3 min læsningFodboldekspert om det nye Newcastle: Det vigtigste er nærmest, at Mike Ashley forsvandt

En stor nyhed ramte torsdag aften Premier League, da Newcastle United blev opkøbt af saudiarabiske ejere PIF, Public Investment Fund, samt PCP Capital Partners and RB Sports & Media. Vi har bedt Discoverys fodboldekspert, Thomas Gravgaard, der udover at være skarp på engelsk fodbold også er Newcastle-fan, om at analysere salget og de nye ejere.

3 min læsning
Fans foran Newcastles stadion
Kort efter at Newcastle Uniteds nye ejere blev offentligtgjort begyndte fans at samle sig foran St. James Park. Foto: Lee Smith/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den engelske traditionsklub Newcastle United blev torsdag aften opkøbt af PIF, Public Investment Fund og PCP Capital Partners and RB Sports & Media.

Det betyder, at den nu tidligere ejer Mike Ashley, der har ejet klubben siden 2007, er fortid. Noget mange Newcastle-fans har håbet på i flere år.

Men det betyder samtidig også velkomsten til saudiarabiske ejere, og det er en historie, der har sat gang i en stor debat i fodboldverdenen, hvor både fodboldfans og almene mennesker har givet deres holdning til kende.

Vi har på campo.dk interviewet Discoverys fodboldekspert, Thomas Gravgaard, der udover sin store viden om engelsk fodbold har et fodboldhjerte, der brænder for Newcastle United. Her taler han om de nye ejere, den betydning det kommer til at have for både klubben og området, samt hvordan han synes, at Newcastle-fans skal håndtere det.

Den saudiarabiske overtagelse:
– Støtter man overtagelsen eller er man blot lettet over at være sluppet fri for den tidligere ejer, Mike Ashley? Det er svært at fortælle sig selv rationelt, hvordan man følelsesmæssigt skal have det. Jeg ville personligt ikke stå og juble over de nye ejere på samme måde, som hvis mit hold havde scoret i det 93. minut. Men jeg kan godt forstå de Newcastle-fans, der står ude foran stadion. Dem, der står og hopper og danser, er bare virkelig glade.

Betydningen for området i Newcastle:
– Glæden deroppe kommer af, at det ikke er et særlig fedt sted at leve. En del af det købstilbud, som de nye ejere er kommet med, handler ikke kun om investeringer i klubben, men også investeringer i selve området. Og investeringer er lige præcis det, man i nordøst-England altid har manglet fra regeringen i London. Det er let at sige nej tak til her fra Danmark, for jeg er ikke presset, som de er derovre, og man skal passe på med at gøre sig til dommer i Danmark. Folk er pressede på flere områder end blot fodbolddelen. En ting er, hvad der sker med klubben, men der er mere på spil end selve fodbolden. De jubler over flere ting end blot nye spillere. Der har været en forfærdelig nærig ejer i Mike Ashley. Og en succesrig fodboldklub kan måske sætte gang i en positiv spiral i området. Så jeg tror, jeg har en klar formodning om, hvad det handler om. At det er mennesker, der i det mindste nu kan være glade for et eller andet. Men alt dette skal ikke friholde mig eller nogen andre Newcastle-fans fra at tage stilling til det etiske dilemma.

Fremtiden for fodbold:
– På mange måder er det jo ikke anderledes end da Roman Abramovich overtog Chelsea. Han er tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin, og gar tjent sine penge på et nationaliseret gasselskab. Ligesom, at Manchester City er styret fra Emiraternes hovedstad, og at Qatar er en del af PSGs ejere. Alt kan ske nu i Newcastle. Man kan muligvis kigge ind i en dominans. Jeg kommer nok til at opleve Newcastle vinde noget. Men hvad så efter det? Der tror jeg, at Newcastles fans, inklusiv mig selv, vil tænke: – Okay, nu fik jeg det her, men hvad er det så, jeg har mistet? Det er jo det samme, som Manchester City har været igennem. Tidspunktet hvor man står og tænker, hvad vi egentlig er blevet til. Som fodboldtilhænger er man desværre nødt til at forholde sig til, at prisen for sportslig succes i moderne fodbold kan være at skulle vende det blinde øje til, når fremmede slyngelstater overtager ens klub. Det ved jeg ikke, om jeg kan.

Læs også: Ny Newcastle-direktør: Vi skal vinde trofæer

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer