Premier League

Ekspert forklarer opsigtsvækkende tendens: Derfor får spillerne så lange kontrakter

Chelsea har brugt svimlende summer på spillere siden Todd Boehly tog over, og fælles for de nye Chelsea-tilgange er, at de bliver udstyret med MEGET lange kontrakter. Nu forklarer en ekspert tendensen.

Hvorfor skriver Chelsea så lange kontrakter med de nye spillere?

Har du også bemærket det?

Chelseas nye ejere, med amerikanske Todd Boehly i spidsen, har ikke holdt sig tilbage på transfermarkedet siden han gjorde sit indtog i London-klubben.

Chelsea har således hentet spillere for mere end 3,3 milliarder kroner siden foråret 2022, og fælles for mange af dem er, at de bliver udstyret med ualmindeligt lange kontrakter.

I mange år lød de længste kontrakter, inden for normalen, på fem år i alverdens fodboldklubber.

Marc Cucurella, Carney Chukwuemeka, Cesare Casadei og David Datro Fofana har dog alle skrevet under på seks år lange kontrakter i Chelsea.

Wesley Fofana takkede ja til syv år, Benoit Badiashile syv og et halvt år og senest dyrtindkøbte Mykhailo Mudryk, som bandt sig helt frem til 2031 – en kontrakt på otte og et halvt år.

Men hvorfor er det lige pludseligt blevet ‘en ting’ med disse lange Chelsea-kontrakter?

Det spørgsmål har Sky Sports stillet finansekspert Kieran Maguire.

– Det som Chelsea har besluttet sig for at gøre, det er, at de vil sprede omkostningerne ved spillerindkøbene ud over længere tid ved at hente dem på lange kontrakter.

– Når de henter Mudryk på en kontrakt af otte og et halvt års varighed, er måden det bliver behandlet på i regnskabs- og FFP (Financial Fair Play, red.)- regi, at man tager den udgift på 88 millioner pund og deler det ud over otte og et halvt år.

– På den måde virker det som, at man kun bruger lidt over 10 millioner pund om året, siger finanseksperten.

Men hvorfor gør alle klubber ikke bare det? Hvad er ‘the pros and cons’ ved sådan en strategi?

– Det kan gå begge veje for Chelsea.

– Hvis spillerne virkelig udvikler sig og ender med at blive store succeser, så giver det klubben en form for beskyttelse overfor andre klubber, der forsøger at snuppe spillerne, fordi de stadig har så mange år tilbage af deres kontrakt.

– Risikoen kan være, at hvis spilleren ikke præsterer, så står man med den udfordring, at de formentlig stadig får en virkelig høj løn, som man er bundet til at betale i de næste seks, syv eller otte år.

– Altså, hvis det virker, er det fantastisk – men hvis ikke, så kommer det til at tynge klubben lidt ligesom et anker, forklarer Kieran Maguire.

Avis: Newcastle på rov i Chelsea – vil kapre tre spillere

Kieran Maguire peger desuden også på, at reglen om at truppens størrelse maksimalt må tælle 25 spillere i Premier League og UEFA-turneringer kan vise sig at blive en udfordring på sigt.

I forlængelse af det kan lønningerne også vise sig at være problematiske i fremtiden.

– Lige pludseligt har du flere spillere på disse store kontrakter, og lønudgifterne stiger måske med 50-60 millioner pund.

– Og med de nye UEFA-regler om finansiel bæredygtighed, som begynder at træde i kraft fra næste sommer, må man kun bruge 90 procent, så 80 procent og senere 70 procent af klubbens indkomst på lønninger, agenthonorarer og transferudgifter.

Mudryks første ord efter vanvittig lang kontrakt: Attraktivt projekt

De mange signinger og dertilhørende lange kontrakter har formentlig endnu ikke givet det ønskede afkast i Chelsea, der lige nu indtager en 10. plads i Premier League.

Senest blev det dog til en tiltrængt 1-0-sejr over Crystal Palace.

Næste mulighed for at få valuta for pengene bliver den 21. januar, når Liverpool venter på Anfield i Premier League.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P