11 min læsningINDBLIK: Hvem er Manchester Uniteds nye manager?

63-årige Ralf Rangnick blev den 29. november bekræftet som Manchester Uniteds nye manager. Men hvem er han?

11 min læsning
Ralf Rangnick
Ralf Rangnick skal forsøge at genrejse Manchester United til glorværdighed i jagten på tidligere tiders storhed med trofæer og mesterskaber. Foto: Filip Singer/EPA/Ritzau Scanpix

Fodboldprofessoren, manden bag moderne fodbold og et geni. Ralf Rangnick har mange labels på sig, og det nyeste er titlen som manager i en af verdens største fodboldklubber. Manchester United.

Mit job er at forbedre spillere. De følger dig, hvis de føler, at du gør dem bedre. Det er den største, den mest oprigtige motivation, som der er

Ralf Rangnick-statement, da han blev offentliggjort som ny United-manager

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at den engelske fodboldklub har landet en sand fodboldkapacitet, der møder stor respekt i den brede fodboldelite. Det er helt sikkert også derfor, at Manchester United efterfølgende har sikret sig at den 63-årige tysker overgår til en rolle som konsulent i klubben, når han til sommer overgiver managergerningen til en ny mand.

Med roller som både manager, fodbolddirektør og konsulent er det også en mand med flere kasketter, der i første omgang sætter sig i sædet i førstnævnte rolle frem til sommer.

Her er Ralf Rangnick hentet til fra en rolle som konsulent i den russiske storklub Lokomotiv Moskva, hvor han har været siden sommeren 2021. Her har han ikke kunne nå at sætte sit helt store aftryk grundet den korte periode, men aftryk har han sat i flere tidligere henseender.

Han får blandt andet kredit for den måde, som moderne fodbold spilles. Med højt pres og med et for øje; at score masser af mål.

Til sine træninger har Rangnick således fået speciallavet et tikkende ur, der skal være med til at ændre spillernes instinkter. Noget, han fik indført i sin tid som Hoffenheim-træner.

Ralf Rangnick var en stor succes i Hoffenheim, hvor han blandt andet var med til at udvikle Demba Ba, som senere fik en flot karriere i Premier League hos West Ham, Newcastle og Chelsea. Foto: Ina Fassbender/Reuters/Ritzau Scanpix

Rangnick vil nemlig ikke have sine hold til at stille sig ned for at forsvare, så indimellem sætter han uret i gang. Når en spiller mister bolden, har holdet otte sekunder til at generobre den. Og når de har vundet bolden, har de ti sekunder til at få afsluttet. Han vil ikke se afleveringer, der går bagud eller til siden. Hans hold skal fremad banen. Hvorfor? Fordi data viser, at der er størst chance for at score, hvis man får afsluttet inden for ti sekunder.

Den slags opfindelser er sigende for Rangnicks innovative tilgang til fodbold.

Oprykninger og Champions League-semifinale
Ralf Rangnick startede sin fodboldlærdom som aktiv spiller, hvor talentet dog ikke rakte til en specielt prangende karriere. Størstedelen af sin aktive karriere tilbragte han i de lavere rækker i Tyskland, hvor han tørnede ud for klubber som VfB Stuttgarts andethold, Southwick FC, FC Heilbronn og SSV Ulm 1846. Her gjorde han sig som defensiv midtbanespiller, hvor det aldrig blev til gennembrud på den helt store fodboldscene.

Selvom gennembruddet som aktiv spiller aldrig kom, blev det i stedet i roller som træner i mange tyske fodboldklubber og direktør i Red Bulls fodboldkoncern, at Rangnick en gang for alle slog sit navn fast i fodboldverdenen.

Som træner formåede han at få både Ulm og Hannover rykket op i Bundesligaen, ligesom han i 2005 med Schalke var tæt titlen, men måtte se sig slået af mægtige Bayern München. Senere førte han også klubben – med profiler som Manuel Neuer og Raúl på holdkortet – til Champions League-semifinalen, hvor han dog måtte se sig besejret af Manchester United og Sir Alex Ferguson.

