4 min læsningFC Barcelonas overforbrug er en hån mod andre klubber

FC Barcelona opfører sig decideret økonomisk uansvarligt, hvilket kun kan tolkes som en hån mod andre klubber i LaLiga, mener campo.dk's chefredaktør Allan Hvid.

4 min læsning
Ferran Torres Joan Laporta FC Barcelona Allan Hvid økonomi gæld
Foto: Pau Barrena/AFP/Ritzau Scanpix

FC Barcelona har ingen penge. De har gæld. Faktisk er den catalanske storklubs nettogæld steget med svimlende 1600 procent de seneste tre år – og nej, der mangler ikke et komma i det tal.

Alligevel fortsætter Barca med at købe dyre spillere fra øverste hylde. Senest hentede klubben Ferran Torres i Manchester City for 55 millioner euro, og kort tid efter kom det frem, at han kan risikere at skulle udlejes til netop Manchester City, da Barca ikke har det nødvendige økonomiske råderum til at få registreret Torres indenfor det gældende lønbudget, som klubben har til rådighed indenfor de spanske regler.

I forbindelse med præsentationen af Ferran Torres, blev FC Barcelonas præsident, Joan Laporta, citeret for at have sagt, at “alt er muligt“, da han blev spurgt ind til rygterne om, at FC Barcelona forsøger også at hente Erling Haaland. Og det er dér, det hele kammer over.

Læs også: Absurd rygte i Barca: Overvejer at sende nyindkøb tilbage

– På samme dag som det kommer frem, at klubben ikke har råd til at registrere deres dyre indkøb fra City, står han frem og udnævner Barca til at være en stor klub, der er tilbage, og som kan hente store spillere. Det får Laporta til at fremstå som komiske Ali (kendt fra irakkrigen, red.), og det er en hån mod andre La Liga-klubber, at man melder sådan noget ud, når man har en nettogæld på over 3,5 milliarder kroner, mener chefredaktør på campo.dk, Allan Hvid.

Det hånlige består ifølge chefredaktøren i, at de øvrige klubber i La Liga forsøger at drive en reel fodboldklub efter reelle forhold.

– Det er et problem for fodbolden, hvis man køber en spiller, man ikke kan aflønne. Det er konkurrenceforvridende, og hvis det var enhver anden virksomhed end en fodboldklub, burde FC Barcelona egentlig blive erklæret konkurs.

Fra grønsværen til banken
På længere sigt er den helt store problematik, at moderne fodbold i mindre grad bliver afgjort på banen, som det ellers begyndte med.

– Barca er endnu et bevis på, at fodbolden er på vej et helt forkert og ukontrolleret sted hen – ned ad en økonomisk og kapitalistisk vej, som ikke gavner fodbolden. Klubber skaber lige nu gæld op over begge ører, og forsøger desperat at holde fast i noget, selvom de slæber på en vanvittig gæld. Så lige nu flytter man konkurrencen fra grønsværen til banken, og det er konkurrenceforvridende og har ikke noget med fodboldens sjæl eller oprindelse at gøre, siger Allan Hvid.

Læs også: Barca-præsident om køb af Haaland: Alt er muligt

Campo.dk’s chefredaktør mener, at Barca er ved at miste sig selv, især med tanke på Messis løn til sidst. Her fik argentineren en milliard kroner om året over en periode på fire år – svarende til 2,7 millioner DKK om dagen.

FC Barcelona har over en femårig periode brugt hele 21 milliarder euro på lønninger. Det svarer til 350 millioner kroner om måneden.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

– Den nuværende ledelse giver helt klart skylden til den tidligere ledelse, men der er ikke sket nogen ændringer under den nye ledelse. De fører den økonomiske uansvarlighed videre, samtidig med at de prøver at vaske hænder.

Er der en løsning?
Den nuværende præsident i FC Barcelona, Joan Laporta, overtog i marts posten fra den udskældte Josep Maria Bartomeu, og selvom Laporta også i sin anden ‘regeringsperiode’ er en populær herre i Catalonien, så skal der større kræfter i spil, hvis fodboldverdenens økonomiske rod skal ordnes.

– Der skal regulering til fra FIFA og UEFA. Det er på tide. Nogle klubber bliver købt med uendelig økonomisk opbakning, men klubber som Barca of Bayern vil på sigt have svært ved at konkurrere økonomisk, og fodbolden må grundlæggende få fundet ud af at få sat en prop i det økonomiske hysteri. En klub som Barca kan ikke være med.

Læs også: PORTRÆT: FC Barcelona – Mere end en klub

– Der vil selvfølgelig altid være nogen, der har bedre økonomi end andre. Sådan var det også i gamle dage. Men det er blevet forskruet, og det er stukket af. Derfor mener jeg, at der bliver nødt til at være nogle regler og restriktioner, der sikrer mod den slags – for eksempel modeller vi kender fra USA – Eksempelvis i basketligaen NBA, der har et lige lønloft for alle, så alle konkurrerer på lige vilkår, lyder det afslutningsvis fra chefredaktør Allan Hvid.

FC Barcelona er langt fra den eneste europæiske storklub, der svømmer i gæld. Tottenham Hotspur, Manchester United, Real Madrid, Juventus, Inter, Atletico Madrid, Arsenal, Liverpool, Chelsea, AC Milan og Manchester City har alle gæld på mere end én milliard danske kroner ifølge Swiss Ramble.

Timeline

Popular

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P