VM 2022

8 min læsningSportsøkonom om Brøndby-salg: Nye ejere kommer for at tjene penge gennem sportslig værdi

Sportsøkonom Steen Houman giver sit bud på, hvad Global Football Holdings indtog i Brøndby IF kommer til at betyde på kort og lang sigt.

8 min læsning
Brøndby IF og Jan Bech Andersen meddelte fredag, at man indgår aftale med Global Football Holdings
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

I fredags blev der meldt en stor nyhed ud i dansk fodbold, da Brøndby IF indkaldte til pressemøde og afslørede, at Global Football Holdings vil købe aktiemajoriteten i klubben, hvor man nu vil arbejde hen imod et salg.

Når salget er endegyldigt, vil Global Football Holdings blive den største aktionær i Brøndby IF med en umiddelbar ejerandel på lige over 50 procent af aktierne, men hvor klubben også har oplyst, at alle aktionærer vil blive tilbudt muligheden for at sælge deres aktier – eller dele af dem.

Én tese og to veje

For at blive klogere på salget – og de ændringer – der kommer til at ske i klubben har campo.dk rådført sig med sportøkonom Steen Houman, der giver indsigt her:

– Der er to veje, det kan gå. Min tese er, at de nye ejere er kommet til for at tjene penge. Det kan de gøre ved, at Brøndby tjener penge. Eller at de øger værdien af klubben, så de kan sælge den dyrere, indleder Steen Houman, der blandt andet driver sitet steenhouman.com, hvor han giver indsigt i økonomi i sportens verden, og fortsætter:

– Hvis det er den første eller den anden tese, så for at en klub kan blive mere værd, så kræver det noget sportslig succes; skal den have sportslig succes, så må man forvente, at de vælger at investere nogle midler i det sportlige budget, medmindre de siger, at det bliver FC Nordsjælland-modellen. Med udviklingen af unge spillere, som skal sælges. Det er de to modeller, som der er.

– Men med tanke på at ham, som sandsynligvis er frontmand, David Blitzer, kommer fra en baggrund med kapitalfonde, så er kapitalfonde kendte for at identificere muligheden for at tjene nogle penge. Så går de ind og opgraderer og sælger fem til syv år efter, hvor de har lavet en værdiforøgelse.

Og sidstnævnte scenarie er det, som Steen Houman forudser, som det mest sandsynlige, hvor han drager paralleller til FC Midtjyllands britiske ejer Matthew Benham, der tilbage i 2014 købte sig ind i det midtjyske.

Brøndby-chef hyrer livvagter efter hadbeskeder: Har følt mig tvunget

– Man kan lave sammenligningen med FC Midtjylland, hvor Benham gik ind og fik en klub relativt billigt, som økonomisk var meget presset. Nu har klubben gjort det fantastisk godt, og vælger han at sælge, så vil jeg gætte på, at han nok tjener en 500 millioner på det.

Hvad vil Global Football Holdings med Brøndby IF?

Spørger man videre indtil bevæggrundene for Global Football Holdings’ ønske om at købe klubben fra Vestegnen er svaret meget klart:

– Det er for at tjene penge. Det er den eneste grund. De er der ikke for følelsen eller fordi de er fans af Brøndby. De er der ikke, fordi de er sindsyge. De er nogle meget, meget fornuftige mænd, så det er ikke nogen som tænker, at de har en masse penge, som de bare vil klatte væk. De gør det heller ikke for at promovere sig selv. Den eneste mulighed er for økonomien, siger sportøkonomen, der maner fans af klubben til besindighed:

– Og det tror jeg, der er mange Brøndby-fans – som upåagtet, at der har været fanprotester – skal tænke, at det måske ikke er så dumt. Du kan sammenligne det med, at en klub er udfordret økonomisk, og at der kommer en ind som siger, at han gerne vil overtage klubben og kommer med en gambling-baggrund. Så vil man måske tænke sit, men det er lige præcis det, Matthew Benham, er. Jeg ville ikke være så bekymret som Brøndby-fan.

Brøndby-komet: Sådan var det at score mit første mål i Superligaen

Succes eller ej?

Steen Houman har også en klar holdning til, om det forestående ejerskifte kommer til at give Brøndby en sportslig gevinst, der som klub har 11 danske mesterskaber gennem tiden bag sig.

– De der gutter er nogle, der ved, hvordan man tjener penge. De har været inde og lave deres analyse – medmindre, der er nogle ting, som ligger bagved, som man ikke ved noget om – og er der for at tjene penge. Og kun for at tjene penge. Det er det, som er deres fokuspunkt. Men hvordan tjener man så penge? Det gør man ved at øge sin sportslige værdi. Og hvordan gør man så det? Det gør man ved at være dygtigere på banen, og de vil derfor øge spillerbudget, siger sportsøkonomien og fortsætter:

– Hvis man ser på personaleomkostningerne i Brøndby og FCK, hvor det lige skal med, at der er tale om alle ansatte; det er lige fra administrationen til rengøringsdamen til greenkeeper. Her ligger F.C. København på 209 millioner i deres seneste regnskab, mens det er på 125 millioner i Brøndby. De 125 millioner er fra det regnskab, hvor de vinder DM, og altså hvor der nok har været en bonus. Reelt ligger de nok nærmere de 100 millioner. Hvis de skal op på FCK, så kræver det 100 millioner, at de skal øge deres personaleomkostninger med.

– Er de så klar til at smide 100 millioner om året ind? Det tror jeg ikke, de er. Over tre-fire år vil de have brændt 400 millioner af, og det er dem, som bliver nødt til at betale af egen lomme, fordi dem har klubben ikke. Jeg tror, det bliver et stille og roligt træk, hvor man løfter økonomien stille og roligt. Man ser på, hvad det er, som giver penge, og det gør det at spille europæisk. Og skal man spille europæisk, så skal man finde ud af, hvor mange penge, man skal smide i spillerbudgettet. 

– Man skal også huske på, at dét, at købe en dansk klub, der skal komme ud i Europa, er enormt billigt sammenlignet med andre. Hvis man skal købe en tilsvarende klub i Holland, Belgien, Schweiz, i de der mellemligaer, så er det en helt, helt anden økonomi. Helt anden økonomi. Fordelen ved Danmark er også, at vi faktisk er enormt dygtige til at talentudvikle.

– Så du kan komme relativt billigt ind på et marked, hvor der er mulighed for at komme ud og spille europæisk. Og kan du bare spille Europa League kontinuerligt, så er der gode penge. Set med danske øjne. 

Efter ejerskifte: Vil skyde trecifret millionbeløb i Brøndby

Slutteligt peger Steen Houman på en væsentlig faktor, som han glæder sig til at blive klogere på, når salget engang bliver en endegyldig realitet.

– De nye ejere skal vise deres intentioner. Med hvad det er for en økonomi, de ønsker at løfte klubben med. Så er det helt store spørgsmål, om de vil gå transfer-vejen eller den sportslige succes-vej. Eller begge dele. Det bliver deres beslutning.

– Det er interessant, at Jan Bech bliver som formand. Han har jo ikke magten mere, men at der åbenbart er konsensus om det, er interessant. Hvis jeg var ham, som ejede klubben, så ville jeg nok også sætte mig som formand.

Brøndby møder søndag aften klokken 18:00 AaB hjemme på Brøndby Stadion i en kamp, der kan følges direkte på TV3+ og Viaplay.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer