14 min læsningPortræt: Vejles 35-årige ’capitán’ føler sig elsket i Danmark og har ingen planer om at stoppe med at leve og ånde for fodbolden

14 min læsning
Raúl Albentosa er ofte centrum for begivenhederne, når Vejle spiller.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Vejle-anfører Raúl Albentosa har siden sin ankomst for halvandet år siden gjort sig bemærket i Superligaen, hvor han går forrest på banen med saftige tacklinger og hårde nærkampe i begge felter. Campo har taget en snak med den spanske midtstopper om de danske fans, mennesket bag spilleren og en karriere, som ifølge ham selv absolut ikke synger på sidste vers.

Han er ofte i centrum for dramatikken, når Vejle spiller i Superligaen – Raúl Albentosa.

Stor og stærk. Verbal og udfarende. En langhåret kriger, der går på banen for at kæmpe for klublogoet på brystet.

Albentosas spillestil og væremåde på banen deler vandene. Enten hader man spanieren, eller også elsker man ham. Spørger man hovedpersonen selv, har han især mærket det sidste.

– Da jeg ankom til Vejle, var det vigtigste for mig, at folk kunne lide mig og kunne se, at jeg kom her for at hjælpe i den svære situation, klubben var i. Og det er ikke kun Vejles fans, der har vist mig kærlighed i Danmark, siger Albentosa til Campo og giver efterfølgende et eksempel på den varme, han føler, fra danske fans:

– Da vi endte med at rykke ned fra Superligaen i min første sæson, tabte vi i næstsidste runde af Kvalifikationsspillet ude mod FC Nordsjælland (2-3, red.). Efter kampen var der en gruppe af FC Nordsjælland-fans, der råbte ind til mig på banen – at jeg ikke måtte forlade Danmark, og at de kunne lide at se mig spille. Det er gode ord, og jeg synes, det er utroligt.

Han har en hovedrolle i vores omklædningsrum

Vejle-cheftræner Ivan Prelec om Albentosas betydning i Vejle

Kærligheden fra de danske fans er ifølge Raúl Albentosa enestående og ikke noget, man møder andre steder i fodboldverden.

– I andre ligaer hører man aldrig den slags fra andre klubbers fans – kun dårlige ting. Selvfølgelig holder danske fans med deres eget hold og støtter dem, når kampen er i gang, men jeg er overrasket over, hvordan folk i Danmark respekterer og støtter mig, siger midtstopperen.

Betydningen af at føle sig elsket, vender vi tilbage til. For der er mange lag i fortællingen om Albentosa…

Raul Albentosa fejrer en Vejle-sejr med fansene. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Raúl Albentosa kom til Vejle i januar 2022 ovenpå kortere ophold i bulgarsk og rumænsk fodbold. Skiftet skete ovenpå en tid med skadesproblemer, hvilket, han følte, satte ham tilbage. Men spanierens tro på sig selv var stor.

– Inden jeg kom til Vejle, havde jeg haft en periode, hvor jeg havde problemer med en skade, der gjorde, at jeg ikke kunne spille så meget. Det føltes som om, jeg skulle starte forfra, siger han og fortsætter:

– Men jeg havde forinden spillet på gode hold i den bedste række i Spanien, og min selvtillid var rigtig god, da jeg kom til Danmark. Jeg havde sulten efter at spille og vinde.

Selv efter syv år, kommer folk stadig hen og snakker med mig om det mål

Albentosa om sin scoring mod Real Madrid i 2016

Har en hovedrolle i omklædningsrummet

I Vejle Boldklub er man også glad for den rutinerede spanier. Klubbens cheftræner, Ivan Prelec, fortæller til Campo, at Raúl Albentosa har en stor rolle i klubben – både på og udenfor banen.

– Vi har sat truppen sammen på den måde, at vi får en god balance mellem erfarne og unge spillere, og Raúl er absolut en af de vigtigste spillere, når vi taler om at skabe et miljø, som er godt for unge spillere, og som de kan vokse og udvikle sig i. Samtidig er han vigtig for præstationerne på banen – ikke kun spillemæssigt, men også i hans kommunikation og rolle som min højre hånd på banen undervejs i kampene, siger Vejle-cheftræneren og fortsætter:

– Derudover har han og andre i truppen spillet på højeste niveau og er rollemodeller i omklædningsrummet på daglig basis. Det viser de i forhold til deres beslutsomhed og fokus på fodbold udenfor banen, hvor de kommunikerer med de unge spillere og giver dem råd. Især Raúl som den ældste og mest erfarne i truppen. Samtidig er han ofte den, der ankommer som den første til træning, og den, der sidst tager hjem. Han har en hovedrolle i vores omklædningsrum.

Raúl Albentosa (th, red.) i en luftduel med blandt andet FC Midtjyllands Henrik Dalsgaard. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Mennesket bag hestehalen

Når Raúl Albentosa går på banen, er det med et stort fysisk udtryk. Han går forest og er meget ekstrovert. Men gør det sig også gældende for spanieren udenfor banen? Spørger man Albentosas træner, er svaret ja.

– Han er et meget passioneret menneske – især, når vi taler fodbold. Han er et konkurrencemenneske og én, der er villig til stædigt at kæmpe for at få succes. Han sætter mål for sig selv og går benhårdt efter at opnå dem. Sådan er han på banen, og sådan er han også udenfor. Han er også et emotionelt menneske og en person, der er klar til at hjælpe andre og være en god ven. Du kan snakke ærligt og åbent med ham, og du kan stole på ham. Hvis han vælger at spille for din klub og for dig som træner, kan man stole på, at han vil give alt, siger Ivan Prelec og fortsætter:

– Den slags mennesker er virkelig dyrebare i den tid, vi lever i.

Raul Albentosa (th, red.) i snak med tidligere Vejle-spiller Luka Djordjevic ovenpå nederlaget til OB i maj 2022. Kampens udfald betød, at Vejle rykkede ud af Superligaen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Den rutinerede forsvarsspiller sætter pris på sit liv udenfor banen. Men en ting er sikker: Raúl Albentosa lever og ånder for fodbolden – også udenfor kridtstregerne.

– Jeg er et familiemenneske. Det vigtigste i mit liv er min familie – min kone, mine to børn og mine forældre. I Vejle er jeg en af de ældste og mest erfarne spillere, og jeg kan også godt lide at hjælpe andre spillere. For eksempel at hjælpe Velkov (Stefan, red.), som er en god ven og bor tæt på mig, med at passe hans to børn. Jeg kan også godt lide at spille padel og tennis, siger han, inden han fortsætter:

– Men ellers tænker jeg faktisk hele tiden på fodbold, og jeg ser alle mulige ligaer i TV. Mit liv er familie og fodbold.

En karriere med op og nedture

De første skridt i retningen af den spiller, som Albentosa er i dag, blev taget med ungdomsfodbold i FC Elche ikke så langt fra fødebyen Alzira syd for Valencia.

Sidenhen gik turen forbi klubber som Recreativo Huelva og FC Cadiz, inden Raúl Albentosa for første gang kunne tørne ud i LaLiga for SD Eibar i 2014. Midtstopperen spillede samtlige 90 minutter i 1-0 sejren over Real Sociedad og endte med at få spilletid i 50 kampe i sin tid i den baskiske klub.

Vejles spanske kriger har ladet sig inspirere af sine LaLiga-helte: Jeg er ingen Sergio Ramos – men her er vi ens

Efter godt og vel halvanden sæson i Eibar skiftede Albentosa i 2015 til engelsk fodbold og klubben Derby County, som på daværende tidspunkt spillede i Championship. Det varede dog kun et halvt år, før han blev lejet ud til Malaga FC hjemme i Spanien, og i 2016 skiftede han på en permanent kontrakt til Deportivo La Coruna.

Tiden i Deportivo bød på en udlejning til Gimnastic de Tarragona i 2018, inden kontrakten med den galiciske klub i det nordvestlige hjørne af Spanien udløb i januar 2019.

Raúl Albentosa har spillet 93 kampe i LaLiga. Her ses han (tv, red.) i aktion for Deportivo La Coruna i en duel med FC Barcelonas Luis Suarez i 2016. Foto: Albert Gea/Reuters/Ritzau Scanpix.

Efterfølgende var Albentosa på korte ophold i henholdsvis bulgarske CSKA Sofia og FC Dinamo Bukarest i Rumænien. Det var en tid præget af en drilsk skade og perioder uden klub.

I januar 2022 hentede Vejle Boldklub så Raúl Albentosa på en kort kontrakt sæsonen ud, efter han havde stået uden klub i et halvt år. I sin første sæson i Danmark lykkedes det ikke spanieren og Vejle at redde eksistensen i Superligaen.

Men trods nedrykningen til NordicBet Ligaen forlængede Albentosa med klubben i sommeren sidste år, hvilket overraskede nogle i fodbolddanmark.

Det var da heller ikke nemt at overtale kaptajnen til at fortsætte karrieren i landets næstbedste række, fortalte administrerende direktør i Vejle Henrik Tønder i et interview til Offside i maj i år, som du kan se nederst i artiklen.

Officielt: Vejle skriver ny kontrakt med spansk forsvarsklippe

Og det er her, vi vender tilbage til betydningen af at mærke kærligheden fra fansene for Albentosa. Under samtalerne med midtstopperen forud for forlængelsen faldt snakken nemlig på, hvor højt anføreren er elsket i Vejle. Og det gjorde udslaget, mener Vejle-direktøren.

– Så blev han sgu blød – gutten på 1,96 med tatoveringer over det hele. På en eller anden måde passede tingene sammen, og han har det godt i Vejle. Han giver noget til klubben, og han bliver også elsket for den karakter, han er, siger Henrik Tønder og tilføjer:

– Det er en inspiration at arbejde sammen med en gut på 35, som hver dag kommer og er ærgerrig og vil lære. Altså, det har han jo ikke behov for – men det gør han.

Raúl Albentosa er meget enig i, at kærligheden til ham i Vejle og rundt om på diverse stadioner i Danmark var udslagsgivende for kontraktforlængelsen.

– Det var en af grundene til, at jeg blev og spillede med Vejle i NordicBet Ligaen. Selvfølgelig havde jeg tilbud fra Spanien og andre lande, men det er godt og stabilt her, og jeg møder en masse kærlighed fra mennesker i Danmark. Det er vigtigt for mig, når jeg spiller, siger han.

Vejle og Raúl Albentosa (tv, red.) har trods flere tætte kampe ikke fået den store pointhøst i Superligaen denne sæson og skal kæmpe hårdt for at undgå nedrykning. Her ses Albentosa i duel med Brøndbys Daniel Wass i slutningen af august. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Opholdet i NordicBet Ligaen blev dog kort for Albentosa og Co., for Vejle rykkede op i landets bedste fodboldrække efter blot en enkelt sæson udenfor det gode selskab. Netop den præstation ligger højt på Albentosas ’hitliste’ over store øjeblikke igennem karrieren.

– Jeg scorede for Malaga i en kamp mod Real Madrid i 2016, hvilket var med til at skaffe os uafgjort, og det er nok det, de fleste i Spanien husker mig for. Selv efter syv år, kommer folk stadig hen og snakker med mig om det mål, så det er selvfølgelig et højdepunkt for mig. Men jeg vil sige, at de to oprykninger i Eibar og sidste sæsons oprykning med Vejle er de største oplevelser, jeg har haft som fodboldspiller, siger midtstopperen.

Vejle-chef vil sikre West Ham-målmand – selv drømmer englænderen om at spille på den allerstørste scene

35 år – og hvad så?

Raúl Albentosa fyldte i starten af september 35 år. Normaltvis er det en alder, der får de fleste professionelle fodboldspillere til at overveje at sætte støvlerne på hylden. Men Raúl Albentosa har langt fra travlt med at sætte punktum og slår op i et grin, da han bliver præsenteret for spørgsmålet om, hvor længe han kan blive ved med at spille på højt niveau.

– Hvad tror du? Når du ser mig i kampene, hvor længe, tror du så, jeg kan blive ved med at spille?, spørger han og svarer selv:

– Undervejs i min karriere har jeg haft perioder med skader, hvor jeg ikke har slidt på kroppen, og derfor har jeg masser af år tilbage. Jeg kan ikke sige præcist, hvor længe jeg vil spille, men min krop har det rigtig godt. Mit spillemæssige niveau er også virkelig godt, og jeg har ingen muskelproblemer  – syv ni tretten. På dette niveau kan jeg uden tvivl spille tre år endnu. Måske endnu længere.

Raul Albentosa har tænkt sig at spille mange år endnu på topplan. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Karrieren ser altså ud til at fortsætte et godt stykke tid endnu for Albentosa. Spørgsmålet er så, om den fortsætter i Vejle. Forsvarskæmpen er åben overfor en forlængelse af sin kontrakt, som udløber til sommer, og han tror på, at han og klubben sætter sig sammen for at se på tingene inden længe eller senest til januar.

– Jeg vil gerne høre klubbens udspil og deres plan for den kommende sæson – eller sæsoner. Lige nu er stabilitet vigtig for mig. Mange klubber i Spanien har ringet og forhørt sig om mig, men jeg er glad her. Det vigtigste for mig er, at der er en plan for fremtiden omkring staben, truppen og de yngre spillere, der kommer op på førsteholdet, siger han og fortsætter:

– Jeg vil ikke vente med en afgørelse om forlængelse til sidste øjeblik. Det havde jeg måske gjort for seks-syv år siden, men nu har jeg brug for mere stabilitet. Også for min families skyld.

Mål og Highlights: Se Lyngby og Vejle dele i Gylfi Sigurdsson-debut

Om det ender med en kontraktforlængelse mellem Vejle og Raúl Albentosa, må tiden vise. En ting er dog sikker – Vejle-kaptajnen tror på klubben og overlevelse i Superligaen.

– Starten på denne sæson har været uheldig, og jeg tror ikke, vi rykker ned, slår han fast.

Herunder kan du se eller gense Offside-interviewet med Vejles Henrik Tønder, hvor han udtaler sig om forlængelsen med Raúl Albentosa:

Timeline

Popular

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P