 2003 og seks år senere til den spanske hovedstad Madrid, da Real Madrid hentede Ronaldo til kongeklubben, ’Los Blancos’.

Læs også:
INDBLIK: Den mest vindende aktive fodboldspiller – Dani Alves
Portræt: Christian Eriksen – Hvor skal fodboldkarrieren fortsætte?

Ronaldos Instagram tager ikke fejl

Det tætte bånd til moren er ligeledes noget, Ronaldo ikke lægger skjul på, idet han jævnligt deler familiebilleder af sine børn (Ronaldo bliver snart far til sit sjette barn), sin bedre halvdel og sin betydningsfulde mor på Instagram, som afveksling til alle billederne af ham selv. Moren var hende, der lærte Ronaldo aldrig at give sig fortabt.

Vis dette opslag på Instagram

Et opslag delt af Cristiano Ronaldo (@cristiano)

I teksten til sin mor på Instagram, står der:

– Stort tillykke til den bedste mor i verden. En kriger, der lærte mig aldrig at give op. Den bedste bedstemor, mine børn nogensinde kunne drømme om at få. Jeg elsker dig så højt, min mor! Kys.

Læs også:
INDBLIK: Dele Allis fald fra toppen – Hvad gik galt?
INDBLIK: Hvem er Manchester Uniteds nye manager?

Hvor mange mål har Christiano Ronaldo scoret for sit landshold?

Noget kan tyde på, at den stærke relation til sin mor har været med til at styrke Ronaldos karrierevej, hvor der hele tiden har været plads til at have et dedikeret og passioneret forhold til sporten – men hvor det kulturelle og familiære ophav aldrig er blevet fortrængt undervejs.

I dag står Ronaldo noteret for et væld af rekorder, efter han har scoret mål på samlebånd og opnået store triumfer, som må være enhver drenge- eller pigedrøm.

Christiano Ronaldo blev den mest scorende mandlige fodboldspiller for sit landshold, da han d. 1. september var på pletten to gange for Portugal i deres sejr over Irland i VM-kvalifikationen. Ronaldo slog derfor den tidligere iranske rekordindehaver, Ali Daei, af pinden med sine 111 mål. 

Sidenhen har Ronaldo udbygget sin imponerende målscoringsrekord, hvor han i skrivende stund har spillet 184 kampe for Portugal med sensationelle 115 mål til følge. 

Top 10 over de mest scorende mandelige fodboldspillere i landsholdsregi 

1. Cristiano Ronaldo med 115 mål for Portugal
2. Ali Daei med 109 mål for Iran

3. Mokhtar Dahari med 89 mål for Malaysia
4. Ferenc Puskás med 84 mål for Ungarn
5. Lionel Messi med 80 mål for Argentina
6. Godfrey Chitalu med 79 mål for Zambia
7. Hussein Saeed med 78 mål for Irak
8. Pelé med 77 mål Brasilien
9. Ali Mabkhout med 76 mål for De Forenede Arabiske Emirater
10. Kunishige Kamamoto med 75 mål for Japan og Bashar Abdullah med 75 mål for Kuwait.


Læs også: Ronaldo skubber United-legende ned på klubbens all time topscorer liste

Ronaldo har desuden scoret mål mod hele 46 forskellige nationer i sin aktive landsholdskarriere for Portugal. Helt magisk, og noget, Ronaldo selv skrev følgende om på sin Instagram-profil.

Vis dette opslag på Instagram

Et opslag delt af Cristiano Ronaldo (@cristiano)


– Det er altid godt at opnå rekorder, men dem, man opnår for landsholdet (Portugal, red.), vil altid have en særlig betydning. 181 kampe med landsholdet er 181 grunde til at være stolt af. Og at score mod 46 forskellige lande er noget, jeg aldrig havde troet var muligt. Lad os ikke stoppe her, lad os kæmpe for mere. Forza Portugal!, skrev Christiano Ronaldo tilbage i oktober 2021 om sine milepæle for Portugal.

Læs også: Ronaldo er stolt over sine milepæle på landsholdet, men er sulten på mere

Men den 36-årige Ronaldo fra Atlanterhavsøen Madeira er meget mere end et nationalt ikon, der har banket 115 bolde ind i kassen og tilbage i 2016 med var til at sikre sit landshold EM-titlen. 

Jeg synes, at det er den bedste beslutning, jeg har taget. Den er helt perfekt!

Christiano Ronaldo om sin tilbagevenden til Manchester United

Ronaldo i United, Real Madrid og Juventus – og de mange rekorder!

Igennem sin glorværdige karriere, hvor han har tørnet ud for Sporting Lissabon, Manchester United ad to omgange, Real Madrid og Juventus FC. Samlet set har han scoret 688 mål i 915 kampe for sine klubhold. Noget, der slår en tyk streg under, hvor stor en magtfaktor Christiano Ronaldo har været og stadigvæk er. 

En kulturinstitution fra Portugal om man vil.

En sjov detalje med den ovenstående top 10-liste – over mest scorende mandlige fodboldspillere for sit landshold, er netop, at nummer fire på listen, ungarske Ferenc Puskás, siden 2009 har lagt navn til en årlig uddelt pris, der gives til den spiller, der har scoret det flotteste mål i løbet af sæsonen. Og her var Christiano Ronaldo, naturligvis fristes man til at sige, den første til at vinde prisen det første år, at prisen blev uddelt. 

Læs også: African Nations Cup 2022 – få overblikket over de største stjerner her!

Du kan se målet herunder, hvor Ronaldo i sin første Manchester United-tid kanonerede bolden ind i nettet mod FC Porto i 2009.

Video: Sieu Pham, YouTube.

Ronaldo har vundet flere titler, end man kan nå at remse op på en eftermiddag gennem sin 19 år lange profesionelle karriere. Men lad os alligevel prøve at dykke ned i dem her.

– Hel fem Ballon d’Or-titler, den første i 2008 og den seneste i 2017
– Puskas-prisen i 2009
– Hele ti gange har Ronaldo været årets mandlige spiller i Portugal
– To gange har Ronaldo vundet prisen som bedste spiller af FIFA
– Tre gange har Ronaldo været Europas bedste, kåret af FIFA
– Fem gange har Ronaldo været årets spiller på klubplan (Manchester United x2, Real Madrid x2 og én gang i Juventus)
– To gange har Ronaldo været året spiller kåret af Transfermarkt
– 19 gange har Ronaldo vundet topscorerprisen i alt fra EM og VM til Champions League, LaLiga, Premier League og Serie A.


Før I får tudet ørene helt fulde af de vilde tal i forhold til personlige rekorder, så lad os lige tage fem Champions League-titler, tre Supercup-triumfer, tre Premier League-trofæer, to spanske mesterskaber, to Serie A-mesterskaber og 13 cup-pokaler på tværs af Spanien, Italien, Portugal og England med i regnestykket. Og ét EM-mesterskab med Portugal i 2016.

Læs også: Fodboldekspert om Ronaldo: Hans attitude er helt gal!

Hvor meget tjener Ronaldo i løn i dag?

Da Manchester United i sommer sidste år hentede Christiano Ronaldo hjem til sin engelske hjerteklub fra Juventus, var det ikke transferbeløbet, der stak mest ud.

Ifølge det engelske medie The Athletic, betalte United godt og vel 171 millioner for at hente Ronaldo hjem fra Juventus til Drømmenes Teater i den røde del af Manchester. 111 millioner i transfersum med yderligere 60 millioner kroner i indlejrede klausuler.

Men kigger vi så til gengæld på Ronaldos kontrakt og hvor meget han tjener, så tager det fart. Her har Cristiano Ronaldo nemlig underskrevet en to år lang kontrakt med Manchester United, der render op i 480.000 pund om ugen (4,2 millioner danske kroner). Altså en årsløn i omegnen af 219 millioner danske kroner.

Det beretter flere medier, herunder Sky Sport Italia og Daily Mail.

Beløbet gør dermed Christiano Ronaldo til Premier Leagues bedst betalte fodboldspiller, hvor han overgår den tidligere rekordindehaver, Manchester Citys Kevin De Bruyne, der ‘kun’ tjener 95.000 pund om ugen (841.000 danske kroner).

Læs også: Det store lønoverblik: Hvor meget tjener fodboldspillere i løn?

Christiano Ronaldos lønpose overgår endvidere Lionel Messis, som den bedste betalte fodboldspiller målt på den internationalt anerkendte Forbes-liste. Og lønnen må siges, at være et parameter, der er nemmere at måle på, end når det kommer til snakken om, hvem der gennem tiden har været bedst: Ronaldo vs Messi.

Vi forholder os neutralt til den debat, men Ronaldo har så sandelig gjort et umage forsøg på at være det.

Læs også: INDBLIK: Fænomenet, legenden og frelseren Xavi vender hjem til Barcelona


Kildeliste
‘Ronaldo’ – dokumentar fra Netflix https://www.netflix.com/title/80083753
https://www.instagram.com/cristiano/
https://www.transfermarkt.com/cristiano-ronaldo/profil/spieler/8198
https://www.dr.dk/sporten/fodbold/portraet-af-cristiano-ronaldo
https://www.skysports.com/football/news/11095/12414248/cristiano-ronaldo-replaces-lionel-messi-as-highest-paid-footballer-in-forbes-rankings
https://www.whoscored.com/Players/5583/Show/Cristiano-Ronaldo

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer