6 min læsningINDBLIK: Fænomenet, legenden og frelseren Xavi vender hjem til Barcelona

Den hjemvendte helt, klublegenden Xavi Hernandez, er ny manager i FC Barcelona. Han skal få den prestigefulde klub tilbage på sporet efter en længere periode, hvor resultaterne har været alt for svingende. Vi zoomer ind på ikonet og fænomenet Xavi, der skal drive det catalanske storhold tilbage i toppen af spansk og europæisk fodbold. Et sted, hvor klubben i den grad hører til, hvis det står til Xavi selv.

6 min læsning
Newly-appointed FC Barcelona's Spanish coach Xavi Hernandez (R), flanked by FC Barcelona's Spanish president Joan Laporta, poses with his jersey during the presentation ceremony at the Camp Nou stadium in Barcelona on November 8, 2021. (Photo by LLUIS GENE / AFP)

Tirsdag præsenterede FC Barcelona den tidligere klublegende, Xavi Hernandez, som klubbens nye manager. Det skete efter mange ugers spekulationer om hvem, der skulle redde den traditionsrige catalanske klub ud af fedtefadet efter Ronald Koemans regime, hvor hollænderen aldrig rigtig fandt fodfæste.

På campo.dk zoomer vi helt ind på klublegenden, ikonet og fænomenet Xavi, der, som en form for Messias skal få holdet tilbage på rette køl.

Vi skal arbejde hårdt for klubben. I sidste ende er vi Barcelona, vi er verdens bedste klub – og de bedste klubber skal vinde. Uafgjort og nederlag findes ikke i min verden!  

Xavi’s første ord efter ansættelsen i Barcelona

For FC Barcelona er ikke en hvilken som helst klub. Det er historisk set en magtfaktor i både spansk fodbold og i europæisk regi, hvor titlerne taler sit eget tydelige sprog. Det er nemlig blevet til hele 93 af slagsen gennem tiden, siden klubben, Football Club Barcelona, blev stiftet i 1899.

Den hjemvendte helt – nu med trænererfaring
Det 41-årige spanske ikon skiftede fra netop Barcelona til Qatar-klubben Al-Sadd i 2015, hvor han spillede de sidste fire år af sin flotte karriere. Efter karrieren ophørte, blev han ansat som cheftræner for klubben, og det har været det, man på godt jysk kalder for en succes.

Men alt i mens det kørte på skinner i Qatar for Xavi, var hans gamle barndomsklub Barcelona haltende og kørt helt af sporet. Den catalanske storklub havde svært ved at finde de gamle dyder under Koemans ledelse, så pludselig begyndte rygterne at florere om, at Xavi, som havde spillet næsten hele sit fodboldliv i Barcelona, skulle være afløseren.

Rygterne talte sandt, og ifølge flere medier var der aldrig rigtig nogen plan-b i form af andre trænerløsninger. Xavi skulle købes fri af sin kontrakt i Qatar for en mindre millionsum og komme hjem til det spanske for at agere Messias. Og hjem det kom han så.

Til et velkendt sted, hvor han i 1991 selv blev opfostret på akademiet, inden han ramte førsteholdet og spillede imponerende 767 kampe i klubben. Det blev til 85 mål og 185 assists, som er overordentlige pæne tal for en midtbanekreatør, mens hele 23 trofæer blev hentet hjem i hans tid i klubben.

Den mest spektakulære spiller er Messi, men Xavi er den bedste!

Den hollandske legende Johan Cruyff om Xavi tilbage i 2015

Xavi nåede selv at spille med nogle af verdens bedste spillere i storklubben, som næsten er umulig at skære ned til et mindre felt. Men lad mig prøve:

Andreas Iniesta, Samuel Eto’o, Carles Puyol, Neymar, Luis Suaréz, Zlatan Ibrahimovic og selvfølgelig Lionel Messi, samt de to nuværende Barca-veteraner Sergio Busquets og Gerard Piqué. Hvis der nogensinde skal spilles en all star-kamp, så er det Xavi, der har kontakterne.

Xavi og Barcelona kunne løfte Supercup-trofæet tilbage i 2011 på hjemmebanen Camp Nou, hvor man besejrede ærkerivalerne fra Real Madrid. Foto: Marti Fradera/File Photo

Disciplin, disciplin og atter disciplin
Den spanske legende var da også klar i mælet, da han mødte Barcelona-spillerne for første gang til klubbens træning.

– I skal tro på jer selv, sagde den nye manager ifølge Marca og understregede, at det med at smide en 3-0 føring var en mangel på disciplin, som aldrig nogensinde må ske igen:

– Hvad der skete mod Celta Vigo, må ikke ske for jer. I skal altid være klar og forberedte. Man kan ikke føre 3-0 ved halvleg og ende med en uafgjort.

Xavi har også allerede indført ti vigtige regler, som spillerne skal efterleve under hans ledelse. Nogle af reglerne ser ud som følger:

Læs også: De ti bud er landet i Barcelona sammen med Xavi

1. Spillertruppen skal altid komme til træningsanlægget 90 minutter før træningen starter.

2. Alle spillere skal spise i klubben. Her vil klubbens ernæringseksperter sørge for menuen.

3. To dage før kampdag skal spillerne være hjemme før midnat. Samtidigt forventes det, at spillerne lever ordentligt, så de er i bedst mulig form til kampdagen.

4. For at blive valgt til startopstillingen skal spillerne levere til træning. Hvis man ikke leverer, ender du på bænken eller helt udenfor truppen.

Klubpræsidenten har stor tiltro til Xavi
Spørger man klubpræsidenten, Joan Laporta, har Xavi netop den x-factor, der skal til for at løfte klubben til fordums storhed igen. Han udtalte i forbindelse med Xavi-præsentationen, at FC Barcelona stadig kan nå at vinde det spanske mesterskab.

– Vi vil kæmpe for alle trofæerne, som vi kan komme i nærheden af. Det er ikke umuligt at vinde La Liga for os, slog han fast over for mediet Marca.

Han kender klubben og vil bringe en positiv energi på grund af den måde, som han ser fodbold på. Hans dedikation vil helt sikkert gøre dem bedre igen

Pep Guardiola om Xavi

Hvad siger de spanske medier til Xavi-ansættelsen?
Det spanske medie El Mundo, mener, at særligt skaderne og de manglende udebanesejre er nogle af de væsentligste problemer for klubben.

– Xavi, som bliver modtaget som Messias, får den store opgave at løfte en flok nedtrykte spillere. Det er et hold, der er fortabt i tabellen, som ikke har været i stand til at vinde en eneste udekamp hele sæsonen. Det bliver også op til Xavi, at tage hånd om det seriøse problem, som Barcelona har med skader, lyder det fra El Mundo.

Hos det store spanske medie, Marca, mener man, at det er et decideret modigt valg, som Xavi har truffet. Han kommer fra en succesrig trænergerning i Qatar til et skadesramt Barcelona-hold, der knokler for at vinde kampene mere end nogensinde.

– Tiden vil vise, om han kommer til at lykkes, eller om han skulle have ventet længere med at komme. Uanset hvad står det klart, at han er en modig mand i betragtning af, hvor godt han gjorde det i Qatar, og hvordan Barcelona klarer sig, vurderer Marca.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Læs også: Officielt: Xavi præsenteret som ny træner i FC Barcelona

Xavis første kamp i spidsen for klubben bliver efter landsholdspausen, hvor Espanyol gæster Camp Nou lørdag d. 20. november. Den kamp blæses i gang kl. 21:00.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer