LaLiga

Forfatter forklarer Vinícius’ reaktion: Racisme er det vigtigste emne i brasiliansk fodbold

Vinicius Junior fra Real Madrid har oprettet et institut i hjemlandet Brasilien for at bekæmpe racisme i fodbold og i samfundet.
Foto: Ritzau Scanpix

Vinícius Júnior blev igen udsat for racistiske tilråb i LaLiga søndag aften i kampen mellem Valencia og Real Madrid, hvilket efterfølgende har fået brasilianeren til at anklage LaLiga og Spanien for racisme. For at forstå Reals angriber har campo.dk spurgt Peter Banke om baggrunden for Vinicius’ anklager og reaktion.

Da Vinícius Júnior oplevede racistiske tilråb søndag aften på Mestalla i Valencia, var det desværre langt fra første gang.

Real Madrids 22-årige angriber har flere gange før påpeget, de tilråb han udsættes for fra tribunerne.

Søndag aften udpegede Vinícius Júnior de tilskuere, der stod bag tilråbene, så dommer og officials kunne reagere på det, og senere i kampen endte den brasilianske stjerne i klammeri med Valencias spillere og fik rødt kort for at slå en modstander i hovedet.

Racisme, og bekæmpelse af diskrimination, er det absolut vigtigste emne i øjeblikket i brasiliansk fodbold

– Peter Banke, forfatter

Udover almindelig foragt for racisme og racister hvad er det så, der får Real Madrids verdenstjerne til at reagere så voldsomt, som man sjældent ser i moderne fodbold? Det kan en af Danmarks fremmeste fodboldjournalister med indsigt i brasiliansk fodbold forklare.

Forfatter og Brasilien-kender, Peter Banke, har boet i Brasilien og fulgt landet og dets passionerede forhold til fodbolden på tætteste hold siden 2008, og der er stærke følelser involveret, forklarer han, når Vinícius Júnior efterfølgende har udtalt, at LaLiga og Spanien er racistiske.

Peter Banke har skrevet flere bøger om brasiliansk fodbold– Det gør ondt i hjerterne på brasilianerne, når de ser eller læser, at en brasiliansk spiller er blevet udsat for racisme på et europæisk stadion. Det spiller ind i den koloniherrementalitet, som mange brasilianerne mener, stadig hersker i de iberiske lande, forklarer Peter Banke til campo.dk.

– I Brasilien var den oprindelige indianske befolkning og de sorte en ’råvare’, som kunne bruges som arbejdskraft, som slave, som jæger eller skovarbejder, hvorefter træet blev eksporteret til Europa. Sådan har man også oplevet det i fodboldens verden, fortsætter han.

Peter Banke med Jairzinho, Brasiliens VM-topscorer i 1970
Peter Banke med Jairzinho, Brasiliens VM-topscorer i 1970 / foto: Katrine Holst

Og netop forholdet til Spanien og de iberiske lande er kommet frem flere gange, når brasilianske stjerner og især talenter, bliver en eftertragtet ‘vare’ hos de store europæiske klubber. Sådan var det blandt andet også, da Neymar skiftede til FC Barcelona.

– Jeg interviewede engang Santos’ præsident, Luis Alvaro, der bekæmpede de spanske klubber, der ville have fingere i Neymar. Det lykkedes præsidenten at få Neymar til at afvise Barcelona og Real Madrid og blive i landet, til han var 22 år. Blandt andet med argumenterne om, at han skulle skabe sig et navn og en myte i Brasilien, før han tog til Spanien, at han ville være mere lykkelig i Brasilien og kunne tjene penge, der matchede spaniernes. At Brasilien er lige så godt som Spanien.

Ny præsident har sat racisme i brasiliansk fodbold øverst på agendaen

Vinícius Júnior er desværre langt fra den eneste spiller i international fodbold, der oplever racisme. Senest i denne sæson har også sydkoreanske Son hos Tottenham Hotspur oplevet racisme fra tribunerne ad flere omgange, men også blandt andre Lukaku fra Inter, Reece James fra Chelsea og Vinicius Juniors Real Madrid-holdkammerat, Eduardo Camavinga, har oplevet de modbydelige tilråb på stadions og beskeder på sociale medier.

Søndagens reaktion fra Vinícius Júnior skal også ses i lyset af den manglende indgriben med dertilhørende sanktioner fra fodboldforbund og myndigheder i Spanien, som står i skarp kontrast med hvad Vinícius Júnior oplever i hjemlandet.

– Racisme, og bekæmpelse af diskrimination, er det absolut vigtigste emne i øjeblikket i brasiliansk fodbold. Efter årtier, hvor man har underspillet og undervurderet problemerne med racisme i brasiliansk fodbold, bliver der nu endelig gjort noget konkret for at addressere og sanktionere i forhold til racisme på brasilianske fodboldstadions.

– Fodboldforbundets præsident, Ednaldo Rodrigues, der i øvrigt er den første sorte brasilianer til at lede CBF i forbundets over hundrede år lange historie, diskuterede tidligere på året initativer, der skal bekæmpe racisme i brasiliansk fodbold. Det skal være klubbernes ansvar at opdrage fansene, og CBF skal kunne straffe en klub sportsligt i tilfælde af racisme på stadion ved at fratrække dem point. Landets præsident Lula har også for nyligt underskrevet love, der kan straffe racistiske tilråb, påpeger Peter Banke, hvilket er netop det, Vinícius Júnior efterspørger hos LaLiga og i spansk fodbold.

At fodboldens og samfundets problemer med racisme tages seriøst nok.

Verdensstjerner på 22 år med egen institution i Brasilien

Peter Banke fortæller, at Real Madrids store angrebsprofil kommer fra et af de hårdeste og fattigste kvarterer, São Gonçalo i Rio de Janeiro, og at opvæksten stadig sidder i Vinícius, der blev købt af Real Madrid allerede før hans 18-års fødselsdag.

– Han er ikke bange for at bruge sin stemme politisk. Han har på eget initiativ grundlagt et institut i bydelen for at give børn og unge en bedre start på livet, end han selv fik. Instituttet har grundlagt flere skoler i Vinícius’ navn, og eleverne bliver blandt andet uddannet i anti-racisme med udgangspunkt i Vinícius’ konkrete oplevelser med racisme i Spanien, beskriver Peter Banke om Vinícius Júniors egen indsats imod racisme.

Vinícius Júnior, der har det fulde navn Vinícius José Paixão de Oliveira Júnior, er på kontrakt hos Real Madrid frem til sommeren 2024. Han startede sin karriere i klubben Flamengo.

Vinícius Júniors institut der skal sikre bedre uddannelse og undervisning for brasilianske unge.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P