Ferguson
4. maj 2011: Alex Ferguson jubler efter at have slået Ralf Rangnick og Schalke ud af Champions League-semifinalerne med 6-1 samlet. Dog blev det til et finalenederlag til FC Barcelona på 3-1. Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Inden semifinalenederlaget til sin nuværende arbejdsgiver, havde han for alvor slået sit trænernavn fast i Hoffenheim. Her lykkedes det nemlig Ralf Rangnick på blot to år at føre den nuværende bundesligaklub op fra den tredjebedste række til Tysklands bedste.

I oprykningssæsonen blev det desuden til en flot syvende plads i Bundesligaen, hvor man undervejs bravt kæmpede med helt i toppen trods en kerne bestående af selvudviklede akademispillere.

Inspireret af ukrainsk trænerlegende
Inspirationen til det, der skulle få ham til at blive kaldt for ‘kongen af kontrapres’ kom en vinterdag i starten af 1980’erne, der ligeledes var med til at kickstarte tyske fodbold, som vi kender det i dag.

Her var Ralf Rangnick træner for barndomsklubben FC Viktoria Backnang, der pludselig stod overfor Dynamo Kiev og den ukrainske trænerlegende Valeriy Lobanovskyi i en træningskamp.

Der var kun spillet få minutter, før Rangnick fornemmede, at der var noget ravruskende galt. Det var som om, at Lobanovskyis hold havde for mange spillere på banen. Den tyske træner var paf og havde aldrig før oplevet, at hans hold ikke kunne få et eneste øjebliks ro på bolden.

Det Rangnick oplevede for første gang i sin karriere, var et systematisk presspil, der skulle vise sig at forme ham som manager.

Fodboldmanual med plan A-Z
Et par år senere havde han skiftet trænergerningen i FC Viktoria Backnangmud ud med et i VfB Stuttgart, hvor han fik tjansen for andetholdet. Her mødte han bygningsingeniøren Helmut Groß, der var autodidakt fodboldtaktiker, og som blev den første tysker, der introducerede Ballorientierte Raumdeckung. Et system, der kombinerede zoneopdækning og aggressivt presspil.

Sammen begyndte de to at skrive fodboldmanualer, som udviklede idéerne, der danner grundlag for den måde trænere som Jürgen Klopp, Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann og en hel generation af tyske trænere i dag tænker fodbold på.

I manualen udviklede Rangnick og Groß således også en Plan A-Z, der skulle forberede dem på alle tænkelige scenarier, der kunne opstå i løbet af en fodboldkamp. En nytænkende og epokegørende taktisk retning, som man hidtil ikke havde set mage til før i fodboldeuropa.

Helmut Groß (til højre) under et besøg i RB Leipzig sammen med Ralf Rangnick. Foto: showsport.me

Rangnick gav Red Bull vinger
Efter en skuffende 14. plads med Schalke 04 og et exit fra Champions Leagues semifinaler i 2011 blev det til et endegyldigt farvel med klubben fra Gelsenkirchenområdet.

I stedet bankede det på døren fra Leipzig i 2012, som på dette tidspunkt lå i den fjerdebedste tyske række. Her havde Rangnick jo tidligere vist, at han havde succes med at få klubber op i rækkerne, så han takkede ja til sin hidtil største udfordring i spidsen som sportsdirektør for hele Red Bull-fodboldkoncernen med ansvar for de fire klubber Red Bull Salzburg, RB Leipzig, New York Red Bulls og Red Bull Brasil.

Det projekt lykkedes i stor stil for tyskeren, der som det største resultat fik RB Leipzig op i Bundesligaen på rekordtid, hvor de endda også nåede klubbens første Champions League-semifinale i 2020.

Ligesåvel har Red Bull Salzburg udviklet sig til en magtfaktor i østrigsk fodbold og siden den tid domineret den østrigske Bundesliga fuldstændigt. Her er det nemlig blevet til ni mesterskaber i træk siden 2011/12-sæsonen, hvor Rangnick altså tog over som sportsdirektør.

Udover de mange flotte resultater var tyskeren også manden med ansvaret for, at klubberne begyndte at spille mere offensivt og poleret fodboldspil, mens også gennemsnitsalderen blev reduceret fra 29 til 24 år.

Ralf Rangnick i sin tid som aktiv for FC Viktoria Backnang. En klub, han var i fra 1983-85. Foto: stickerpedia.com

Rangnick og hans tre C’er
Den nytænkende tysker har flere gange i løbet af sin trænerkarriere givet et indblik i sin filosofi og tanker om fodboldspillet og dens udvikling. Herunder også, hvordan han ser en fodboldklub bliver drevet. Alt sammen noget, som succesen fra Red Bull-jobbet var et funderet på.

I en klumme hos The Coaches’ Voice giver Rangnick dette indblik:

– Det, vi gjorde i de to klubber (RB Salzburg og RB Leipzig, red.) handlede mere om genopbygning af klubben end genopbygning af holdet. Det involverede et fokus på tre grundpiller i en fodboldklub, som jeg kalder de tre C’er. Hver enkelt er meget vigtig og var nøglen til succes.

Concept
– Det første er koncept. Her er der fokus på at implementere en specifik DNA til en fodboldklub, eller mere en spillestil, som holdet skal spille. Spillestilen skal være meget genkendelig. Så meget, at selv en dag, hvor det ikke kører, så kan man stadig se, hvilken spillestil holdet vil spille. Ved at gøre det, skaber man en identitet i hele klubben. Ikke kun med spillerne, men også staben og selv fansene. Det er for mig meget vigtigt. Identiteten mellem spillerne, staben og fansene bragte alle sammen.

Competence
– Det andet er kompetencer. Vi forsøger at finde de bedste folk til hvert job, så vi er garanteret kompetencer i hele klubben. Det er afgørende at have kompetent og en fremragende stab på alle positioner og udfordre dem hver dag til at gøre dem og klubben bedre. Mit netværk hjalp på dette punkt i Salzburg og Leipzig. Jeg vidste allerede, hvor de bedste folk var, og jeg vidste, at mange kendte dem. Da jeg havde identifceret dem, var det mit job at overbevise dem om at komme med på vores rejse.

Capital
– Det tredje og sidste er kapital – eller penge. Der er ingen tvivl om, at økonomisk støtte gav os mulighed for at implementere filosofien, som vi ville have fra start, men det betyder ikke, at det er en erstatning for koncept og kompetencer. Det skal spille sammen med de andre grundpiller. De tre går hånd i hånd, og chancerne for succes vil blive øget, hvis de bliver bragt sammen.

Nye vinde over Old Trafford
Det siges også, at Ralf Rangnick var en af de første til at ansætte videoanalytikere og sportspsykologer. Noget, der er i dag mere er reglen end undtagelsen i fodboldklubber rundtom i verden.

Den analytiske og noget nørdede tilgang til fodboldfaget var tilbage i 2016 også tæt på at give Ralf Rangnick et af de mest eftertragtede landstrænerjobs i verden. Nemlig det engelske.

Det har FA’s tekniske direktør, Dan Ashworth, tidligere afsløret. Her var tyskeren nemlig til jobsamtale, men dog var ønsket fra den højere ledelse, at jobbet skulle gå til en brite, hvorfor man i stedet valgte at tilbyde det til Sam Allardyce.

Nu har 63-årige Ralf Rangnick dog landet et job i England, hvor han skal forsøge at bringe Manchester United tilbage til sine glorværdige dage med engelske mesterskaber og masser af trofæer.

Rangnick
Ralf Rangnick vender for en stund tilbage til rollen som manager, når han skal stå i spidsen for Manchester United sæsonen ud. Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix

– Mit job er at forbedre spillere. De følger dig, hvis de føler, at du gør dem bedre. Det er den største, den mest oprigtige motivation, som der er.

Sådan lød det således fra Ralf Rangnick i et statement i forbindelse med sin ansættelse i Manchester United, hvor det bliver spændende at følge med i udviklingen fremover i den stolte klub med en ny mand ved roret. En mand af rang. Ralf Rangnick.

Læs også: INDBLIK: Solskjærs storhed og fald som manager i Manchester United

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Kilder: The Athletic, The Telegraph, The Guardian, ESPN, Coaches’ Voice, Breaking The Lines, Reddevils.dk, Manchester United, FourFourTwo

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer