14 min læsningPORTRÆT: Kasper Schmeichel – En stålsat vinder

Kasper Schmeichel er en af verdens bedste målmænd. Men vejen til toppen har ikke været snorlige for den danske landsholdsmålmand. Campo.dk tager dig med på rejsen fra League Two til Premier League.

14 min læsning
Kasper Schmeichel tog ikke den snorlige vej til toppen
Kasper Schmeichel brød ikke igennem i Manchester City og måtte igennem adskillige klubber i lavere rækker, før succesen kom i Leicester City. Foto: REUTERS/Rebecca Naden.

12. november 2021. Der mangler tre minutter af sidste hjemmekamp i VM-kvalifikationen mod Færøerne, og Danmark fører med 2-0 i Parken. Landsholdet er allerede kvalificeret til VM efter en suveræn sejrsrække uden nederlag, men i det danske mål er Kasper Schmeichel ikke tilfreds endnu.

Ved at holde nullet i de sidste to kampe, kan Danmark sikre sig rekorden for flest kampe uden mål imod sig, og det lyser ud af øjnene på den 35-årige målmand, at han ikke har tænkt sig at lade et eneste mål gå ind på sig.

Men lilleputnationen bider fra sig kort før slutfløjt, og den færørske angriber Klæmint Olsen snitter et hovedstød ind ved fjerneste stolpe. Kasper Schmeichel er rasende. Det lykkedes Danmark at score kort efter til slutresultatet 3-1, men det er en slukøret landsholdsmålmand, der går fra banen.

Læs også: OVERBLIK: Disse 10 danske landsholdsspillere er i spil til januar-transfer

Selvom Schmeichel efterfølgende kunne glæde sig over sejren, fortæller ovenstående, om en målmand med en utrolig vilje og fokus på at præstere sit bedste og vinde så meget som muligt. Der er ikke plads til dårlige undskyldninger og bortforklaringer, og Kasper Schmeichel er nok sin hårdeste kritikker. Et mindset, der udover en fantastisk træningsindsats har bragt ham til sin nuværende status blandt verdens allerbedste målmænd.

Men rejsen dertil har budt på udfordringer og en tur rundt blandt mindre kendte klubber i det britiske. Og så kan man ikke komme udenom, at Kasper Schmeichel i mange år ofte er blevet set i lyset af at være søn af målmandslegenden Peter Schmeichel. Campo.dk tager dig med på rejsen gennem de lavere engelske rækker, over sensationen i Leicester City og successen med det danske landshold.

Kasper Schmeichel siger tak for kamp til Liverpool FC’s Mohamed Salah efter Leicesters 1-0 sejr i slutningen af december sidste år. Undervejs i kampen nuppede den danske målmand et straffespark fra den egyptiske stjernespiller. Foto: Rebecca Naden/Reuters/Ritzau Scanpix.

Begyndelsen i Manchester City

Selvom Kasper Schmeichel er født i Danmark, har han opholdt sig det meste af sit liv i udlandet og især i England, da han sammen med familien fulgte far, Peter, fra klub til klub. I ungdomstiden var han udover et ophold på Oure Idrætsefterskole forbi Estoril Praia i Portugal, inden han begyndte i Manchester City. Det var også her, seniorkarrieren fik sin start i 2005.

Vejen til førsteholdsdebuten i City lå dog et stykke ude i fremtiden, og Schmeichel blev derfor udlejet til Darlington i League Two i 2006, hvor han fik sin første seniordebut på et førstehold. Kort tid efter returen til City blev han igen lejet ud. Denne gang gik turen til Bury, hvor han fik 15 kampe, inden lejeopholdet udløb. Sæsonen efter var danskeren dog igen at finde i Bury på et nyt lejeophold, inden han tog et halvt år i skotske Falkirk.

Kasper Schmeichel i træning på Gigg Lane under sit ophold i FC Bury i 2006. Foto: David Ingham.

Efter returen fra Skotland fik Kasper Schmeichel sin debut for Manchester City i en kamp mod West Ham i august 2007. Han spillede med i Citys første syv kampe i Premier League den sæson og gjorde en rigtig fin figur under den svenske manager Sven-Göran Eriksson.

Læs også: Det store lønoverblik: Hvor meget tjener fodboldspillere i løn?

Klub og spiller var glade for hinanden, og Kasper Schmeichel forlængede sin kontrakt med fire år en måned efter sin debut. Men kort efter røg han igen afsted på leje – først til Cardiff City og siden til Coventry City.

I Manchester City havde man valgt at satse på den kommende engelske landsholdsmålmand Joe Hart, og udsigten til spilletid var efterhånden langt væk. Kasper Schmeichel havde kun fået 10 kampe på førsteholdet og ønskede at komme væk.

En ung Kasper Schmeichel får chancen for Manchester City mod Arsenal FC tilbage i 2007. Foto: Wonker Wonker.

Det overraskende skifte

Men karrieren fortsatte ikke i Premier League. I stedet valgte han et overraskende skifte, da han skrev under med Notts County som lå i League Two. Med skiftet blev Schmeichel klubbens dyreste spiller nogensinde, og Notts County havde i det hele taget skruet op for ambitionerne, da også Sven-Göran Eriksson var kommet til som fodbolddirektør.

Opholdet i verdens ældste fodboldklub blev en spillemæssig succes, da Schmeichel og Co. sikrede sig oprykning til League One. Alligevel endte den danske målmand med at ophæve sin kontrakt i enighed med klubben, da økonomien i Notts County ikke længere var den samme.

Det var en klub, hvor jeg ikke blev accepteret…

Kasper Schmeichel om tiden i Leeds United

Fri på markedet var adskillige klubber interesseret i Kasper Schmeichel. Han tog et spring op liga-mæssigt, da han i maj 2010 skrev under på en kontrakt med Leeds United i The Championship. Schmeichel var førstemålmand og leverede gode præstationer i løbet af sæsonen. Men det blev kun til en enkelt sæson i Leeds United, da klubben valgte at sælge ham til Leicester City FC.

Det blev til en enkelt sæson og 40 kampe i Leeds United for Kasper Schmeichel. Her ses han i aktion i en kamp mod sin tidligere klub Cardiff City. Foto: Jon Candy.

Kasper Schmeichel var ikke glad i Leeds, fortalte han sidenhen til mediet Leicester Mercury:

– Det var bare den forkerte klub for mig på det tidspunkt. Det var meget tydeligt, meget tidligt, at det var den forkerte klub for mig. Det var en klub, hvor jeg ikke blev accepteret, og med min fars historie var det tydeligt blandt fansene, at de ikke brød sig om det (at Kasper Schmeichel var i klubben, red).

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Skiftet til Leicester City

I Leicester blev målmanden endnu engang forenet med Sven-Göran Eriksson, der var kommet til klubben som manager. Og skiftet til Championship-klubben i 2011 skulle vise sig at være det helt rigtige for Kasper Schmeichel.

I sin første sæson i Leicester City fik den danske keeper meget ros og med 17 clean sheets i 52 kampe blev han kåret som årets spiller i klubben. Men der var langt til Premier League for Leicester City, der måtte nøjes med en niendeplads i The Championship.

Jeg kommer aldrig til at spille for England.

Kasper Schmeichel om muligheden for at spille på det engelske landshold

Kasper Schmeichel i aktion for Leicester City mod Chelsea i 2012. Foto: Ben Sutherland.

Sæsonen efter fortsatte Kasper Schmeichel formen og kom på årets hold i The Championship. Den danske målmands præstationer satte samtidig gang i rygter om større klubbers interesse i ind- og udland. Også Leicesters resultater var opadgående, og det lykkedes for klubben at ende som sekser i den næstbedste række i England.

I samme sæson fik Kasper Schmeichel debut på det danske A-landshold. Han havde været med i truppen til EM året forinden uden at få spilletid, men i februar 2013 kom debuten for A-landsholdet i en venskabskamp ude mod Makedonien, der endte med et skuffende 3-0 nederlag.

Læs også: Portræt: Christiano Ronaldo – Rekordindehaveren fra det portugisiske øhav

Året efter satte Kasper Schmeichel sig så fast på pladsen som Danmarks førstemålmand. Men rent faktisk kunne et helt andet land have fået glæden af den blonde keeper. Gennem sine mange år i England kunne Kasper Schmeichel have valgt at spille for det engelske landshold. Men det var aldrig været på tale for Danmarks nummer 1.

– Jeg kommer aldrig til at spille for England. Jeg mener det ikke respektløst, men det svarer til, at en englænder spiller for Frankrig. Jeg er 100 procent dansk, sagde han allerede i 2010 ifølge mediet Left Lion.

Læs også: African Nations Cup 2022 – få overblikket over de største stjerner her!

Kasper Schmeichels præstationer for klubholdet fortsatte med at imponere, og sammen med sine holdkammerater i Leicester City lykkedes det i 2014 at rykke op. Kasper Schmeichel var tilbage i Premier League efter en pause på otte år fra det fine selskab.

Kasper Schmeichel har været fast mand for Leicester City, siden han kom til klubben i 2011. Foto: Rebecca Naden/Reuters/Ritzau Scanpix.

Til trods for den svære vej rundt blandt mindre klubber langt væk fra prestigefyldte Premier League, fortryder han i dag intet ved at have taget en omvej til toppen. Det fortalte han i et interview med Jyllands Posten før EM i 2021:

– Jeg ville da selvfølgelig have ønsket, at jeg som 17-årig havde fået min debut i Premier League og havde spillet dér hele mit liv, men det sker ikke for ret mange. Jeg har været gennem alle ligaer bortset fra League One, har spillet i Skotland, Wales, oplevet forskellige kulturer og spillestile, har fejret oprykninger og har været bange for at rykke ned. Jeg ville ikke være foruden det, for det har gjort mig til den, som jeg er i dag, siger han til avisen og fortsætter:

– Det gør mig selvfølgelig stolt, at jeg står, hvor jeg står i dag, men uden at ville lyde højrøvet var det jo det, som jeg forventede. Det, som var min plan og min drøm. Det, som jeg gik efter. Jeg ville løfte trofæer, og intet skulle kunne slå mig til jorden.

Første sæson i Englands bedste række gik fint for både Schmeichel og Leicester City, der formåede at holde sig over nedrykningsstregen. Men sæsonen efter overgik Leicester alle forventninger.

Sensationen i Leicester og om at være søn af ‘The great dane’

Med Claudio Ranieri som ny manager klatrede Leicester City opad i tabellen og var hurtigt med i toppen af Premier League. I mod alle odds lykkedes det den lille klub at vinde det engelske mesterskab med 10 point ned til Arsenal på andenpladsen i maj 2016. Kasper Schmeichels første trofæ og karrierens højdepunkt indtil videre.

Et sjovt faktum omkring den dengang 29-årige Kasper Schmeichels første mesterskab er, at det skete i samme alder og på nøjagtig samme dato, som da hans far, Peter Schmeichel, vandt sit første engelske mesterskab med Manchester United. Samtidig er det eneste gang, at en far og søn begge har vundet Premier League på samme spilposition.

Kasper Schmeichels far, Peter Schmeichel, vandt Premier League i alt fem gange med Manchester United. Foto: Futbol61tstrabzon.

Om det at være søn af Peter Schmeichel, sagde Kasper Schmeichel tilbage i 2016 således ifølge The Guardian:

– Det har ikke været nogen som helst hjælp i min karriere. Det har været stik det modsatte, føler jeg. Problemet er, at jeg er 29, jeg er gift, jeg har to børn, men folk ser mig stadig som nogens søn. Jeg har det i mine første minder. For mig er det en ting, der har gjort mig meget på vagt omkring mennesker. Jeg er måske ikke særlig tilgængelig, for gennem hele mit liv, fra jeg var otte år gammel, havde jeg folk, der stod bag mit mål, og jeg hørte hvisken: ‘Det er Peter Schmeichels søn’.

Kasper Schmeichels Leicester City overraskede alt og alle i 2016 ved at vinde Premier League. Foto: Peter Woodentop.

Opturen med landsholdet

På det danske landshold gik det dog ikke specielt godt i denne periode. Resultaterne var magre, og Danmark kvalificerede sig ikke til VM i 2014 og EM i 2016. Men ved VM i 2018 i Rusland var landsholdet igen med. Danmark gik videre fra gruppespillet og mødte herefter de senere sølvvindere fra Kroatien.

I en utrolig tæt affære mellem de to lande, strålede især Kasper Schmeichel. Ved at redde Luka Modrics forsøg fra 11 meter-pletten fire minutter før tid i den forlængede spilletid tvang den danske keeper kampen ud i straffesparkskonkurrence. Også her nuppede Schmeichel to af kroaternes forsøg, men Danmark endte alligevel som taber og røg ud af VM.

Har den nogensinde været ‘hjemme’?

Kasper Schmeichel om Englands ‘football’s coming home’

I 2021 lykkedes det Kasper Schmeichel at vinde sit andet og tredje trofæ i Leicester City, da holdet vandt FA Cup-finalen mod Chelsea og efterfølgende Community Shield mod Manchester City. 2021 var samtidig EM-år, da corona-pandemien havde udsat turneringen fra 2020.

Læs også: Portræt: Christian Eriksen – Hvor skal fodboldkarrieren fortsætte?

Her husker de fleste nok Danmarks flotte resultater, som sikrede en plads i semifinalen på Wembley mod England. Inden kampen var det en kæk Kasper Schmeichel, der forholdte sig til en engelsk journalists spørgsmål om, hvordan det ville være for det danske landshold, hvis det skulle lykkedes Danmark at forhindre ‘fodbolden i at komme hjem’:

– Har den nogensinde været hjemme? Jeg ved det ikke. Har I nogensinde vundet det? (EM, red.), spurgte han smilende som svar på pressemødet inden semfinalen.

Under kampen var Kasper Schmeichel i fokus under især en episode. Det skete, da den danske landsholdsmålmand stod overfor Englands Harry Kane, da sidstnævnte skulle sparke straffespark i den forlængede spilletid. Kane scorede i andet forsøg, efter den danske landsholdsmålmand i første omgang havde reddet forsøget fra 11-meteren.

Men efterfølgende viste det sig, at en eller flere tilskuere havde forsøgt at chikanere Kasper Schmeichel med laserlys i ansigtet. Du kan se episoden herunder.

Kampen endte, som de fleste nok husker, med 2-1 til England og en ærgerlig exit. Det blev samtidig afslutningen på et yderst dramatisk og følelsesladet EM for Schmeichel og Co., efter blandt andet Christian Eriksens kollaps i åbningskampen mod Finland, og det danske landsholds flotte resultater efterfølgende.

Jeg kan ikke forestille mig at skulle gå på pension. Det kan jeg sgu ikke

Kasper Schmeichel om fremtiden

Formen fra EM er fortsat i den suveræne kvalifikation til VM for både det danske landshold og Kasper Schmeichel, der af mange ses som værende en af de bedste målmænd i verden. Ambitionerne for klub- og landsholdskarrieren er fortsat skyhøje for den nu 35-årige Schmeichel, der går efter at hive Leicester City længere op i Premier League-tabellen og komme så langt som muligt med Danmark ved VM i Qatar i år.

I et interview med Discovery i november sidste år, satte han ord på sit nuværende niveau og ambitioner, da han blev spurgt, om han følte sig som en af verdens bedste målmænd.

– Ja, det gør jeg. Jeg har ego og tiltro nok til mine egne evner til, at jeg kunne gå ind på et hvilket som helst hold og gøre en forskel, sagde han og fortsatte med at svare på spørgsmålet om, hvor længe han fortsætter karrieren:

– Jeg kan ikke forestille mig at skulle gå på pension. Det kan jeg sgu ikke. Jeg er ikke 35, jeg er 23 stadig oppe i hovedet, og fysisk har jeg det sindssygt godt. For mig er det vigtigste, at jeg elsker at spille fodbold. Som markspiller var det måske ved at være den tid, men nu ser vi målmænd spille meget længere. Så så længe jeg nyder det så meget, som jeg gør nu, ser jeg ingen grund til, at det skulle stoppe inden for den nærmeste fremtid.

Læs også: INDBLIK: Dele Allis fald fra toppen – Hvad gik galt?

For Kasper Schmeichel venter et utroligt spændende 2022. Landsholdet har kampe mod A-nationer ved Nations League til sommer, og i november venter årets højdepunkt, når VM i Qatar begynder. Inden da venter der adskillige kampe som anfører for Leicester City i Premier League, hvor holdet i skrivende stund ligger nummer 10 efter 18 kampe.

Kasper Schmeichels blå bog

  • Født 5. november 1986 i København
  • Højde: 1.89 meter
  • Landskampe: 78
  • Klubber som senior: Manchester City, Darlington, Bury, Falkirk, Cardiff City, Coventry City, Notts County, Leeds United og Leicester City
  • Klubtitler: Engelsk mester (Leicester City 2016), FA Cup-vinder (Leicester City 2021), FA Community Shield-vinder (Leicester City 2021)
  • Årets fodboldspiller i Danmark (2016, 2017, 2019, 2020)

Læs også: PORTRÆT: FC Barcelona – Mere end en klub

Timeline

Popular

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P