3 min læsningEfter deltagelse i højreekstremistisk event: UEFA beholder polsk dommer i CL-finalen

Den polske dommer Szymon Marciniak har været i vælten for deltagelsen i et højreekstremistisk event. Alligevel får han lov at dømme Champions League-finalen.

3 min læsning
Szymon Marciniak skal stadig dømme Champions League-finalen efter skandale
Foto: Lee Smith/Reuters/Ritzau Scanpix

Champions League-finalen venter så småt rundt om hjørnet.

Men den seneste tid frem mod den helt store finale har været præget af alt andet end fodbold.

Således er det kommet frem, at den dommer, der er sat til at dømme dette års Champions League-finale mellem Manchester City og Inter, den polske dommer Szymon Marciniak, den 29. maj deltog i et event, som mange har fundet problematisk.

Der skulle være tale om et event arrangeret af den polske politikker, Slawomir Mentzen, som er kendt for sin udprægede højreekstreme politik. Han fører blandt andet kampagne med sloganet: ‘Vi er imod jøder, homoseksuelle, abort, skat og EU’.

Da oplysningerne om Marciniaks deltagelse i eventet, indledte UEFA efterfølgende en undersøgelse af Szymon Marciniak. I den forbindelse har UEFA nu modtaget en undskyldning fra dommeren.

– Jeg vil gerne udtrykke min dybeste undskyldning for min involvering og enhver nød eller skade, det måtte have forårsaget, indleder Marciniak.

– Ved eftertanke og yderligere undersøgelser er det blevet tydeligt, at jeg var alvorligt vildledt og fuldstændig uvidende om den pågældende begivenheds sande karakter og tilhørsforhold. Jeg vidste ikke, at det var forbundet med en polsk ekstrem-højre-bevægelse. Havde jeg været klar over dette faktum, ville jeg kategorisk have takket nej til invitationen.

– Som en professionel, der er dybt engageret i fodboldspillet, vil jeg understrege min urokkelige støtte til de værdier, som UEFA kæmper for, især inklusivitet og respekt for alle individer uanset deres baggrund. Disse principper er selve kernen i fodboldens ånd og passer problemfrit med min personlige overbevisning. Desuden fordømmer jeg helhjertet enhver form for had, diskrimination eller intolerance, da de ikke har nogen plads i sporten eller samfundet som helhed, fremgår det blandt andet på UEFA’s hjemmeside, hvor fodboldforbundet har udgivet hele Marciniaks undskyldning.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

UEFA har efterfølgende valgt at godtage Szymon Marciniaks undskyldning, og derfor får Marciniak også fortsat lov til at dømme Champions League-finalen som planlagt.

Både det polske fodboldforbund og Szymon Marciniak har forklaret, at Marciniak var inviteret til at holde tale ved eventet. Det gjorde han, og forlod derefter eventet. Det påpeges fra begge parter, at Marciniak normalt ingen forbindelse har med Slawomir Mentzen.

I forbindelse med UEFA’s undersøgelse af sagen rettede forbundet kontakt til ‘NEVERAGAIN’, som er en NGO, der er tilknyttet FARE-netværket, som var det netværk, der i første omgang rejste bekymringer over Mr. Marciniaks involvering i begivenheden.

Her blev der anmodet om, at Szymon Marciniak skulle forblive i sin rolle som dommer i Champions League-finale. Det var anmodningen, da netværket mener, at en fjernelse af Marciniak i højere grad ville underminere frem for at promovere antidiskrimination.

Det er blandt andet på den baggrund samt med baggrund i sagens andre input, at UEFA fredag bekræfter, at det fortsat er Szymon Marciniak, der vil have fløjten i Champions League-finalen i 2023.

Hvor og hvornår spilles Champions League-finalen 2023? Alt du skal vide om dette års fodboldfest

Timeline

Popular

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P