11 min læsningINDBLIK: Pione Sistos magiske og turbulente fodboldrejse – hvad så nu?

Pione Sisto har været en absolut profil for FC Midtjylland, en etableret spiller i LaLiga og på Danmarks landshold. Men i skrivende stund, er det hele vendt på hovedet. Sisto er degraderet til reserveholdet hos 'Ulvene' og fodboldfremtiden virker meget uvis.

11 min læsning
Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Denne artikel er skrevet og udgivet i sommeren 2022. Pione Sisto blev torsdag den 14. september 2023 solgt til tyrkiske Alanyaspor. Få et indblik i den tidligere landsholdspillers rejse mod toppen – og tilbage igen.

Den i dag 27-årige FC Midtjylland-spiller Pione Sisto har efterhånden trukket så mange overskrifter, at én enkelt selvbiografi ikke ville kunne rumme det hele.

Den sydsudansk-fødte tekniker har været nævnt som en af de bedste fodboldspillere i FCM gennem tiden, har været en etableret profil for Celta Vigo i LaLiga gennem fire sæsoner og optrådt på det danske landshold 26 gange. Senest med et indhop for Kasper Hjulmand & co. i en VM-kvalifikationskamp mod Skotland i slutningen af 2021.

Men nu er der igen ramaskrig på ‘Heden’. Pione Sisto er degraderet til reserveholdet og træner ikke længere med i superligatruppen, og en karriere spækket med fantastiske og magiske perioder, men også turbulens og hovedrysterende historier af negativ karakter, er for en stund sparket til hjørne.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Historien om hans tilbagevenden til dansk fodbold i 2020 var ellers romantiseret til skyerne, men på fodboldbanen var den driblestærke Sisto en skygge af sig selv. Særligt i den seneste sæson i hjerteklubben fra Herning og Ikast, var det langt fra den velkendte Pione Sisto, der kom til syne, når han da endelig optrådte i de sorte ulveklæder.

FC Midtjylland måtte henvise ham til bænken i flere kampe i løbet af foråret, og det skabte da også et virvar af omtale, da han i en periode røg helt ud af truppen. Den historie har nu gentaget sig to dage før superligapremieren mod Randers FC fredag aften. Her kommer Bo Henriksen ikke til at råde over Sisto, der ifølge flere medier ikke vil kommunikere med klubben på nuværende tidspunkt.

Så hvad nu?

Her er en beretning om den lokalmidtjyske Tjørring-dreng, som kom til Danmark med sine sudanske forældre blot få måneder gammel – og som i en alder af syv år præsenterede sig selv i den lokale klub, Tjørring IF, hvor han begejstrede alt og alle. Resten er historie, men vi kender ikke epilogen endnu.

Angrebsstjerne i FC Midtjylland bliver ikke klar til premieren

Pione Sistos klub- og landsholdskarriere

 • Starter til fodbold i Tjørring IF (2002)
 • Skifter til FC Midtjyllands ungdomsakademi (2010)
 • Førsteholdsdebut mod FC Nordsjælland som 17-årig (2012)
 • Rykkes permanent op i FC Midtjyllands superligatrup (2013)
 • Vinder prisen som ‘Årets Akademi-spiller’ samme år
 • Vinder FCM’s første Superliga-titel (2015)
 • Bliver udtaget til Danmarks A-landshold (2015)
 • Debut på landsholdet mod Albanien samme år
 • Bliver solgt til det store udland: LaLiga-klubben Celta Vigo (2016)
 • Tilbage på A-landsholdet og med til VM-slutrunde (2017-2018)
 • Vender hjem til FC Midtjylland (2020)
 • Har optrådt seks gange på landsholdet sidenhen (2020-2022)


Sisto bliver en del af FC Midtjyllands ulveflok

Da Pione blev 15 år kunne den store samarbejdsklub i form af FCM ikke modstå hans fodboldkunnen, og de hentede ham derfor til den midtjyske moderklub.

Fra 2013-2016 tog det så for alvor fart for kreatøren. FC Midtjylland vandt klubbens første mesterskab i 2015, men det var Pione Sisto som alle snakkede om – både i sæsonerne før triumfen, men også efter. Det kastede en landsholdsudtagelse af sig og Sistos gunstige karriere virkede ustoppelig. Allerede sæsonen efter kunne Claus Steinlein & co. heller ikke holde længere på profilen, der havde leveret mål og assists på samlebånd og var blevet til en superligastjerne.

Uønsket FCM-keeper tilslutter sig PL-oprykkers træningslejr

Udlandseventyret i Spanien – med modifikationer

LaLiga-kluben Celta Vigo slog da også til i 2016, da de købte ham til den spanske vestkyst for godt og vel 45 millioner danske kroner. Igennem fire sæsoner var Sisto indledningsvis en bærende spiller i klubben, hvor han sideløbende fik landsholdskampe under bæltet. Men kampene blev færre og færre, mens historierne om danskeren blev flere og flere.

I 2018 kom det frem, at han havde kæmpet med nogle indre dæmoner, som han satte nogle ord på i et længere interview. Depressive tanker som ramte ham midt under Danmarks VM-slutrunde samme år, hvor han var udtaget.

– Jeg kunne mærke, at min krop var ved at bryde sammen. Derudover havde jeg også nogle private problemer, som jeg gerne vil holde for mig selv. Men sammenlagt skabte det hele en depression. Jeg var helt ude at skide. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, lød det således fra Sisto, der også døjede med fysiske skavanker.

Med en hærgende depression var livet som professionel fodboldspiller presset til det yderste, men det var umiddelbart ikke noget, Celta Vigo agerede på.

Foto: Miguel Vidal/Reuters/Ritzau Scanpix

Det gjorde de tiI gengæld året efter, da Sisto valgte at køre en tur igennem Europa for at besøge Danmark, mens corona forårsagede en nedlukning i Spanien. Det var klubben ikke informeret om, før han var tilbage på dansk grund. Derfor fik han en klækkelig bøde af klubben på en halv million, ifølge flere spanske medier. Han havnede i decideret ‘bad standing’ hos den spanske klub. Men historierne om Sisto blev ved som en vindmølle på den danske vestkyst.

FC Midtjylland køber stærk forsvarsspiller fri – får lang kontrakt!

Sistos vilde frugtdiæt, der ikke kunne blende ind i Celta Vigo

Pione Sisto fik atter opmærksomhed i den spanske presse i foråret samme år, da han, uden at meddele det til Celta Vigo, startede på en intens frugtdiæt. I 21 dage ville han kun indtage frugt, selvom han angiveligt stoppede efter den første uge. Det var ifølge Sisto en nødvendig kur, som skulle afhjælpe de smerter, han havde i både ryg og bentøjet.

– Det var en personlig beslutning. Ingen kunne løse det for mig, så jeg var nødt til at gøre det selv. Nu hvor jeg ser resultatet, er jeg både glad og stolt, fortalte han til Ekstra Bladet.

Til det spanske medie La Voz de Galicia forklarede han videre, hvordan han så på mediedækningen af ham.

– Ingen ved, hvad jeg har gjort, for ingen har talt med mig. Folk taler uden at vide noget, og det er det rigtige problem. Jeg lader folk sige deres mening, og hvad de vil. Jeg gør, hvad jeg gør for mig selv, ikke for andre, sagde han.

I mellemtiden skrev Pione Sisto nogle opslag på Instagram, hvor han, ifølge ham selv, var Danmarks mest hadede person. Historier, der i dag er slettet på hans konto. Men særligt de spanske medier satte spørgsmålstegn ved episoden. I dag fremgår der desuden et helt sort profilbillede på kontoen, i stedet for et billede af ham selv i FCM-trøjen.

Alle de negative historier begyndte tilsyneladende også at få betydning for hans ophold i Celta Vigo. I flere kampe røg han helt ud af truppen i 2019 og fremtiden blev mere og mere uklar i kystbyen.

Avis: Anders Dreyers skifte til FC Midtjylland er Superligaens dyreste!

Højt at flyve, dybt at falde i den jyske muld

Men for at mudre fortællingen endnu mere, skabte Pione Sisto også positive overskrifter, mens det hele så kompliceret ud. Igennem tre sæsoner var han den i top tre over de spillere, som havde det højeste antal succesfulde driblinger. Kun overgået af.. Ja, Lionel Messi og Neymar!

Vis dette opslag på Instagram

Et opslag delt af P I O N E S I S T O (@sisto1995)


Lige lidt hjalp det. Opholdet i Celta Vigo sang efterhånden på sidste vers, som endte med at sælge Sisto i 2020 til hjerteklubben FC Midtjylland for små 19 millioner. Under det halve af, hvad de selv havde givet for ham.

Han nåede at spille 135 kampe for klubben med 18 mål og 14 assists til følge. Selvom det sluttede på en dårlig facon, var han i sin Celta Vigo-tid sammenlignet med ingen ringere end Michael Laudrup af de spanske medier, mens han fremgik på forsiderne med ordene “sensationel”.

Returhandlen tilbage til Superligaen gik naturligvis ikke stille for sig. Det var nemlig F.C. København-investoren Lars Seier, som hentede ham med sit eget imposante privatfly med henblik på at præsentere ham hos rivalerne fra hovedstadsklubben. Men selvom flyet landede på Sjælland, blev besætningen kapret i sidste ende af Claus Steinlein og den midtjyske storklub. Sisto var nu tilbage i FCM, hvor han fra 2013-2016 var en stjerne for klubben.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

2020/21-sæsonen var godkendt på mange parametre. Med 42 kampe og otte mål, Champions League-gruppekampe og mesterskabsspil for FCM, virkede alt i fineste orden. Men allerede året efter blev der vendt rundt på det. Der var noget, som var anderledes. I hvert fald på fodboldbanen.

Sisto fik mindre spilletid, var ikke længere fast starter og som vi tidligere har beskrevet, røg han helt ud på tribunen på et tidspunkt.

Er Pione Sisto færdig i FCM? – Fravalgt for tredje gang i streg

Samme år kom det så endvidere frem, at driblekongen ikke ville vaccineres, selvom han blev kraftigt opfordret til det af både klubben og landsholdets træner Kasper Hjulmand. Historien bidrog ikke positivt til hans virke som professionel fodboldudøver.

Hop ind og følg os på vores Facebook-sideInstagram og Twitter. Så er du altid opdateret på de seneste fodboldnyheder fra ind- og udland!

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Pione Sistos komplicerede situation i FCM – nu igen

I skrivende stund er historien om Pione Sisto heller ikke, som at slå op i en kærlighedsroman. Den 27-årige hurtigløber er degraderet fra førsteholdet og ifølge klubben kan de ikke komme i kontakt med én af deres bedst betalte spillere i nyere tid. Det skal gå igennem hans agent, broren Angelo Sisto, der i går udtalte følgende:

– Der er ingen tillid mellem Pione og klubben i forhold til, hvilke planer der er fremtidsmæssigt, sagde Angelo Sisto til B.T..

Kort efter kom udmeldingen så fra FCM-sportschefen Svend Graversen, der snakkede om et helt forkert ‘værdisæt’ fra Sistos side.

– Lige nu er Pione ikke en del af Superligatræningen. Det kan man ikke være, når man agerer på en måde, der ikke er forenelig med vores værdisæt.

Sisto-agent om udelukkelse i FCM: Der er ingen tillid

Sisto-situationen har igen trukket overskrifter i den spanske presse i dag, hvor flere medier skriver, at dribleren nu igen er havnet i suppedasen – langt væk fra Superligaen.

Det er svært at sige, hvad der er oppe og ned i hele miseren. Men faktum er, at kantspilleren fortsat har to år igen af sin kontrakt med FC Midtjylland. Den klub som skabte fænomenet og den vidunderlige tekniker, men som måske også er ved at indse, at tiden er inde til at træffe et skæbnevalg, der omkalfatrer hverdagen på den midtjyske hede.

Timeline

Popular

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P