9 min læsningKulturbærer i SønderjyskE: Det handler kun om overlevelse – og anføreren vil lede vejen

SønderjyskE har notorisk svært ved at få samlet point sammen for tiden i Superligaen, og det er noget, der ifølge Marc Dal Hende, har grobund i holdets manglende base og fundament. Men han vil ikke tale om krise, da han mærker en stor ærgerrighed og vilje blandt spillerne. Vi har mødt anføren til en snak om fortid, nutid og fremtid.

9 min læsning
sønderjyske, dansk fodbold, online medie sport

Marc Dal Hende er kaptajn for den sønderjyske besætning, der for tiden kæmper ekstra hårdt for pointene. Kulturbæreren selv mærker stor tro på overlevelse i ligaen, selvom bølgerne går højt og slår huller i det krakelerede SønderjyskE-skib, der blandt andet lider under manglen på topscorer-matroser for tiden.

Vi har mødt Haderslev-anføreren efter mandagens træningspas til en snak om klubbens deroute i superligatabellen og det udlandseventyr, der aldrig rigtig er blevet realiseret.Vejle slog SønderjyskE i den seneste superligarunde med 3-1 i Nørreskoven og halede derfor kraftigt ind på de lyseblå i tabellen, hvor kun ét enkelt point adskiller dem per nuværende. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Først og fremmest, hvordan er status i klubben set fra din anfører-vinkel? 

– Vi har været igennem en hård tid her i SønderjyskE. For et år siden fik vi nyt ejerskab, vi har haft to cheftrænere ansat i den tid og nu kigger vi efter den næste træner, siger Marc Dal Hende til campo.dk og forklarer videre om klubbens nuværende forfatning:

– Hvis man ser på det, vi har været igennem som hold, hvor resultaterne ikke har været der, synes jeg egentligt at moralen og harmonien i truppen er til stede. Der er smæk på til træningerne og det er tit der, hvor man kan måle om en klub er i krise. Men når det så er sagt, står vi jo ikke et godt sted pointmæssigt, men jeg fornemmer slet ikke nogen krise eller disharmoni i truppen, nuancerer den Dragør-fødte SønderjyskE-kaptajn overfor campo.dk mandag middag.

Vi skal have basen på plads. Derfra handler det så om, at overleve – det er vores eneste overordnede mål

Marc Dal Hende om SønderjyskE’s målsætning for sæsonen

Men selv med de mest optimistiske briller på, er der ingen superligaoverlevelse i at have en god trupmoral, en notorisk sult efter point og ærgerrighed efter clean sheets. Haderslev-klubben skal til at levere nogle solide præstationer på banen, og det er noget, som den 31-årige anfører bedyrer skal til at ske, da campo.dk møder ham efter mandagens træningspas i Haderslev.

Læs også: INDBLIK: Søren ‘Evigglad’ Frederiksen – Den vellidte frederikshavner med historisk god målnæse

– Det er jo klart. Vi kan ikke lyve for os selv. Det handler om, at få lukket hullet hurtigst muligt og så meget som muligt op til de nærmeste (til FCN, Viborg og OB i Superligaen, red.), fortæller han og køber præmissen om, at såfremt klubben ’bare’ får en uafgjort i hus i mandagens kamp mod AaB, vil der være noget mere fundament, at arbejde videre fra:

– 100 procent (præmissen om uafgjort, red.). Når vi har lukket så mange mål ind på det seneste, handler det først og fremmest om, at kunne holde nullet og få basen tilbage på holdet. Det vil være fuldstændig latterligt af mig, at stå her og sige, at vi skal have to sejre (mod AaB og Viborg, red.), når vi har været så langt fra at vinde i en rum tid. Så vi skal have basen på plads. Derfra handler det så om at sikre overlevelse – det er vores eneste overordnede mål, lyder det fra Dal Hende til campo.dk.

Og netop modstanderne fra Nordens Paris er et mandskab, som han har stor respekt for:

– AaB har været en af sæsonens overraskelser. Det er et stabilt og godt hold, som vi møder. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at få en svær opgave herude på mandag (på Sydbank Park, red.). Jeg vil bare gerne se, at vores base er der mere. At vi fighter for hinanden og viser de gode gamle dyder, vi er kendt for. Men i sidste ende er det altoverskyggende parameter, at vi får point på tavlen, fortæller han nøgternt.

Men kan man bare såden, uden videre, finde ti procent ekstra krigerinstinkt frem?

– Det skal vi. Nu har jeg spillet i SønderjyskE i mange sæsoner, og næsten hvert eneste år har vi kæmpet for at blive oppe. Vi har altid været gode til at finde de ekstra ressourcer frem, og det er netop det, vi skal til at bevise en gang til. Der er intet givet, det er hårdt arbejde, konstaterer den venligsindede SønderjyskE-kaptajn, som videre indrømmer, at klubben virkelig skal gøre sit for at holde på ledertyperne.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app


Hvad tænker du om Stefan Gartenmanns kontrakudløb til sommer. Er det ikke én af de spillertyper med fighterhjerte, som I ikke har råd til at miste?

– Garte (Gartenmann, red.) er en del af ledergruppen. Han er sindssyg vigtig og har været en af de bedste spillere for os i denne sæson. Men det er selvfølgelig ikke på mit bord, forklarer anføreren til campo.dk og erkender videre, at det vil være et tab ikke at forlænge:

– I min verden er han 100 procent en af dem, vi skal forlænge med.

Læs også: Fanfavoritten Gartenmann øjner kontraktudløb: Jeg får nok ikke lov til at vælge og vrage

Fodboldverdenen er jo vild. Man kan jo stå den ene dag og sige ét, og noget helt andet den næste. Men som det ser ud nu, har jeg ingen planer om at komme videre

Marc Dal Hende om planerne for et udlandsskifte

Manglende topscorer – you got that ‘Wright’?
SønderjyskE har ikke haft for vane at score ret mange mål i sæsonen indtil videre, og det kan aflæses i statistikkerne, hvor topscoreren med to scoringer hedder Daniel Prosser. Det er et kollektivt problem, hvis man spørger SønderjyskE-profilen.

– Det er klart, der bliver kigget meget mod vores angribere, men for mig at se, arbejder de vildt hårdt til alle træningerne. De skal jo også fodres på banen, så jeg synes bare generelt, at vi her i efteråret har fejlet kollektivt.

– Det er for hårdt at pege nogen ud, og sige at det ikke er godt nok. Men selvfølgelig er det et problem, når vores topscorer kun har scoret to mål. Det siger sig selv, men det er hele holdet der skal forbedre sig, pointerer Dal Hende og tilføjer, at noget kunne tyde på, at en spillertype og tank som Haji Wright kan være mere savnet end først antaget:

– Haji (Wright, red.) er en af de spillere, som var god at have, når vi, som vi oftest gør, står i en lidt dybere formation. Han er en enmandshær, som man bare kunne sparke bolden op på og så var der mål, ytrer venstrebacken og tilføjer, at hans tidligere backkollega, Alexander Bah, i sandhed også er en savnet type på holdet, der ifølge Dal Hendes udsagn var ‘en motor uden lige’.

Men til trods for manglen på de to nøglespillere, ser den karismatiske anfører et stort potentiale i den nigerianske angriber Abdulrahman Taiwo, der bare lige mangler det sidste for tiden.

– Han har masser af potentiale (Taiwo, red.). Men som sagt, er det ofte svære betingelser for en angriber, når vi står lavt på banen, erkender han.

Tur retur – med bølgeskvulp
Da Dal Hende sang på sidste vers i FCM-tiden i 2017, handlede det angiveligt om, at han gerne ville realisere sig selv i en udenlandsk klub. Men der kom grus i maskineriet – og så var SønderjyskE klar til at tage et tidligere besætningsmedlem med ombord igen.

Dal Hende vendte retur til SønderjyskE. Og den beslutning er ifølge venstrebacken udslagsgørende for, at udsigten til det udlandsskifte, som kaptajnen ellers længe har spejdet efter stille og roligt aftog.

– Da jeg valgte at tage til SønderjyskE, var det fordi jeg tidligere har været glad for at være her. Jeg kan godt lide de her projekter, som jeg kan se mig selv i. Klubben var dem, der i sin tid gjorde mig til venstreback og var med til at få mig til at lykkedes for første gang i Superligaen, fastslår Dal Hende, der ikke er bleg for at indrømme, at den fremskredne alder i 2023 gradvist vil skylle udlandsdrømmene væk.

– Nu har jeg fået børn, slået rødder i Odense og derfor er det ikke mit mål at komme ud mere. Det har selvfølgelig ændret sig meget med årene. Fodboldverdenen er jo vild. Man kan jo stå den ene dag og sige ét, og noget helt andet den næste. Der er aldrig noget der er sikkert i den her verden. Men som det ser ud nu, har jeg ingen planer om at komme videre fra klubben, understreger klubkaptajnen afslutningsvis til campo.dk.

Man kunne næsten se Marc Dal Hende, som en Jack Sparrow-karakter i én af Disneys kultfranchise-film, Pirates of the Caribbean, hvor han forgæves prøver at vriste sig selv og sin sjæl fri fra skibet, ‘den sorte perle’, der i overført betydning er et dansk forankret skib. Men skæbnen ville det altså anderledes og det betyder, at den karismatiske anfører fortsat er bundet og grunddedikeret til fartøjet med den danske havnetilladelse – og for tiden et skib, der nærmere betegnet flager med et sønderjysk dragelogo.

Men som enhver god film, så er der en to’er og tre’er i rækken og det ser ud til at gavne den rutinerede højreback, der har taget hul på sit fjerde år sammenlagt i Haderslev, og lever gladeligt med det.

Kulturinstitutionen, Marc Dal Hende, er nemlig fastbesluttet på, at tørne ud for de lyseblå indtil kontrakten udløber i 2023, og måske endda mere til.


Et øjebliksbillede fra den intense træning i SønderjyskE i mandags. Foto: Alexander Walther Petersen – campo.dk

Derfor er understrømmen i havet åbenbart heller ikke værre og mere dystopisk for den tidligere Viborg, AB, FC Vestsjælland og FC Midtjylland-profil, der befinder sig godt i det sønderjyske farvand, hvor ankeret er blevet kastet.

Og nu er tiden så for alvor inde til at komme ud på dækket, arbejde stenhårdt og vække besætningen, så sejrskursen kan genetableres for den hårdprøvede Haderslev-klub, når de mandag tager imod stærke AaB på Sydbank Park. I en kamp, hvor de lyseblå skal ud af starthullerne og undgå for mange hestehuller.

Læs også: SønderjyskE-cheftræner forlanger endnu mere: Vi skal spille med livet som indsats

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer