3F Superligaen

Portræt: Aral Simsir kan det fantastiske med en bold – men øver sig i det simple i jagten på at komme helt til tops

Aral Simsir har med sit visionære spil taget Superligaen med storm.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

FC Midtjyllands Aral Simsir tryllebinder med sit besnærende og visionære spil i Superligaen. Men den 21-årige offensivspiller stiller sig ikke tilfreds med øjebliksbilledet og drømmer om at blive en af verdens bedste fodboldspillere. Campo.dk har taget en snak med FCM-guldfuglen om at tackle modgang og slå hovedet fra for at levere sit bedste i jagten på den absolutte top.

51 minutter spillet af kampen mellem Vejle og FC Midtjylland. Bolden dumper ned i venstre side af straffesparksfeltet, hvor Aral Simsirs venstreben fanger den ind.

Et træk over mod det gode højreben. Acceleration og skudfinte. Endnu én. Flere udfordrende temposkift indenfor få sekunder. Og så stopper han op og trumfer de fine detaljer med et moment af højeste klasse.

Situationen er analyseret…og hullet fundet. Fra stående føler han bolden i en bue over to Vejle-forsvarere og målmand Nathan Trott – undersiden af overliggeren og ind.

Drømmemålet mod Vejle i fjerde runde af Superligaen er kendetegnende for den frækhed den 21-årige offensivspiller besidder i sit spil. Aral Simsir er ikke som de fleste – slet ikke i Superligaen. Og han ved det godt.

Hovedet og benene handler hurtigt og i symbiose. Men præstationerne er bedst, når Simsir ikke tænker for meget over sit spil, fortæller han til campo.dk efter træningen i Ikast.

– Det er ikke for at lyde arrogant, men jeg tror bare, det ligger i mig. Nogle gange ser jeg tingene, og så gør jeg det bare. Det er ikke sådan, at jeg tænker over, hvad jeg gør, siger han og fortsætter:

– Jeg synes, at jeg er en meget ubekymret spiller.  Jeg har gå på mod og kan være ligeglad med tingene og fokusere på mit spil – bare være rolig og afslappet. Det er også helt klart der, jeg er bedst. Når jeg ikke har for mange tanker i hovedet og bare gør de ting, jeg er god til – at sætte de andre op, gå ind og udfordre og selv sparke på mål.

Han giver os noget, som vi ikke har andre i truppen, der kan

FC Midtjylland-anfører Henrik Dalsgaard om Aral Simsir
Aral Simsir har efter to lejeophold i norsk fodbold slået igennem til førsteholdet i FC Midtjylland, hvor han nu er en af profilerne. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Fantastisk og frustrerende

Den unge FC Midtjylland-profil har selvtilliden i orden, og med en række flotte præstationer for Ulvene i slutningen af seneste sæson samt starten af denne har han da også noget at have den i. Talentet kan enhver se.

Også til træningen i Ikast, hvor FC Midtjyllands anfører Henrik Dalsgaard kan berette om et nærmest had/kærlighedsforhold, når han skal beskrive, hvordan det er at spille sammen med den unge elegantier.

– Jamen, det er jo både fantastisk og frustrerende til tider. Jeg har tidligere spillet sammen med den type spillere, som Aral er. Man kan ikke undvære dem på banen, fordi de laver noget helt magisk og ting, som vi andre overhovedet ikke kan. Det gør måske også, at de har nogle mangler på andre områder, og det skal vi så prøve at dække lidt ind for, siger han og fortsætter:

– Men der er jo ingen tvivl om, at han giver os noget, som vi ikke har andre i truppen, der kan. Og jo mere, vi spiller sammen, jo bedre synes jeg, vi forstår ham og kan sætte ham op. Han er ung, så vi skal hjælpe og guide ham, så hans bundniveau bliver endnu bedre, og give ham den frihed han har brug for. Fordi når det kører for ham, så er han fantastisk.

FCM-profil snakker forlængelse med klubben: Vil gerne blive her i mange år

Når Simsir folder sig ud og gør, som han vil i Superligaen, er han en mundfuld for ethvert forsvar. Det vedkender cheftræner Thomas Thomasberg, som dog ser plads til yderligere forbedringer i sin profils spil.

– Jeg synes, vi har set et topniveau, som har været utrolig højt, hvor man bare sidder og tænker wow! Han har haft nogle aktioner, som man bare ikke ser mange i Superligaen eller for den sags skyld udlandet lave, siger FCM-cheftræneren og fortsætter:

– Men der er for langt mellem snapsene, og det handler måske om at give ham noget tryghed og tillid, men også om at han skal have noget vilje. Det gælder også mentalt. Modstanderne er mere opmærksomme på ham nu, og så har han nogle forventninger til sig selv og sit spil, hvor vi er nødt til at sige til ham, at han skal spille lidt mere simpelt og sikkert, så det hele ikke er sat på spidsen hele tiden.

Thomasbergs ord falder midt i en periode, hvor Aral Simsir har været knap så iøjnefaldende som i starten af sæsonen – og inden 0-2 sejren over F.C. København i Parken…den kamp vender vi tilbage til.

Aral Simsir under træning i FC Midtjylland. Offensivspilleren fik superligadebut for klubben i en kamp mod AC Horsens i juni 2020. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Den løftede pegefinger fra Thomasberg kender Simsir, og han indrømmer, at han fortsat mangler noget i sit spil.

– Jeg mangler stadig noget defensivt, selvom jeg helst vil have fokus på det offensive. Men jeg synes, jeg er blevet bedre til at spille simpelt og gør det, når det er nødvendigt. Når jeg så kan se, der er den mindste åbning, så skal jeg bare hamre igennem, siger han og indrømmer, at det indimellem kan være hårdt, når spillet ikke er på højde med ens egne og andres ambitioner:

– Ja selvfølgelig. Jeg synes egentlig også, det er hårdt nu. Mine præstationer har ikke været, som de var i foråret og starten af denne sæson. Så det er svært, for jeg vil jo gerne spille godt. Men det mentale er også en del af fodbold, og man skal bare se positivt på det og arbejde hårdt.

Ambitioner om verdenstoppen

For at komme ind til kernen af frustrationerne, når det går mindre godt, må man forstå den unge mands ambitioner.

For Superligaen er ikke nok på sigt – heller ikke steppet over landets bedste fodboldrække. Nej, Aral Simsir drømmer om at komme helt til tops, og han går benhårdt efter det.

– Drømmen er helt klart at blive en af verdens bedste fodboldspillere. Det kan godt være, det lyder lidt urealistisk for nogle, men det er i hvert fald det, jeg stræber efter. Det gælder både, når vi træner og i kamp – at være så professionel som muligt og lægge endnu mere på kamp efter kamp, siger han.

Aral Simsir spejder ud over træningsbanen i Ikast. På sigt vil han spille for de største klubber og selv være en af verdens bedste fodboldspillere. Foto: Tobias Thomasen.

Aral Simsirs karriere i FC Midtjylland startede tilbage i januar 2017, hvor den dengang 14-årige kom til klubben fra HB Køge. I sin ungdomstid på heden formåede han at brillere i blandt andet Youth League med et hav af scoringer og assists, men springet til seniorfodbold blev ikke nemt.

I sommeren 2021 rykkede Simsir permanent op i førsteholdstruppen i en alder af 19 år, men han fik ikke mange spilleminutter i Superligaen under klubbens daværende cheftræner Bo Henriksen. Blot 16 minutter i en kamp mod Brøndby IF blev det til.

FCM’s Aral Simsir om svær tid under Bo Henriksen: Jeg fik ikke chancen som de andre

Derfor tog han i to omgange til norsk fodbold på lejeophold. Først til FK Jerv og siden Lillestrøm. Det gav bonus, og Simsir fik mange minutter i benene. Det var i denne periode, at han traf beslutningen om at repræsentere Tyrkiets U21-landshold fremfor Danmarks ditto.

Man skal dæleme også være stærk for at blive deroppe og blive ved med at præstere

Thomas Thomasberg om Simsirs potentielle niveau i fremtiden

Den tyrkiske forbindelse kunne samtidig være blevet endnu stærkere, da storklubben Trabzonspor ville købe Aral Simsir i januar-vinduet 2022. Handlen blev ikke til noget, og det er offensivspilleren glad for i dag.

– Det var tæt på at gå igennem, men i dag er jeg glad for, at jeg blev i FC Midtjylland og blev lejet ud. For jeg har gjort det godt nu, og jeg er virkelig glad for at være her. Også fordi jeg kom her til som helt ung og er vokset lige siden, siger Simsir, der i sommers forlængede sin kontrakt med Ulvene indtil 2028.

Et skifte til tyrkisk fodbold ligger ikke i kortene. Det flugter simpelthen ikke med drømmene om fremtiden.

– Nej, jeg har meget større ambitioner end tyrkisk fodbold. Måske kunne det blive aktuelt i slutningen af min karriere, men lige nu har jeg langt større ambitioner. Jeg vil vokse så meget som muligt her i FC Midtjylland, og så må vi se, hvad tiden bringer, lyder det fra FCM-profilen.

FCM og FCK fans er gået sammen
Aral Simsir (tv, red.) var i hopla i Parken, da han og FC Midtjylland slog F.C. København med 0-2 den 30. september. Her ses han i kamp med mestrenes Elias Jelert (th, red.). Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix

Høj klasse og ned på jorden igen

Tilbage til de svingende præstationer og dødvandet som FC Midtjylland og Aral Simsir personligt befandt sig i op til kampen mod de danske mestre i slutningen af september – rivalerne fra F.C. København.

De foregående ugers spillemæssige præstationer af FC Midtjylland fik ikke på forhånd opgøret til at lugte af tidligere tiders guldkamp – heller ikke, når man så på stillingen. Men Ulvene og især Aral Simsir bed fra sig i Parken.

I det 62. minut var offensivspilleren med i midtjydernes første scoring, og blot otte minutter senere satte han trumf på, da han modtog bolden i løb i venstre side.

Først lavede han en tunnel på hjemmeholdets Denis Vavro, og så leverede han en præcis assist til Oliver Sørensens 0-2 mål. Det personlige højdepunkt i en flot kamp af den tændte Aral Simsir.

Mål og Highlights: FC Midtjylland satte F.C. København til vægs i Parken

Ugen efter kom han og resten af ulveflokken dog ned på jorden igen, da FC Midtjylland skuffede med 2-2 hjemme mod Randers FC inden landskampspausen. Simsir viste sig samtidig ikke frem på samme overbevisende vis som i Parken.

Han er temperamentsfuld, så indimellem er jeg lidt efter ham

Henrik Dalsgaard om at spille sammen med Aral Simsir

Og sådan er det ofte for unge spillere – præstationerne kan svinge frem og tilbage. I mellemtiden knokler Simsir videre på træningsanlægget i Ikast under cheftræner Thomas Thomasbergs vinger, så han kan blive endnu bedre.

– Han er jo en glad dreng – men også en følsom gut, der spiller med følelserne. Der er ingen tvivl om, at han er en spiller, man skal være lidt efter en gang imellem, men også én, der har brug for at få at vide, at han er dygtig, siger Thomasberg.

Thomas Thomasberg (th, red.) stiller høje krav om kontinuitet til sin unge profil i FC Midtjylland. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

At Aral Simsir spiller med følelserne, kan Henrik Dalsgaard nikke genkendende til.

– Han er temperamentsfuld, så indimellem er jeg lidt efter ham, fordi han gør nogle ting, som, han godt ved, ikke er okay – hvor han er udadreagerende. Men så går der to minutter, og så kommer han hen til mig og siger undskyld, fordi han godt ved, det var forkert, siger anføreren og fortsætter:

– Det er den person, han er, og det skal vi rumme. Det, synes jeg også, vi gør, og han er en sød dreng, så vi prøver selvfølgelig at hjælpe ham alt det, vi kan.

Aral Simsir beskriver sig selv som glad og rolig, men må samtidig erkende, at han har et stort temperament på banen, når bølgerne går højt.

– Ja 100 procent, det har jeg virkelig.  Det er mest, når adrenalinen kører, og der sker en masse inde på banen. Det er svært at se positivt på tingene, når der én, der råber af mig. Så jo, jeg har stort temperament, siger han og griner.

Brynhildsen om samarbejdet med Cho i FCM-angrebet: To forskellige typer

Vejen til succes

Drømmen er at spille på de fineste adresser og være blandt verdens bedste, men skal talentet for alvor foldes ud, kræver det hårdt arbejde, lyder det fra Thomas Thomasberg

– Hans erfaring er jo ikke stor på det her niveau og tiden er med ham, hvis han griber i de rigtige ting, og vi sammen får ham guidet derhen, hvor han kan udfolde sig på bedst mulige måde, siger han og fortsætter:

– Med det topniveau, vi har set fra ham, er overliggeren selvfølgelig høj. Men man skal dæleme også være stærk for at blive deroppe og blive ved med at præstere. Det er kunsten for de dygtige offensivspillere – at gøre det uge efter uge.

Aral Simsir har indtil videre optrådt 40 gange for førsteholdet i FC Midtjylland, hvilket har kastet seks mål og otte assists af sig. Foto: Tobias Thomasen.

Thomasberg har altså en plan for, hvordan FC Midtjylland og Aral Simsir selv får det meste ud af det uomtvistelige talent på den lange bane. Men hvor god, synes hovedpersonen egentlig selv, han er på nuværende tidspunkt?

– Jeg vil sige, jeg er god. Men jeg kan blive meget bedre og lave flere mål, flere assists og flere lækre ting inde på banen, svarer Aral Simsir med et stort smil på læberne.

Et smil, som afslører en forlegenhed over at svare på spørgsmålet. Men samtidig skal man ikke tage fejl – han ved, han er dygtig, og han putter sig ikke med sit talent. Aral Simsir er ikke som de fleste.

Portræt: Vejles 35-årige ’capitán’ føler sig elsket i Danmark og har ingen planer om at stoppe med at leve og ånde for fodbolden

Herunder kan du se det omtalte mål af Aral Simsir mod Vejle:

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P