3 min læsningVM 2022: Hvorfor er der så meget tillægstid i kampene?

Du har sikkert lagt mærke til det, og den er god nok; Der bliver lagt meget mere tid til kampen ved VM i Qatar, end vi er vant til fra de europæiske ligaer.

3 min læsning
Ved VM i Qatar 2022 har der været mere tillægstid eller overtid, end vi er vant til. Hvorfor bliver der lagt så meget tid til?
Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

Tillægstid, overtid eller injury time.

Uanset hvad man kalder det, så har man fået en masse af det under det års VM-slutrunde i Qatar.

Tiden der bliver lagt til både første og anden halvleg ved VM skyldes flere forskellige ting som tidsudtrækning, skadesbehandling, udskiftninger, VAR-gennemgang, jubelscener ved scoringer samt gule og røde kort.

Ved denne VM-slutrunde har der været markant mere tillægstid, end vi er vant til fra både Superligaen, Premier League, Champions League og de øvrige store europæiske turneringer, og det er der en grund til.

Forud for VM i Qatar 2022 gør et nyt FIFA-direktiv det nemlig klart, at ‘unaturligt tabt tid’ skal lægges til i begge halvlege.

– Det vi allerede gjorde i Rusland (VM i 2018, red.), var mere præcist at udregne den tid, der skulle kompenseres, forklarede den tidligere italienske topdommer, Pierluigi Collina, som i dag er formand for FIFA’s dommerkomité, til ESPN.

Foto: Ritzau/Scanpix

– Vi sagde til alle, at de ikke skulle blive overrasket, hvis de så fjerdedommeren hæve den elektroniske tavle med et stort tal; seks, syv eller otte minutter. Hvis man vil have mere aktiv [spille-]tid, så må vi være klar til at se den slags tillægstid, forklarer Collina.

137 VM-spillere repræsenterer ikke deres fødenation – én dansker på listen

– Tænk på en kamp med tre mål. En [mål-]fejring tager normalvis et til halvandet minut, så med tre mål har man mistet fem eller seks minutter. Vi ønsker at præcist at udregne, hvor meget tid, der skal lægges til hver halvleg.

– Det kan være fjerdedommeren, der gør det. Vi havde succes med det i Rusland, og vi forventer det samme i Qatar. Det er sædvanligvis fjerdedommeren, der foreslår tillægstiden, og så har dommeren det med i sidste ende at beslutte det, lyder det fra Collina.

Indførelsen af fem indskiftninger i international fodbold har selvsagt også skabt mere ‘spildtid’, selvom holdene forsat kun må foretage de fem indskiftninger af tre omgange.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer