8 min læsningINDBLIK: Træner-koryfæet Ebbe Skovdahl og hans gule hær

Ebbe Skovdahl var en trænerfigur uden lige i dansk og europæisk fodbold, som i dag lyser op, som en af de klareste stjerner på den vestegnske nattehimmel.

8 min læsning
Træner Ebbe Skovdahl og direktør Per Bjerregaard jubler efter en Brøndby-scoring mod AB søndag 25. april 1999.

Ebbe Skovdahl var en unik trænerfigur, som særligt i sin Brøndby-tid mejslede sit navn fast i det mest massive granit, du kan finde på Vestegnen. Ebbe var uddannet håndværker, men i fodboldtermer var han mere en akademiker, der kunne sit håndværk.

Han var fader til Brøndbys implementering af presfodbolden, leder af sin egen ‘gule hær’, onkel til landsholdslegenderne Brian og Michael Laudrup og ikke mindst et stort familiemenneske udenfor banen.

Igennem årene oplevede Skovdahl flere grene af trænerverdenen, da den karismatiske træner, udover Brøndby IF og en række danske klubber, var et smut forbi Portugal og Skotland inden han sluttede sin flotte trænerkarriere i 2005.

Han var en utrolig dygtig træner som dyrkede det aggressive presspil, og som blev Brøndby IF’s varemærke i hans år i klubben

Per Bjerregaard om Ebbe Skovdahl

I campo.dk’s INDBLIK-format tager vi luppen frem og fokuserer på den mest vindende Brøndby-træner igennem tiden, Ebbe Skovdahl, der har været toneangivende for det blå-gule mandskab, vi ser i dag.

Et menneske og en leder, der var alt andet end ubeskrevet blad.

Legende-træneren Ebbe Skovdahl og den tidligere direktør Per Bjerregaard var mændene bag 90’ernes triumfer. Her ses de tilbage i 1999, efter en Brøndby-scoring mod AB. Foto: Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fra defensiv krumtap til taktisk maskine
Ebbe Skovdahl var selv en ganske habil forsvarsspiller i sin aktive tid på grønssværen, hvor han tørnede ud for Vanløse i de første mange år af spillerkarrieren inden han drog til Brøndby IF, hvor han var med til at rykke holdet op i divisionerne under ledelse af Finn Laudrup, som træner.

Hvorom alting er, blev Skovdahls tid som spiller overskygget af det, han senere skulle vise sig at præstere på sidelinjen.

– Da Finn Laudrup (Ebbe Skovdahls svoger, red.) kom til Brøndby IF som træner, var Ebbe Skovdahl en af de spillere, som kom til klubben. Ebbe var med til at spille klubben op igennem rækkerne, og da Ebbe så stoppede som aktiv spiller blev han træner for vores 3. hold, pointerede Per Bjerregaard og uddybede:

– I årene efter prøvede Ebbe så kræfter som træner i et par andre klubber, og her gjorde han det så godt, blandt andet i Brønshøj, at vi fik Ebbe tilbage til klubben i 1986, og det har vi aldrig fortrudt, konstaterede den tidligere Brøndby-direktør i et interview med klubbens hjemmeside.

Den Karlslunde-fødte Skovdahl opnåede 89 kampe for Brøndby som aktiv spiller, inden han blev træner for 3. holdet i Brøndby. Herefter fulgte en række trænergerninger i Hvalsø, Glostrup, Brønshøj inden han vendte retur til Vestegnen fra 1986-1987.

Sejren på Anfield Road står for mig, som det allerstørste, jeg har prøvet som træner. Intet mindre

Ebbe Skovdahl om miraklet på Anfield, da Brøndby slog Liverpool 1-0
Download Campo app Download Campo app Download Campo app

I 1986 var han med til at drage ud i Europa for første gang med klubben, mens man i samme sæson hentede både Kent Nielsen og Peter Schmeichel til holdet. Men allerede i 1987 var Benfica klar med en spændende kontrakt til Skovdahl, der drog mod Lissabon, men hurtigt kom hjem igen, efter et halv år, da den lokale fisketallerken blev en for stor en mundfuld for ham.

Det blev en tur tilbage til Brøndby. Klubben, der havde betydet så meget for Skovdahl. Og i 1988 kom forløsningen så, da hans første mesterskab blev indfriet som træner.

– Jeg husker de to sæsoner i Brøndby IF med glæde og især at vi i 1988 vinder klubbens tredje mesterskab på blot fire år og mit første med Brøndby IF. Det var bestemt et højdepunkt, fortalte det vellidte Brøndby-ikon.

Sæsonen efter havde han så en enkelt afstikker til Vejle Boldklub, hvor det ikke rigtig flaskede sig, hvorfor han vendte retur for tredje gang til klubben og denne gang blev det for alvor trædestenen til en gylden Brøndby-periode.

Men jeg opnåede da at vinde over både Celtic og Rangers en enkelt gang på hjemmebane, men ellers var de for suveræne

Ebbe Skovdahl om det skotske konkurrenter, da han trænede Aberdeen F.C.

I 1992 overtog han trænerposten efter Morten Olsen, der havde haft en vanskelig sæson. Og så tog det ellers fart. Fra 1992-1999 vandt Brøndby tre mesterskaber og to pokaltitler, mens klubben opnåede markante resultater i Europa, hvor blandt andre Liverpool FC, Bayern München, AS Roma og Karlsruhe blev slået.

De mange milepæle og triumfer var med til at skabe kaldenavnet, ‘Skovdahls gule hær’, som vi vender tilbage til.

Læs også: INDBLIK: Søren ‘Evigglad’ Frederiksen – Den vellidte frederikshavner med historisk god målnæse

Frem og tilbage
I tiden efter storhedsperioden på Vestegnen, valgte Skovdahl, at tage en tur over til Skotland for at træne Aberdeen F.C., hvor han var ansat i fire sæsoner. Den skotske traditionsklub havde fået nys om danskeren, da hans gule hær havde besejret netop Aberdeen i europæisk-regi.

Skovdahl blev en meget vellidt træner i det skotske, særligt efter en sæson, hvor han sikrede overlevelse i den bedste række, Scottish Premiership, mens det blev til to pokalfinaler mod giganterne Celtic og Rangers. Dog uden pokaltriumf til følge. Om tiden i det britiske fortalte Skovdahl tilbage i august sidste år:

– Men jeg opnåede da at vinde over både Celtic og Rangers en enkelt gang på hjemmebane, men ellers var de for suveræne. Og det der nu står tilbage er glæde over mine fire år i Skotland. Skotterne er virkelig et venligt og muntert folkefærd, understregede Ebbe Skovdahl jovialt.

Derefter tog han hjem til den danske andedam igen, hvor han sluttede sit glorværdige trænertid i BK Frem. Her var trænerkoryfæet fra 2003-2005, hvorefter han indstillede karrieren efter sportslige uoverensstemmelser og en skrantende økonomi i Valby-klubben.

Skovdahl fik herefter flere trænertilbud, men han vurderede, at tiden var inde til at trække sig for bestandig fra fodbolden, da han var fyldt 60.

Læs også: INDBLIK: Kasper Hjulmand – Den prisvindende, karismatiske og rolige landstræner


En hyldest, der blev til et mindesmærke
På Brøndby Stadion opførte man tilbage i 2017 en fanlounge til ære for Ebbe Skovdahl, der på det tidspunkt var i starten af 70’erne. Den tidligere Brøndby-træner fra Karlslunde, var om nogen en fanfavorit, hvorfor der i hans tid i klubben var stor begejstring for hans væsen, trænerfacon og taktiske kompetencer.

I mine øjne er Ebbe det, man i dag kalder en ægte klubmand. Han var altid parat til at hjælpe klubben

Kim Vilfort om sin tidligere træner, Ebbe Skovdahl

Brøndby-fansene sang om ‘Skovdahls gule hær’ og der herskede generelt en konsensus om, at træneren i 1992-1999 var den helt rette til at få det maksimale ud af de blå/gule, som kæmpede og krigedede for hver en bold, hvilket giver god mening i forhold til militær-konnotationerne. Skovdahl havde et kavaleri at skyde med, og det kastede et hav af pokaler og store triumfer ad sig.

Noget, som i dag er afbilledet i netop fanloungen, der efter hans dødsfald i sidste år er blevet et sted, hvor man både minder og hylder den ærekære tidligere succestræner på Vestegnen.

Trænerlegenden sagde i forbindelse med åbningsceremonien for fire år siden, at det var en stor gestus af klubben, som han satte pris på.

– Jeg er så stolt og beæret over, at man vil lave sådan en lounge med mit navn, for det er bestemt ikke noget, jeg har bedt om. Jeg er meget glad og har lige været ovre og se den. Det ser meget flot ud, fortalte han.

Ebbe Skovdahl var, efter sin tid som ansat i Brøndby, en fast del og loyal tilhænger af klubben, som han gæstede i alle årene indtil sygdommen tog overhånd.

Et sidste farvel
Ebbe Skovdahl gik bort sidste år efter længere tids kræftsygdom. Han efterlader sig kone, to sønner og fire børnebørn, og selvfølgelig en uforglemmelig gul hær. Æret været hans minde.

Hans tidligere skotske klub, Aberdeen F.C., sendte deres tanker til Ebbe Skovdahls pårørende, mens spillerne holdte ét minuts stilhed for trænerlegenden i den efterfølgende spilleweekend i den skotske liga i 2020.

Der er ikke noget, der er gået min næse forbi, og jeg har ikke noget til gode. Jeg har oplevet alt, hvad jeg kunne opleve

Ebbe Skovdahl om sit spiller- og trænerliv

Brøndby gæster i morgen aften FC Midtjylland i pokalturneringens andenrunde-kamp i kvartfinalen. Første opgør endte 2-0 til midtjyderne på Brøndby Stadion. Fun fact: FC Midtjylland blev etableret som klub det selvsamme år, som Ebbe Skovdahl stoppede i Brøndby, nemlig 1999.

Læs også: INDBLIK: Mika Biereth – Det fremadstormende danske Arsenal-talent

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer