6 min læsningEssien til Flemming P: Hvis det havde været Mourinho, så var hovedet blevet flået af!

Flemming Pedersen er en populær og velrespekteret skikkelse i dansk fodbold. Han er cheftræner i FC Nordsjælland, og vi har mødt ham til en snak, hvor han taler ud om klubben, sin beundring for sin gode ven Kasper Hjulmands ledelsesstil og den impact, Michael Essien har taget med sig til FC Nordsjælland.

6 min læsning
Flemming Pedersen
Resultatmæssigt kører det ikke for Flemming Pedersen og FC Nordsjælland, men klubben formår alligevel at dyrke sin helt egen stil, der efterhånden må fortjene anerkendelse og respekt. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

58-årige Flemming Pedersen har været cheftræner i FC Nordsjælland siden den 25. marts 2019. Inden da var han teknisk direktør i klubben, og før det var han en tur i Brentford i forskellige roller. Han har tidligere ageret assistenttræner for Kasper Hjulmand – først i FC Nordsjælland og siden i bundesligaklubben Mainz 05.

Nu er han ansigtet og smilet udadtil i FC Nordsjælland, hvor han er en særdeles populær og velrespekteret skikkelse i dansk fodbold.

Vi er gået tæt på den nordsjællandske cheftræner, hvor han taler ud om at ruste unge spillere til Superligaen, om kommende stjerner i FC Nordsjælland, om sin gode ven Kasper Hjulmand samt om den omvandrende ghanesiske legende Michael Essien.

Om værdierne i FC Nordsjælland:
Vi arbejder meget menneskeligt. Vores klub er bygget på så mange bløde værdier. Det er det, som gør, at spillerne tør udtrykke sig. De tænker aldrig på at tabe. Det arbejder vi meget med. At få det enkelte potentiale ud. Miljøet er bygget på det. Efterfølgende begynder vi at tale om fodboldspilleren. Vi mener, at det grundlæggende er miljøet. Dernæst skal der skabes en spillestil, som giver mulighed for den enkelte – indenfor holdets rammer – til at præstere og til at bruge sine kompetencer.

Har du læst vores faste format om danskerne i udlandet? Udlandsprofferne uge 39: Clean sheet i debut, mål mod moderklub og matchvindende flugter

Om at ruste unge spillere til Superligaen:
Vi har den fordel, at vi ofte har dem fra de er 10-11 år. Vi kan se på nogle af dem, der har slået igennem som Mikkel Damsgaard og Andreas Skov Olsen. De har været her, fra de var børn. Så er det så meget lettere, end hvis man får en ind fra de er 16 år. Tillid og lære dem fra barnsben. Men tillid er lige præcis ordet. Og så siger vi gensidig tillid. Det er det, som hele klubben er bygget på. Så snart vi har mistillid, så bliver vi usikre. Så bruger vi en masse spildenergi. Så kan man ikke være sig selv. 100 procent tillid og så kommer der nogle skuffelser. Det må man bare tage med. Det er en del af det. 

Flemming Pedersen er kendt for sit positive sind og smil. Foto: Ritzau Scanpix

Om at træne unge spillere:
Du er nødt til at være endnu mere tålmodig med unge spillere. Det tager tid at udvikle potentialer. Hvis jeg havde haft med lidt ældre spillere at gøre, så ville tålmodigheden ikke være lige så stor. Så ville jeg kræve bedre præstationer på kort sigt, fordi de har været igennem uddannelse. Alle de her drenge er jo stadig på vej. Ikke kun i livet, men også som fodboldspillere. Den der tålmodighed og have is i maven. At vi ved at fejlene kommer. Begynder vi at have for meget fokus på resultater, så mister vi fokus på selve udviklingen. Så man skal virkelig have is i maven. Det harmonerer også med, hvordan vi har bygget trænerstaben op. Godt nok er det mig, der er hovedet udadtil, men trænerstaben er meget autonome. Det er dem, som kører det meste. Vi arbejder hen imod det selvstyrende hold. Spillerne skal selv tage ansvar derinde. 

Om kommende stjerner i FC Nordsjælland:
Vi har nogle interessante spillere på vej fra akademiet. Vi har en to-tre spillere, som vi har rigtig store forventninger til. Jeg vil ikke sætte navn på. Jeg teasede også lidt inden Kamaldeen Sulemana kom på – uden at sige navnet – men der kunne jeg faktisk godt have sagt navnet, fordi han hviler så tilpas meget i sig selv. Men vi er forskellige, så det er vigtigt, at jeg ikke gør det for svært for nogen ved at sætte et navn på. 

Hvis en af vores afrikanske spillere ikke lige forstår en sammenhæng, så pudser jeg Essien på ham

– Flemming Pedersen, Cheftræner FC Nordsjælland

Om personlige ambitioner:
Jeg har været i udlandet og snuset til det. Min ambition er at forfine spillere. At få endnu flere dygtige spillere igennem. Og forfine vores spil. Og så se, om vi ikke kan komme op i top tre med vores spil. Det skal være endnu hurtigere end vi spiller i øjeblikket. Vi vil også gerne vinde nogle pokaler. I år har vi også besluttet at gå all in på pokalturneringen. 

Om Kasper Hjulmand:
Jeg har stadig kontakt til Hjulmand og vores koner har nok endnu mere kontakt. Han er på mange måder et forbillede som leder, selvom vi er meget forskellige personligheder. Den varme, som han er med til at udstråle, og han tænker altid på hele holdet og hele staben omkring. Der er mange ting, som jeg tager med der. Men først og fremmest deler vi samme livsværdier. Det er derfor, vi forstår hinanden så godt.

Michael Essien har spillet mod de allerbedste og nu hjælper han Flemming Pedersen og FC Nordsjælland. Foto: Ritzau Scanpix

Om Michael Essien:
Først og fremmest, så er han med til at udstråle ro. Han kan både på ghanesisk og fransk snakke modersprog med flere af vores spillere. Han kommer med mange gode råd fra sin egen karriere. Da han flyttede fra Ghana til Frankrig. Han har trods alt spillet i store lande som Frankrig, England, Spanien og Italien. Han kommer med mange gode råd – ikke kun på banen – men også udenfor banen. Hvis en af vores afrikanske spillere ikke lige forstår en sammenhæng, så pudser jeg Essien på ham. Eller også har han allerede været der. Inden Essien faktisk blev ansat hos os, var han mentor for Abu Francis. De kendte hinanden i forvejen og har haft kontakt igennem flere år. Michael Essien var på besøg hos os for lige at snuse til det. Jeg kunne godt mærke, at her ville han bare være. Han oplever også nogle ting, som han kan bruge til sin personlige udvikling. Der er nogle ting, som vi gør her i FC Nordsjælland, hvor det måske har været lidt mere råt. Han kommer nogle gange og siger: “Jeg var ikke klar over, at det også kunne gøres på den måde.” Det er hjælp til selvhjælp.

Han har været vant til et hårdere miljø i de klubber, han har været i. Specielt under José Mourinho. En af de allerførste kampe, forrige sæson hvor vi spiller inde på Brøndby Stadion, der scorer Brøndby i seks minutters overtid, hvor Diomande kikser en opdækning. Så siger Essien til mig: “Jeg er rystet over, at du ikke skældte Diomande ud efter kampen. Hvis det havde været Mourinho, så var hovedet blevet flået af.” Jeg fortalte bare, at han skulle se, hvad det her også kunne give. Det giver så den her ekstra psykologiske sikkerhed – og tillid. Jeg kan forstå, hvis det er en 30-årig spiller, der har været med og han kikser sin markering. Det må ikke ske, men en ung spiller, hvor det var en af hans første kampe, så ved vi, at det kan ske. Der må vi have noget is i maven.

Følg campo.dk på Facebook og hold dig opdateret dagligt

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer