Premier League

Hvem er Gabriel Jesus? – Få historien om Arsenals nye brasilianske stjerneangriber!

I dag blev det endelig officielt, at Arsenal har købt den længe ventede angribermessias i form af Gabriel Jesus fra Manchester City. Men hvilken historie og hvilket fodboldophav har den vævre angriber?

Arsenal
Gabriel Jesus indtager Emirates Stadium med pomp og pragt. Tilsyneladende med inspiration fra kristusstatuen nær Rio de Janeiro i hjemlandet. Foto: arsenal.com

25-årige Gabriel Jesus er omsider blevet præsentet i det nordlige London, hvor han de næste fem år skal være med til at spille Arsenal op i det allersjoveste Premier League-selskab.

Han har allerede spillet fire sæsoner i den bedste engelske række for mesterklubben Manchester City, men med deres tilgang af særligt Erling Braut Haaland, valgte Jesus at tage det næste skridt i karrieren til traditionsrige ‘The Gunners’. Her skal han være agere den angribermessias, som klubben har hungret efter i flere år.

Officielt: City-profil skifter til rivalerne fra Arsenal

Men hvem er den brasilianske landsholdsspiller Gabriel Jesus egentlig? Hvad er hans fodboldmæssige ophav og hvilke kvaliteter bringer han med til London-klubben? Det kan du blive klogere på her.

Artiklen fortsætter efter reklamen.

Gabriel Jesus, med det borgerlige navn, Gabriel Fernando de Jesus, blev født d. 3. april i 1997 i en forstad til den brasilianske storby São Paulo. Han er den yngste i en søskendeflok bestående af fire med to brødre og én søster.

Den helt unge Gabriel Jesus spillede på fodboldakademiet Anhanguera Associacao Paulista, hvor han tog alt opmærksomheden i en sæson med hele 29 fuldtræffere. Og det gav et stort afsæt til den lille tekniker med det eksorbitant store potentiale.

Gabriel Jesus minder på mange måder om mig selv i fortiden – der er flere ligheder.

Ronaldo Luis Nazario de Lima om Gabriel Jesus

Angriberen røg i teenagealderen videre i systemet til én af de etablerede klubber i hjemlandet, nemlig Sociedade Esportiva Palmeiras, som scoutede den målfarlige forward.

Her startede han så sin profesionelle fodboldkarriere og endte med at spille over 50 kampe for førsteholdet og score 21 mål, efter klubben hentede ham som blot 15-årig. Det første år i klubben var transitionen til at blive modnet til at spille i den bedste række i Brasilien for førsteholdet – og resten er mere eller mindre nedfældet i de lokalhistoriske arkiver på egnen.

Sideløbende med det spirende fodboldliv på klubplan, indtrådte Jesus på det brasilianske landshold som U20-spiller og senere hen på U23. I dag har han optrådt 56 gange og har slået sig fast, som en af stamspillerne i Tetes offensiv på A-landsholdet.

Se samtlige mål fra lørdagens Premier League: Urørlige Jesus sendte City i den syvende himmel

Gabriel Jesus på himmelflugt til Premier League

I januar-transfervinduet 2017 kunne Palmeiras ikke længere holde på den hurtige angriber, som blev købt af Manchester City. ‘The Citizens’ hentede ham til klubben for 238 millioner kroner.

I den mægtige Manchester-klub fra den lyseblå del af storbyen, er det sidenhen blevet til 236 kampe med 95 mål og 45 assists til følge for den alsidige offensive profil.

Klubben vandt desuden mesterskabet i Premier League i hans første sæson, og de gentog succesen i 2019, 2021 og 2022. Det er derfor en relativt storvindende angriber, der nu skal forsøge at få Arsenal op på en højere klinge i ligaen.

Manchester City løftede trofæet som mestre for sæsonen 2021/22. Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Men selvom Gabriel Jesus har scoret mål på samlebånd igennem sin karriere, så lå det ikke umiddelbart i kortene, at han skulle være angriber.

Da en ung Jesus betrådte ungdomsbanerne i Brasilien, inden han startede som ungdomsspiller, spillede han mest på den centrale midtbaneposition, hvor han fordelte spillet i stedet for af afslutte angrebene.

Det skulle hans helt store idol dog ændre på senere hen.

Engelsk medie: Arsenal intensiverer jagten på Ajax-stjerne

Til VM-slutrunden i 2002 var Ronaldo Luis Nazario de Lima nemlig flyvende og urørlig på angriberpositionen, og det var mere end rigeligt til at overbevise Gabriel Jesus om, at hvis han skulle se op til Ronaldo, måtte han så sandeligt også spille på selvsamme position. Den beslutning blev taget og et målsnit på 0,40 kasser per kamp i sin seniorkarriere anno 2022, taler da også for, at positionsskiftet ikke var himmelråbende forkert.

Gademaleren der endte som fodboldkunstner

Hvis vi hopper 12 år eller tre VM-slutrunder frem i tiden til VM i 2014 i hjemlandet Brasilien, da Gabriel Jesus var 16 år gammel og var ved at bryde igennem i Palmeiras, blev han så spottet i gadebilledet. Ikke for at skrive autografer eller for at se fodbold, men for at bedrive gademaler-arbejde. Se det herunder.

Foto: Gabriel Jesus’ Twitter.

I dag er det så hans egen fodboldkunnen, der har skabt fundamentet for hans karriere. Om det er skæbnen, at Gabriel Jesus selv skulle ende som en guddommelig fodboldkunstner og ikke som en offentligt ansat praktiker, kan vi selvsagt ikke vide. Men hans ihærdighed og dedikationen til fodbolden på flere niveauer, kan man ingenlunde tage fra ham.

I de senere år, efter Jesus har etableret sig som en profil i Premier League og på landsholdet, har ingen ringere end hans store idol udtalt følgende om ham.

– Gabriel Jesus minder på mange måder om mig selv i fortiden, der er flere ligheder. Selvom han er ung, har han præsteret meget og vist et stort ansvar. Fremtiden er lys, for han begejstrer os allerede, lød det fra den brasilianske kultangriber Ronaldo for nogle år tilbage.

Dermed er der ‘full-circle’ i fortællingen om den lille vævre tekniker fra São Paulo, der gerne ville være ligesom Ronaldo.

INDBLIK: Mika Biereth – Det fremadstormende danske Arsenal-talent

Om fremtiden i Arsenal, hvor han er købt ind som den primære targetman, bliver lige så lys, må vi afvente med at se. Faktum er, at ‘The Gunners’ har købt en slagkraftigt angriber med en stor pakke af kvaliteter, hvad angår; hurtighed, agilitet, kreativitet, afslutningsfærdigheder og en generel god fodboldforståelse. Sidstnævnte kan stamme fra de år, han i sin spæde sydamerikanske ungdom agerede midtbanekreatør på sandstrandene i den lille brasilianske forstadsby.

Gabriel Jesus har indgået en ‘langvarig kontrakt’ med Arsenal, og han er angiveligt den femtedyreste transfer i klubbens historie – kun overgået af Nicolas Pépé, Pierre-Emerick Aubameyang, Ben White og Alexandre Lacazette.

Hans første kamp for klubben bliver mod London-rivalerne fra Crystal Palace på udebanen Selhurst Park den 5. august med nummer 9 på ryggen, hvor en tidligere Arsenal-legende i form af Patrick Viera er manager.

Se resten af det offentliggjorte førsterundeprogram HER.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P