NordicBet Ligaen

Landets bedste spillende træner: Det er da specielt

For et år siden takkede Mikkel Jespersen ja til at blive spillende assistenttræner i Kolding IF. I sommer rykkede klubben op i NordicBet Ligaen, og den 32-årige midtbanespiller er stadig fast mand i startelleveren.

Mikkel Jespersen er spillende assistenttræner i Kolding IF.
Foto: Kolding IF/Facebook

Konceptet med spillende trænere er i høj grad noget, som de fleste forbinder med de lavere rækker.

Sådan er det dog langt fra i Kolding IF, der lige nu ligger på sjettepladsen i NordicBet Ligaen.

Her er Mikkel Jespersen nemlig fast mand i startelleveren, samtidig med at han også står listet som klubbens assistenttræner.

Den 32-årige midtbanespiller gik i januar 2023 fra ‘kun’ at være spiller i Kolding IF til også at indgå i trænerstaben.

Dermed er han den af landets mange spillende trænere, der gør det på det højeste niveau, efter Kolding IF i sommer rykkede op i landets næstbedste række.

Med jobtitel som spillende assistenttræner følger naturligvis også en række opgaver, som den almindelige fodboldspiller normalt ikke har. Eksempelvis er han med til at planlægge træningen sammen med Kolding IF’s cheftræner, Kristoffer Wichmann.

– Jeg møder ind lidt før de andre spillere i klubben for at forberede træning, og så snakker vi om de øvelser, som vi nu en gang skal lave. Vi laver en træningsplan i begyndelsen af ugen, og så kigger vi også løbende på, hvad vi skal lave i forhold til belastningen af spillerne og forskellige ting og sager, siger Mikkel Jespersen til campo.dk.

Han fortæller videre, at han og Kolding-cheftræneren har et godt samarbejde, hvor hans egne spidskompetencer bliver bragt i spil:

– Vi har kendt hinanden i to og et halvt år, og det bliver bare bedre dag for dag. Han bruger mine kompetencer i forhold til det taktiske, hvor han giver mig enormt meget medbestemmelse. Og jeg lærer af ham hver dag, fordi han er sindssyg dygtig, har været træner i lang tid og tidligere har været spiller. Så jeg lærer lidt af ham, og han bruger mig til de ting, jeg er god til.

Selvom han selv er med til at planlægge træningen fra uge til uge, og han af og til også har ansvaret for nogle af øvelserne til træning, så adskiller Mikkel Jespersen sig ifølge eget udsagn ikke synderligt fra de øvrige spillere i Kolding-truppen til træning.

– Meget få gange er jeg måske ikke med i en øvelse, fordi det er til sidst i træningen, og jeg i stedet har nogle afslutninger med nogle angribere, hvor det er mere individuel træning. Men ellers er jeg jo bare en spiller ligesom alle andre, hvor jeg er med, men måske har en lidt større forståelse af, hvad der skal trænes.

Men hvordan balancerer man egentlig det at være træner og spiller på samme tid?

De fleste kender jo nok til, at der bliver sagt nogle lidt andre ting i omklædningsrummet, hvis trænerteamet ikke lige er tilstede.

Mikkel Jespersen fortæller, at han naturligvis også har bemærket en forskel, efter han gik fra ‘blot’ at være spiller til at være spillende assistenttræner – dog særligt hos sig selv.

– Jeg har jo kunnet mærke, efter jeg blev assistent, at jeg måske er lidt mere velovervejet i det, jeg siger. Jeg er måske også mere saglig, fordi jeg har ansvaret for en gruppe mennesker. Hvis man er spiller, så kan man godt kun have sin egen agenda.

– Som spillende assistent er jeg måske lidt mere tilbagetrukken og har fokus på noget større end bare lige det enkelte spil.

– Det er selvfølgelig specielt. Det er også noget, jeg har skullet lære. Der har været nogle få gange, hvor jeg lige måtte trække mig i en halv time, fordi jeg ikke kunne være i det. Men generelt synes jeg, at jeg har været god til at være i det der mellemspænd mellem at være spiller og træner.

– Jeg synes også, at det er utrolig spændende, og det var jo også derfor, at jeg blev det. Jeg har altid været nysgerrig på taktik, og jeg har også altid haft en mening til, hvordan træningsøvelserne skal sættes op og sådan noget. Jeg har jo også alle træneruddannelserne, så på den måde lå den måske lige til højrebenet, at jeg blev spillende assistent. Men det er da specielt, siger han.

Det er ikke kun til træning, at prædikatet af assistenttræner kunne tænkes at ændre dynamikken mellem Mikkel Jespersen og holdkammeraterne.

Sådan oplever han det dog selv ikke i kampens hede, hvor der naturligvis bliver sagt nogle ting frem og tilbage mellem ham og holdkammeraterne inde på banen – som der gør på ethvert fodboldhold.

– Selvfølgelig er der noget i, at jeg er en erfaren spiller og skal tage noget ansvar inde på banen. Men jeg synes egentlig, at mine holdkammerater har været rimelig gode til at turde at sige noget til mig – og sådan skal det også være.

– Når vi spiller, så er vi sgu lige. Vi skal hjælpe hinanden med at vinde, for fodbold er en holdsport, og så hjælper det ikke noget, at der er en spiller, der skal bestemme mere end en anden. Der har mine holdkammerater været gode til at sige til mig, hvis der er noget, jeg skal gøre bedre – og omvendt.

32 år og allerede godt i gang med trænerfaget, er det nærtliggende at spørge ind til, hvad fremtiden byder for Mikkel Jespersen.

Her lægger han ikke skjul på, at det nu og her fortsat er karrieren som spiller, som han vægter højest.

– Det har vi egentlig ikke snakket om. Men vi (Kristoffer Wichmann, red.) har lidt en aftale om, at så længe, jeg er dygtig nok og brænder for at spille, så bliver jeg ved med at spille, indtil den dag en af os siger stop.

– Men der er der heldigvis ikke nogen af os, der er kommet til endnu. Og uden at rose mig selv for meget, så er jeg fit og glad for at spille fodbold. Så jeg har ikke planer om at stoppe lige foreløbigt, siger han.

End ikke et tilbud om at blive cheftræner nu og her er nok til at få ham til at indstille sin karriere indenfor kridtstregerne – selvfølgelig med forbehold for, at der i teorien findes tilbud, som er for gode til at sige nej til.

– Det mest oprigtige svar vil nok være nej, fordi jeg er helt vild glad for at spille fodbold lige nu. Og hvis jeg stopper med at spille, så kan jeg med min alder ikke bare begynde igen.

– Men alt er relativt, og kommer der en eller anden vanvittig klub og spørger, om jeg vil være cheftræner, så vil jeg da kigge på det. Men det kommer jo ikke til at ske, så umiddelbart nej.

Nok er drømmen om at slå igennem som træner ikke stor nok til at støvlerne skal lægges på hylden med det samme, men det er ikke ensbetydende med, at Mikkel Jespersen ikke drømmer stort for fremtiden.

– Jeg drømmer jo rigtigt stort som træner. Der er min ambition det samme, som da jeg var en helt ung fodboldspiller – at jeg skal komme så langt, som muligt.

– Men nu må vi se, hvad det kan række til. Jeg føler selv, at jeg har kompetencerne til at blive en toptræner, men det skal man også vise og udleve, og der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed.

– Man skal først og fremmest ramme en god start på sin karriere. Man skal inspirere nogle mennesker, som gør, at man får chancen – og så skal man tage chancen.

– Hvad fodbold lige har brug for, når jeg en gang skal være træner, det er lidt svært at sige, for trænergerningen ændrer sig hele tiden, ligesom fodboldspillet.

– Jeg synes, at der har været en lang periode, hvor trænere har skullet være gode til mennesker for at blive toptrænere, men nu skal man også være god til alle mulige andre ting. Så vi må se, hvad det kan blive til – men jeg drømmer da stort, siger han.

Kolding IF forlænger med cheftræneren: En af de klart dygtigste i Danmark

I første omgang skal Mikkel Jespersen altså holde fokus på sin nuværende rolle i Kolding IF.

Forrige sæsons oprykker fra 2. division startede sæsonen som lyn og torden, men resultatmæssigt gik gassen af ballonen, som vinterpausen rykkede tættere på.

I forårssæsonens første kamp blev det dog til tre point, da AC Horsens blev besejret ude med 1-2.

Kolding IF spiller næste gang senere lørdag klokken 13.00 hjemme mod Hobro IK.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P