Premier League

INDBLIK: Dele Allis fald fra toppen – Hvad gik galt?

For få år siden dominerede Dele Alli i Premier League og blev af mange spået en strålende fremtid i topfodbold. Men under skiftende managere de senere år er stjernen falmet i Tottenham. Hvad gik galt, og er han på vej væk fra Spurs til januar?

Tottenhams Dele Alli tager sig til ansigtet under den tætte kamp mod Liverpool FC.
Dele Alli opnåede 81 minutter på banen i kampen mod Liverpool FC den 19. december. Foto: Reuters/Matthew Childs.

Arbejdsraseri, løb i feltet og kælne assists fra Christian Eriksen kombineret med langskudsdrøn, hovedstødsmål og tap-ins. Det lyder som opskriften på succes, og det er nok sådan, de fleste Premier League-fans husker Dele Allis præstationer i den hvide Tottenham-trøje. Men det er efterhånden en del sæsoner siden, den engelske midtbanespiller leverede fra samme høje hylde i Tottenham og på det engelske landshold.

Han virkede til at have alle de kvaliteter, du gerne vil have i en fodboldspiller

Gary Neville om Dele Alli

Som en høj og ranglet teenager skiftede den dengang 18-årige Dele Alli i februar 2015 fra lille MK Dons i League One til Premier League-klubben Tottenham Hotspur. Alli fortsatte et halvt år længere i MK Dons på leje, og ingen havde regnet med, at han senere skulle vise sig at være en verdensstjerne i svøb for Tottenham og det engelske landshold.

Dele Alli fik allerede debut for MK Dons i League One som 16-årig tilbage i slutningen af 2012. Foto: joshjdss

Allerede i sin første Premier League-sæson brød han igennem på højeste niveau, da det lykkedes ham at score 10 mål og lave 11 assists i 46 kampe på tværs af turneringer. Men fodboldfolket havde endnu ikke set det bedste fra Dele Alli. Sæsonen efter var tallene 22 mål og 13 assists i samlet 50 kampe for Tottenham.

Med sit boks-til-boks spil, dybdeløb og sin gode næse for chancer og udnyttelse af samme var han på alles læber i Tottenhams fremragende 2016/17-sæson, hvor klubben dog til sidst måtte se Chelsea FC tage titlen. Under Tottenham-manager, Mauricio Pochettino, sprudlede Dele Alli, og så var især danske Christian Eriksen god til at finde den unge midtbanespiller, når han tog sine løb ind i feltet.

Læs også: Agent: Ikke sikkert at Eriksen fortsætter karrieren

Med sin målfarlighed og assists i en ung alder imponerede Dele Alli alle, da han var bedst. Han er således på en sjetteplads over spillere under 23, der har været involveret i flest mål i Premier League – enten ved at score selv eller gennem assists. Dermed ligger han højere placeret end spillere som Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku og Raheem Sterling.

Dele Alli var blandt Englands stjerner ved VM i Rusland i 2018, som endte med en fjerdeplads. Den 25-årige har ikke været blandt landstræner Gareth Southgates udvalgte siden Nations League-finaleturneringen i sommeren 2019. Her ses han til højre ved siden af klubkammeraten Harry Kany Foto: Oleg Bkhambri (Voltmetro).

Den tidligere Manchester United-spiller og nu ekspertkommentator Gary Neville beskriver Dele Alli i topform således:

– Aggresiv, boks-til-boks, kunne score et mål, var modbydelig, kunne tage bolden og lave en aflevering. Han virkede til at have alle de kvaliteter, du gerne vil have i en fodboldspiller, sagde han til Sky Sports.

Dele Alli og Tottenham var på vej frem, og klubben rykkede i 2018/19-sæsonen ind på det nye og moderne Tottenham Hotspur Stadium efter en overgang at have lånt Wembley Stadium efter nedrivningen af det gamle White Hart Lane. Fremtiden så lys ud for både spiller og klub. Men så begyndte nedturen.

Nedturen

Ovenpå et flot VM med England i Rusland i 2018, der endte med en fjerdeplads efter nederlag i bronzekampen mod Belgien, vendte Dele Alli tilbage til Nordlondon til en ny sæson for Tottenham i Premier League. Men både Tottenham og Dele Alli var ikke oppe på samme høje stabile niveau som sæsonen før i Premier League. Samtidig løb Alli ind i en lårskade, der i flere omgange holdt ham ude af kamp.

Tottenham-manager Pochettino brugte dog Dele Alli, så ofte han kunne, og midtbanespilleren var også at finde i startopstillingen til sæsonens helt store højdepunkt – Champions League-finalen, som Tottenham dog endte med at tabe 2-0 til Liverpool FC. Dele Alli endte sæsonen med mere beskedne syv mål og otte assists i 38 kampe fordelt på flere turneringer, og Tottenham sluttede Premier League-sæsonen på en fjerdeplads.

Dele Alli har været ramt af skader siden VM i 2018, der har været medvirkende til antallet af spilleminutter og form. Foto: Steffen Prößdorf.

Sæsonen 2019/20 blev mere af samme skuffe for både Alli og Tottenham. Undervejs blev Mauricio Pochettino fyret og José Mourinho blev ny Tottenham-manager. ’The special one’ kunne dog ikke vende formen for Dele Alli, som også i denne sæson røg på lazarettet i to omgange med skader.

Samtidig skiftede hans danske ’legekammerat’ på banen Christian Eriksen til italienske Inter. Derouten for både spiller og klub fortsatte, og Tottenham endte på en sjetteplads og udenfor de vigtige Champions League-pladser.

…det er utroligt at se, hvor meget han er faldet i niveau.

Tidligere Arsenal-spiller Ray Parlour om Dele Allis nuværende form

Seneste sæson var lavpunktet for Dele Alli, der i lange perioder røg helt ud af holdet under José Mourinho. Heller ikke under den efterfølgende Tottenham-manager Nuno Espírito Santo, lykkedes det at få vendt tingene, og den nu 25-årige Alli har længe lignet en skygge af sig selv.

For at tydeliggøre nedturen kan man blot skue tilbage på den magiske 2016/17-sæson, hvor det som nævnt tidligere lykkedes for Dele Alli at score 22 mål totalt på tværs af alle turneringer gennem sæsonen – det antal har han end ikke opnået sammenlagt i de seneste fire sæsoner.

Læs også: Fire mål og masser af drama, da Tottenham tog point fra Liverpool

Det ser heller ikke ud til, at den nuværende manager Antonio Conte rigtigt tror på Dele Alli, der hovedsageligt har fået spilletid i Tottenhams kampe i Conference League denne sæson. I Premier League er Alli mere ude end inde på holdet.

Godt nok var midtbanespilleren i startopstillingen mod Liverpool den 19. december, men han blev udskiftet med godt ni minutter tilbage af 2-2 kampen, efter han blandt andet havde brændt en stor chance.

Hvor gik det galt?

Men hvad er så forklaringen på Dele Allis fald fra toppen? Sky Sports har kigget nærmere på statistikken for midtbanespilleren, og blandt andet heatmaps af Allis bevægelser på banen for Tottenham viser, at den tidligere så offensive spiller siden 2016/17-sæsonen har opholdt sig længere tilbage på banen i kampene. Der er med andre ord færre løb i feltet og mindre spil på den offensive del af banen.

Det kan også forklares ved forskellige manageres forsøg på at spille Dele Alli på andre positioner, end hvor han er bedst. Efter Tottenhams smertende nederlag til upåagtede Mura i Conference League i slutningen af november, sagde den tidligere Tottenham-spiller Clive Allen således i talkSPORTS Breakfast-podcast:

– Det, vi ser, er en skygge af den Dele Alli, vi kender. En skygge af spilleren, der kan løbe fra midtbanen, score mål, linke til Harry Kane og være ødelæggende.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

I samme podcast blev Clive Allen fulgt op af den tidligere Arsenal-spiller Ray Parlour:

– Hans værdi falder, og jeg ved ikke, hvad de vil gøre med ham. Om han har brug for et skifte væk, ved jeg ikke, men det er utroligt at se, hvor meget han er faldet i niveau. Hans statistikker var utrolige. De var bedre end Lampards (Frank, red.) og folk som Scholes (Paul, red.). Det er virkelig forvirrende.

Læs også: Tottenham overvejer appel af UEFA-dom

Statistikkerne viser ifølge Sky Sports også, at Dele Alli skyder mindre og mindre i løbet af kampene. I 2016/17-sæsonen skød midtbanespilleren 2,78 gange gennemsnitligt per kamp. Det tal er i denne sæson helt nede på 0,55 gange. Sammenlagt fortæller det om en spiller, der ikke gør de samme ting på banen nu, som da han var bedst for Tottenham.

Men andre ting som taktik, formation og manageres ideer og tro på spilleren kan også have været medvirkende til den onde spiral for Dele Alli i Tottenham. Flere eksperter peger på, at han i takt med den mindre succes på banen også har mistet selvtillid under managere som José Mourinho og afløseren Nuno Espírito Santo.

En fremtid i Tottenham?

Med en alder på 25 år er karrieren dog langt fra slut for Dele Alli, og der har da også været interesse fra flere klubber. Gennem flere transfervinduer har den tidligere Tottenham-manager Mauricio Pochettino angiveligt forsøgt at hente Alli til sin nuværende klub Paris Saint-Germain.

Samtidig skulle Newcastle United være interesseret i Dele Alli på en lejeaftale til januar med ønsket om en købsklausul. Også klubber som Glasgow Rangers, Aston Villa og Southampton rygtes som mulige destinationer for Alli i jagten på at komme tilbage på sit tidligere niveau.

Et skifte væk fra Tottenham kan være opskriften for Dele Alli i jagten på at finde tilbage til topformen. Foto: Matthew Childs/Reuters/Ritzau Scanpix

Kontrakten med Tottenham Hotspur udløber sommeren 2024, så det er også en mulighed, at klubben vælger at tro på, at man kan vende Allis form og få ham tilbage på samme niveau som tidligere. Men de seneste rapporter fra flere engelske medier fortæller, at Tottenham vælger at lade deres tidligere stjernespiller skifte klub til januar.

Læs også: Tottenham åben for at sende Alli på lejeophold i januar

Ifølge Transfermarkt er Dele Allis værdi faldet drastisk de seneste sæsoner. Tilbage i 2018 blev han vurderet til at være 100 millioner euro værd, hvilket svarer til i underkanten af 750 millioner danske kroner. I dag er tallet helt nede på 30 millioner euro – lidt under 225 millioner danske kroner. Tottenham kan derfor ikke forvente særligt meget ved en transfer, og lejer derfor måske Dele Alli ud i forventning om en højere pris ved salg senere.

Læs også: OVERBLIK: Disse 10 danske landsholdsspillere er i spil til januar-transfer

Ifølge ekspertkommentator og tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher er det ved at være sidste chance for Dele Alli, hvis han skal vende tingene i Tottenham:

– Er det rimeligt at sige, at vi sandsynligvis er ved sidste chance for Dele Alli?, spurgte han i Sky Sports studie efter Liverpool-kampen fornylig og fortsatte:

– Ved hver ny manager, Spurs har haft, har vi sagt, han skal få det bedste ud af Dele Alli. Alle managerne kan ikke tage fejl. De ender med at vælge ham fra start, fordi de tænker: ‘Åh, jeg husker ham under Pochettino. Jeg kan få det bedste ud af ham. Jeg får Dele Alli tilbage’. Og det sker ikke. Det er op til Dele Alli. Det er ikke op til Conte (Antonio, red.).

Læs også: Den norske solstrålehistorie i Randers – Fra sekundabold til toppen af Superligaen

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P