2 min læsningAnbefaling fra DBU-arbejdsgruppe: Tillad transmænd i herreelitefodbold

En arbejdsgruppe nedsat af DBU anbefaler, at transmænd skal inkluderes i herreeliterækkerne.

2 min læsning
Transmænd skal automatisk have lov til at deltage i herreelitefodbold.
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix

Transmænd skal have lov til at være en del af herreelitefodbold.

Sådan lyder anbefalingen fra en arbejdsgruppe nedsat af DBU.

Anbefalingen kommer som en del af en større rapport, hvor man foruden elitefodbold også har kigget på mulighederne for inklusion i breddefodbold.

Rapportens indledning lyder blandt andet:

– Der har indtil nu ikke været nogen entydig holdning til eller regelsæt for transkønnede, interkønnede og non-binære personers deltagelse i dansk fodbold, hvilket har udfordret disse personers mulighed for at deltage på lige vilkår.

Mens anbefalingen for breddesporten er inklusion af alle, er det ikke helt tilfældet i elitesporten. Her er anbefales det dog, at transmænd automatisk skal have lov til at være en del af herreeliterækkerne – men transkvinder skal ikke nødvendigvis have lov til at være en del af kvindeelitefodbolden.

– Modsat transkvinder i kvindeelitefodbolden vil transmænd i herreelitefodbolden ikke udgøre nogen konkurrencemæssig fordel. Transmænd bør derfor automatisk have mulighed for at spille i herreelitefodbolden.

– Det bærende princip for anbefalingerne til elitefodbolden er fair konkurrence. Der er taget udgangspunkt i forskning, der viser, at den krop, der har gennemgået en mandlig pubertet, har potentielle fordele i fodbolden fremfor den krop der har gennemgået en kvindelig pubertet. Disse fordele ser i forskningen ud til at kunne reduceres via hormonbehandling for transkvinder over en årrække men ikke fjerne fordelene helt.

– Der opfordres til, at man ser på hver enkelt person i et forsøg på at inkludere transkønnede kvinder og non-binære i kvindeelitefodbolden.

– Ud fra princippet om fair konkurrence kan det være nyttigt at skelne mellem transkvinder og transmænd. Hvor det sjældent vil udgøre et fair play-problem, at en transmand spiller på et eliteherrehold, kan det ødelægge den fair konkurrence, hvis transkønnede kvinder med udgangspunkt i selvidentifikation deltager i de kvindelige eliterækker. Derfor foreslås det, at der skal gøres brug af en personspecifik tilgang i kvindeelitefodbolden, står der i rapporten.

Du kan læse hele rapporten HER.

Hvor lang karantæne får man for et rødt kort? – Forskellige retningslinjer hos DBU’s lokalunioner

Timeline

Popular

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P