3F Superligaen

Den norske solstrålehistorie i Randers – Fra sekundabold til toppen af Superligaen

Lasse Berg Johnsen er blevet en profil for Randers FC - men vejen dertil har ikke været snorlige for den unge nordmand, der skiftede fra den næstbedste række i Norge til toppen af Superligaen. Campo.dk har mødt den 22-årige midtbanespiller til en snak om skiftet til Randers, succesen og drømmene.

Lasse Berg Johnsen har gjort det fremragende for Randers FC siden skiftet fra den næstbedste række i Norge. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Lasse Berg Johnsen har været i startopstillingen for Randers FC i samtlige 15 kampe i Superligaen i denne sæson. Og med et stabilt højt niveau på midtbanen for ligaens nummer fire har superligafolket da også fået øjnene op for nordmandens kvaliteter. En af de største fans er nordmandens egen træner Thomas Thomasberg, som er fuld af roser til den 22-årige midtbanespiller.

– Han præsterer godt, er dygtig med bolden og er god til at lukke huller foran forsvaret. Han har bare spillet på et vanvittigt højt niveau i stort set alle kampe. Især, når man tænker på, hvor han kommer fra, siger Randers-cheftræneren til campo.dk og henviser til vejen fra Raufoss i den næstbedste norske række til Randers FC.

Og netop springet fra sekundabold i Norge til toppen af Superligaen og Randers er en af grundene til, at campo.dk har sat Lasse Berg Johnsen i stævne. Da han dukker op i loungen på Cepheus Park efter træning, er det med et venligt smil på læberne på en ellers kold og gråvejrs-tung træningsdag. Men der er også god grund til at smile for nordmanden – det kører for ham på banen, og han har nogle fridage i Norge i vente på grund af landskampspausen.

22-årige Lasse Berg Johnsen er knap så overrasket over succesen i Randers efter skiftet fra den næstbedste række i Norge. Foto: Tobias Thomasen/campo.dk

Som en del af det mest bolderobrende hold i Superligaen har Berg Johnsen haft stor succes i Randers, og anerkendelsen rundt omkring er da også nået frem til midtbanespilleren selv.

– Det er nice og fedt for mig at høre. Det tyder jo på, at jeg gør mit arbejde godt, og det er selvfølgelig godt for holdet. Det er det, jeg fokuserer på, og det synes jeg også, jeg har gjort fint. Jeg trives rigtig godt med min rolle på holdet og på midtbanen, og det skal jeg bare fortsætte med at udvikle, siger han til campo.dk.

Skiftet fra Norge til Danmark

Før turen gik til Randers kom han først på kontrakt i norske Viking Stavanger i Eliteserien. Den klub han altid har holdt med. Men vejen til førsteholdet i fødebyen var lang, og under hans et-årige kontraktperiode blev han efter et halvt år udlejet til Tromsdalen i den næstbedste række. Berg Johnsen fik fint med spilletid, men opholdet endte med nedrykning, og han returnerede til Viking.

Det er uhørt, at han ikke har skullet bruge noget tilvænningstid for at spille på det niveau, han har vist

Thomas Thomasberg om Lasse Berg Johnsens høje niveau på Randers-midtbanen

Her stod han overfor et kontraktudløb, og samtidig rustede klubben sig på hans plads i form af Samúel Fridjónsson, der dengang var islandsk landsholdsspiller, og siden den etablerede Kristoffer Løkberg. Det stod med andre ord klart for Berg Johnsen, at han ikke ville få muligheden i Viking.

Læs også: Stephen Odey om fremtid: Har ikke hørt fra Brøndby og AGF

Derfor tog han på ny turen ned i den næstbedste række, hvor han tørnede ud for Raufoss, indtil Randers pludselig dukkede op og hentede ham til Superligaen i januar i år. Et skifte, han absolut ikke har fortrudt. Det har de bestemt heller ikke i Randers, hvor nordmandens succes har overrasket og imponeret Thomas Thomasberg.

– Vores største bekymring var, at han ikke havde erfaring fra den bedste række oppe i Norge, inden han kom til os. Så ja, jeg er overrasket over, at han på den måde er kommet ind på holdet nærmest fra starten og bare har domineret. Lige efter Rømer (André, red.) skiftede til Elfsborg, gik han egentlig bare ind på holdet og har spillet helt vanvittig mange minutter siden. Det er uhørt, at han ikke har skullet bruge noget tilvænningstid for at spille på det niveau, han har vist. Det er absolut ikke en selvfølge, siger Randers-cheftræneren.

Måske er der endda nogle klubber i Norge, der nu har fået øjnene op for, hvem jeg er

Lasse Berg Johnsen om skiftet fra norsk fodbold til Superligaen

Den stille vinder

Netop André Rømer har haft betydning for Berg Johnsens hurtige indtog på Randers-midtbanen, men det vender vi tilbage til. Spørger man hovedpersonen selv om, om han er overrasket over succesen efter det store spring fra norsk fodbold på anden række til toppen af Superligaen, lyser han op. Han kan godt se forskellen på de to niveauer, men midtbanespilleren har altid haft en stor tro på sig selv, så svaret er nuanceret:

– Det er en fed historie og overraskende, at jeg bliver hentet fra den næstbedste række i Norge til Danmark og et rigtig godt hold i Superligaen. Det hører man ikke om så tit, så det er jo lidt specielt. Men jeg har også tænkt, at jeg har mine kvaliteter, og det har Randers set. Vi er et godt match – Randers og mig – og det har også gjort det lettere for mig at præstere. Jeg har altid troet på mig selv, så jeg er alligevel ikke så overrasket. Måske er der endda nogle klubber i Norge, der nu har fået øjnene op for, hvem jeg er, siger Berg Johnsen med et stort smil på læberne.

Men hvad er så forklaringen på, at nordmanden så hurtigt fik mange minutter i benene og har klaret sig så godt i Randers? Thomas Thomasberg forklarer:

– Han er en vinder på sin måde. Det er ikke en spiller, der råber og skriger og tager en masse opmærksomhed. Det er måske også derfor, det har taget noget tid, før folk har fundet ud af, hvor dygtig han er. Han dirigerer på sin måde og holder styr på tingene både i forhold til sin egen præstation men også de andre. Han er uhyggelig dygtig med bolden og kan både spille kort og langt med rigtig stor præcision. Han har en meget høj succesfuld afleveringsrate – og det er ikke fordi, han spiller til siden og bagud. Han spiller både i mellemrum, langt og bredt. Og så synes jeg, hans mentale styrke er stærk – både på træningsbanen og i kampe, siger cheftræneren.

Berg Johnsen og co. har klaret sig godt denne sæson, hvor Randers FC ligger på en fjerdeplads i Superligaen og stadig er med i både Conference League og Sydbank Pokalen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

De mange minutter på banen glæder også Lasse Berg Johnsen. Og lige da han ankom til Randers sugede han til sig og iagttog spillet på banen. Især den nu tidligere Randers-spiller André Rømer holdt han øje med i de godt og vel 22 dage, de to var i truppen samtidig, inden Rømer skiftede til svenske Elfsborg.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

– Jeg er super glad for tilliden fra træneren, og jeg blev faset rigtig godt ind på holdet. Jeg spillede jo sammen med Rømer (André, red.), inden han tog videre, og jeg observerede, hvordan han spillede og løste sin rolle på midtbanen, mens jeg var udenfor truppen i fem kampe. Og så fik jeg stille og roligt mere spilletid, hvor jeg synes, jeg fik grebet chancen, siger nordmanden.

Der sidder sgu et godt hoved på den unge mand

Thomas Thomasberg om Lasse Berg Johnsens mentale styrke

Talentfuld og mental stærk

Thomas Thomasberg mener, at han har en rigtig dygtig spiller i Lasse Berg Johnsen. Men ifølge cheftræneren er der er nogle få områder, hvor der er plads til udvikling hos den unge midtbanespiller.

– Han er forholdsvis komplet, og der er ikke meget at sætte fingeren på. Men han er lidt som den klassiske skandinaviske centrale midtbanespiller, hvor der mangler noget ekstra fart i forhold til allerhøjeste niveau. Det kompenserer han så for ved kloge beslutninger og en god teknik. Og så kan vi jo se, når han kommer overfor de allerbedste FC Midtjylland-spillere, så har der været et par gange, hvor han har spillet rigtig godt, men hvor han måske kommer forkert ind i nogle situationer, hvor modstanderne bare er stærke og hurtige. Så der mangler lidt ren rå kraft og hurtighed. Det må vi have bygget på, ellers skal han kompensere endnu mere med kloge beslutninger på banen, siger han og fortsætter:

– Nu er han jo kommet her til Randers og alt har været nyt, og det er gået pivhamrende godt. Men det, der også kan blive kunsten på et tidspunkt, er, hvordan han tackler de øgede forventninger fra både ham selv og omverden – det er jo den næste udfordring. Men det er jeg sikker på, han er mentalt stærk nok til at klare. Det har jeg set hos ham. Der sidder sgu et godt hoved på den unge mand.

Cheftræner Thomas Thomasberg har i denne sæson haft Lasse Berg Johnsen i startopstillingen for Randers i samtlige superligakampe. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Lasse Berg Johnsens personlighed fremhæver cheftræneren også som en af grundene til, at han er blevet så stor en succes for Randers på og udenfor banen.

– Han er utrolig vellidt af både spillere, trænere og alle i klubben. En venlig og lun fyr. Det er ikke ham, der råber højest, eller ham man lægger mest mærke til i et omklædningsrum. Men han er en person med et smil på læben og med en god humor. Nogle gange er det vanskeligste, at vi ikke helt 100 procent kan forstå, hvad han siger. Der er stadig en lille barriere i forhold til det norske, så en gang imellem bruger vi lidt engelsk for at være sikker på, at han forstår os, og vi forstår ham. Det er en ung gut med godt gå-på-mod, der har taget alle med storm på og udenfor banen i Randers, siger Thomas Thomasberg.

Man skal tro på sig selv og altid drømme. Man skal sætte høje mål, og man ved aldrig – andre har jo bevist, at det er muligt, og det kan det også blive for mig

Lasse Berg Johnsen om drømmene for karrieren

Livet udenfor banen og drømmen om store ligaer og landsholdet

Et eksempel på, hvornår den norske Stavanger-dialekt giver anledning til misforståelser, kommer hovedpersonen selv uopfordret med, da han i et stort grin fortæller om dengang, hvor Randers-spillerne spurgte ind til hans kæreste og fik helt galt fat i navnet.

– De troede, hun hedder Arne. Så det fik de sig et godt grin over, siger en klukkende Lasse Berg Johnsen, inden han forklarer, at kæresten altså hedder Ane.

Som nævnt tidligere, er netop Ane en af grundene til nordmandens smil, da campo.dk møder ham. For i løbet af landsholdspausen kan der endelig blive lidt tid sammen med kæresten i Norge. De får det til at fungere med afstanden, mens Ane uddanner sig til sygeplejerske. Selvom afsavnet er svært, er der lys forude for parret.

– Vi har været sammen i lidt over et år. Det er selvfølgelig lidt svært med afstanden, for hvis jeg havde boet i Norge, havde vi jo boet sammen. På den anden side kan man sige, at hvis det fungerer, behøver man heller ikke at forhaste noget. Hun har halvandet år igen af sin uddannelse, og så tænker vi at flytte sammen efter det. Jeg besøger hende nu her i landskampspausen, og så arbejdede hun faktisk i hjemmeplejen her i Randers i sommers, så vi lykkedes med at se hinanden. Men jeg kunne da godt ønske, at vi havde mere tid sammen, siger Lasse Berg Johnsen.

Læs også: Thomasberg om top seks: Absurd godt udgangspunkt

Randers-spilleren er også selv i gang med en uddannelse, da han på halvtid studerer psykologi online ved siden af karrieren som professionel fodboldspiller. Så udover at være sammen med venner fra truppen og se en masse fodboldkampe på tv går tiden i disse dage meget med at læse op til eksamen. Og indimellem drømme lidt om den fremtidige karriere som fodboldspiller.

– Det var stort for mig i første omgang at komme til Danmark, selvom det er tæt på Norge. Men jeg drømmer også om at spille i en top fem liga i Europa, og min favoritklub er Liverpool. Og så vil jeg rigtig gerne spille på det norske landshold. Det kommer jeg til at drømme om gennem hele min karriere. Man skal tro på sig selv og altid drømme. Man skal sætte høje mål, og man ved aldrig – andre har jo bevist, at det er muligt, og det kan det også blive for mig, siger Lasse Berg Johnsen med et venligt men samtidig stålsat blik, der udelader enhver tvivl om, at han mener det.

Om talentet rækker til landsholdet, en af de store ligaer og måske Liverpool, må tiden vise. Nu og her er Lasse Berg Johnsen i Superligaen og Randers-spiller, men drømmene lever hos den unge nordmand, der trods sit venlige og rolige gemyt udadtil brænder for sin karriere og har store ambitioner.

Læs også: Randers FC forlænger med endnu en spiller

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P