5 min læsningMod alle odds: Anti-establishment-klubben Union Berlin har kurs mod Champions League

5 min læsning
Annegret Hilse/Reuters/Ritzau Scanpix

Union Berlin har i årtier været den rebelske lillebror i tysk fodbold. Klubben er i høj grad drevet af fanengagement og frivillighed, og de fleste tilhængere foragter kapitalisme og eliten. Men nu har lillebror kurs mod Europas fineste turnering – Champions League.

I 2019 rykkede Union Berlin op i Bundesligaen for første gang nogensinde.

Klubben med den passionerede fanbase undgik i den efterfølgende sæson at blive suget med ind i nedrykningskampen, og i sidste sæson endte holdet på femtepladsen – et point efter hadeklubben nummer ét, RB Leipzig, der kvalificerede sig til Champions League.

I år ser det så ud til, at klubben, der i 30 år efter murens fald fristede en tilværelse som middelmådigt segunda-hold udenfor 1.Bundesligaen, kvalificerer sig til turneringen, der normalt er forbeholdt den europæiske elite.

Den rebelske arbejderklub

Union Berlin opstod 1960’ernes Østtyskland og blev i 70’erne og 80’erne symbolet på den stigende utilfredshed med det kommunistiske styre på den østlige side af jerntæppet.

Klubbens stadion, Stadion An der Alten Försterei, blev fyldt med utilpassede typer, der fulgte holdet i tykt og tyndt. Selv når rivalerne fra Dynamo Berlin gang på gang støvsugede de andre klubber for de bedste spillere, takket være den øverste Stasi-ledelse: “Hellere være en taber end et dumt stasi-svin,” sang Union-tilhængerne som modsvar.

Efter Tysklands genforening bevarede klubben sit aktivistiske DNA som en anti-establishment-klub. Man gik fra at være antikommunister til at være antikapitalister, og sammenholdet mellem klub og fans blev styrket.

I årene efter genforeningen var klubben flere gange truet af konkurser. Et af tiltagene mod det blev operation “Blod til Union”, hvor fansene allierede sig med en blodbank, der til gengæld for donationer betalte en del af klubbens gæld.

Arbejdermentaliteten og sammenholdet i klubben blev yderligere styrket i 2008-09-sæsonen, hvor Stadion An der Alten Försterei skulle renoveres. Her bidrog klubbens fans med intet mindre end 140.000 arbejdstimer.

Gamle dyder i moderne fodbold

Union Berlin er på mange måder antitesen til moderne fodbold, der i høj grad er blevet en forretning.

Union-fansene foragter hyperrige ejere og selskabsejede klubber. Det gælder ikke mindst Redbull-ejede RB Leipzig, der ligesom Union har rødder i det gamle Østtysland.

Ifølge dem, er Leipzig blevet forvandlet til et reklamestunt for energidrik, hvor det handler mere om at skabe opmærksomhed om brandet fremfor fodbold.

– Selvom det er professionel fodbold, har det aldrig handlet om brands og kommercialisering alene. Spillet i sig selv, og at opleve det live med sine venner er, hvad det handler om, skriver fanmediet union-berlin.com blandt andet.

I stedet er klubben fortaler for den meget omdiskuterede 50+1-regel, der i bund og grund giver klubbens medlemmer stemmemajoritet over, hvad der sker i klubben.

Følg Campo på Facebook

Hårdt arbejde på og udenfor banen

Det er ikke kun udenfor banen, at klubben har bevaret rødderne til arbejderklassen. Det samme gør sig i høj grad også gældende på grønsværen, hvor en stram defensiv organisation og et fokus på holdet over individet, har givet klubben fornyet succes i indeværende sæson.

Det kan også ses i statistikkerne, der viser, at Union-spillerne er dem, der sammenlagt har løbet næstflest kilometer i sæsonen med hele 3313.7 kilometer.

Samtidig har holdet kun lukket 31 mål ind i skrivende stund. Det er kun overgået af Bayerns Münchens defensiv, der har lukket 30 mål ind.

De kvaliteter har bragt klubben på en foreløbig tredjeplads efter 28 kampe, men før jul var der sågar tale om, at Union Berlin var outsider til at vinde det tyske mesterskab.

Det til trods for, at spillertruppens samlede markedsværdi ligger 126 millioner euro ifølge Transfermarkt.

Til sammenligning har RB Leipzigs trup – der ligger under Union Berlin i tabellen – en markedsværdi på hele 487 millioner euro.

Og hvis Union Berlin kan holde niveauet i sæsonens afslutning, kan vi meget vel få den antikapitalistiske klub at se blandt fodboldens absolutte elite – Champions League.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer