7 min læsningINDBLIK: Den mest vindende aktive fodboldspiller – Dani Alves

Den 38-årige brasilianer, Dani Alves, er tilbage i det spanske for at genopbygge og revitalisere FC Barcelona.

7 min læsning
Soccer Football - FC Barcelona unveil Dani Alves - Camp Nou, Barcelona, Spain - November 17, 2021 FC Barcelona's Dani Alves poses for photographs during the unveiling REUTERS/Albert Gea

Den mest vindende professionelle fodboldspiller i verden, 38-årige Bahia-fødte Dani Alves, er tilbage i den klub, hvor han spillede i otte succesrige år fra 2008-2016, opnåede 391 kampe og vandt svimlende 23 trofæer. Den catalanske storklub, FC Barcelona.

Målsætningen er klar. Barcelona skal genfinde sig selv, og det vil kult-højrebacken hellere end gerne hjælpe til med, og allerede tirsdag venter en sæsondefinerende kamp, når Benfica besøger Camp Nou i en direkte duel om andenpladsen i Champions Leagues Gruppe E.

Her må den genkendelige og æstetisk-tatoverede brasser dog hjælpe til uden for banen, da han først kan blive registreret til per første januar.

Lad os nyde det, og lad os genopbygge det hold, vi alle sammen elsker

Dani Alves’ første ord efter hjemkosten til FC Barcelona

Karismatiske Dani Alves kommer til klubben efter en periode som klubløs, men han har siden sit farvel til Camp Nou i 2016 været forbi Juventus, Paris Saint Germain og São Paulo FC, hvor det i sidstnævnte klub blev til mest spilletid.
Dani Alves kysser logoet, der har betydet så meget for ham og cementerer kærligheden til klubben. Foto: Albert Gea/Reuters/Ritzau Scanpix

Nu vender han så tilbage til et catalansk storhold, der gennem de sidste årtier har praktiseret fodbold på et niveau, som kun de færreste kan forstå. Et mandskab, der har defineret en tiki-taka spillefacon og skrevet den ind i den store historiebog over taktiske virkemidler i fodboldverdenen.

På det seneste har der manglet ét eller andet magi over holdet, der handler om mere end ‘bare’ fraværet af troldmanden Lionel Messi. Det har virket til at unge talenter i form af Pedri, Ansu Fati, Gavi og lignende stjernefrø har manglet at få en træner og nogle flere garvede spillere omkring sig, udover de nuværende kulturbærere; Gerard Pique og Sergio Busquets, der kan være med til at genopbygge og revitalisere det, som Barcelona i flere årtier har været så forbandet gode til:

At spille holdene ud af banen, dominere kampene og score mål på samlebånd. Uanset om det er mod Celta Vigo i La Liga eller mod tophold i de store europæiske kampe.

Læs også: Brasilianer vender hjem til Camp Nou

I Barcelona handlede det ikke kun om at vinde; det handlede først og fremmest om hvordan

Dani Alves om sin første tid i klubben

En mesterlig genforening
Nu er der så skabt fornyet håb, efter klubben har hentet Xavi Hernandéz hjem til klubben som cheftræner. Xavi har overtaget efter flere trænerrokader, hvor det senest var endnu en klublegende i form af Ronald Koeman, der forgæves forsøgte at give holdet ny energi. Det var lidt som at se en traditionel hollandsk vindmølle med en knækket vinge, der aldrig rigtig formåede at omsætte den kinetiske energi til elektricitet på banen. Sagt uden fysiktermer: han gjorde et forsøg, der blev ved forsøget.

I tillæg til træneransættelsen af den populære Xavi, har man så hentet Alves tilbage. Den rutinerede højreback har trænet med holdet i over en uge allerede, men kan af gode grunde først spille til januar, grundet reglerne for registrering.

Og der er i den grad mange faktorer, der understreger, at han ikke bare er vendt tilbage for at spille for sig selv, tjene de sidste fodboldkroner og træde vande, men tværtimod for at hjælpe og genopbygge den klub, han elsker helt inde i hjertekuglen. En af pejlemærkerne er, at han, ifølge det spanske medie Sport, er den dårligst betalte spiller i klubben.

Læs også: Medie: Hjemvendt Barcelona-spiller er den dårligst betalte i truppen
Han er blevet udstyret med det historiske otte-tal, der er Andrés Iniestas tidligere rygnummer. Foto: Pau Barrena/AFP/Ritzau Scanpix

Xavi og Alves er to nøglefigurer, der spillede sammen i syv prægtige sæsoner fra 2008 til 2015 med blandt andet fem ligatitler, tre pokaltriumfer, tre gange VM for klubhold-titler og tre Champions League-trofæer til følge. Læg dertil en stor bunke af andre pokaler fra den spanske og europæiske scene, som du kan se herunder.

Ganske enkelt vanvidstal.

Læs også: INDBLIK: Fænomenet, legenden og frelseren Xavi vender hjem til Barcelona

Download campo.dk’s app og få relevante nyheder i et let design – direkte på mobilen. Find app’en i App Store eller Google Play.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

– Jeg er ikke kommet for at spilde tiden
Dani Alves’ vindermentalitet har ikke ændret sig med årene, hvilket kom til udtryk i hans første udtalelser på pressemødet i den catalanske hovedstad.

– Viljen til at vinde fodboldkampe er den samme, som i starten af min karriere. Jeg ved, hvad jeg kan bidrage med på holdet både på og udenfor banen. Jeg kan være med til at skabe synergi mellem holdet og vores fans, som i sidste ende kan være med til at forbedre vores resultater, understregede han ifølge Mundo Deportivo, da han blev præsenteret i klubben, hvor han tilføjede:

– Jeg er ikke kommet for at spilde tiden, for jeg vil kæmpe for min plads på holdet og for at spille. Jeg vil gøre mig fortjent til at bære trøjen, fortalte Alves.

Det er ærgerligt, at han ikke må spille før januar. Når det kommer til at spille sammen med andre spillere, så er han én af de bedste, jeg har set, og han har stor erfaring

Xavi om Dani Alves

Drømmen om VM i Qatar
Det vigtigste ved Alves’ transfer til Barca har været at bidrage til kollektivet, hjælpe med at få klubben på rette køl igen, styrke harmonien og begynde at levere bedre resultater på banen, fortæller han blandt andet.

Men det brasilianske ikon lægger dog ikke heller skjul på, at han har en klar personlig målsætning om at spille sig på holdet og holde formen ved lige, så Brasilliens landstræner Adenor Leonardo Bacchi, eller bare Tite, kan finde plads til ham på sit VM-holdkort i Qatar næste år. Og den ambition, kan man ingenlunde forklejne og fornægte en så legendarisk fodboldspiller, der åbenbart slet ikke er færdig med at tilføje kampe og titler til CV’et på både klub- og landsholdsplan.

Indtil videre har han 43 titler, hvilket gør ham til verdens mest vindende aktive fodboldspiller, mens han netop har rundet sin landskamp nummer 100 for Verde-Amarela.

Læs også: Xavi debuterer med smal sejr i lokalopgør

Alves kan se frem til at indgå i en kvartet med Piqué, Busquets og Xavi, som klubbens definerende kulturinstitutioner. Foto: Pau Barrena/AFP/Ritzau Scanpix

Opbakningen til ‘blaugrana’ er ikke til at tage fejl af
I lørdagens hjemmebanekamp mod Espanyol var der mødt mere end 74.000 tilskuere op for at overvære opgøret, der endvidere var Xavi’s debut som træner. Det er omtrent dobbelt så mange, som overværede den seneste kamp på Camp Nou, da Deportivo Alavés gæstede Catalonien. Uden at lege matematisk geni og profet, så underbygger det flotte antal af supportere, at der er fornyet tiltro til klubben og projektet.

Om tilskuerantallet bliver lige så markant tirsdag aften, når portugisiske Benfica lægger vejen forbi, kan man øjensynligt godt forvente. For det virker til, at tiltroen er tilbage på de catalanske kanter, hvor Xavi og verdens mest vindende fodboldspiller, Dani Alves, er kommet for at revitalisere og genopbygge det fundament i klubben, som de catalanske fodboldfanatikere har hyldet og anerkendt, nemlig tiki-taka. Om både tiki og taka atter vil blive synonym med FC Barcelona, et af verdens mægtigste hold, må vi lade være op til Xavi at bestemme.

Du kan se FC Barcelona spille mod Benfica klokken 21:00 i aften på TV3+ og Viaplay – få hele overblikket over dagens største kampe i vores TV Guide.

Læs også: INDBLIK: Den nyslåede Premier League-manager Steven Gerrard

Timeline

Popular

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P