EM Ambassaden

EM Ambassaden: Tre gode råd til straffespark

Mentaltræner Henrik Hjarsbæk gæster EM Ambassaden, hvor han blandt andet kigger nærmere på, hvordan man som skytte giver sig selv de bedste forudsætninger for at score på et straffespark.

Et straffespark bliver reddet.
Foto: Aizar Raldes/AFP/Ritzau Scanpix

Om en uge sparkes EM 2024 i gang.

Slutrunden kommer formentlig også til at byde på de velkendte straffesparkskonkurrencer, hvor nationernes skæbne afgøres i løbet af få skæbnesvangre minutter.

Den slags pres kan selvsagt være svært at håndtere for straffesparksskytterne, men der findes trods alt en række kneb til, hvordan man giver sig selv de bedste forudsætninger.

I fredagens udgave af EM Ambassaden fortæller mentaltræner Henrik Hjarsbæk om, hvordan spillerne skal arbejde med sig selv i de pressede situationer fra 11-meterpletten.

– Jeg synes godt, at man kan lave sådan en lille tretrinsraket med tre gode råd. Det første man skal have styr på, det er vejrtrækning. Det kan lyde en lille smule kedeligt, men der er en god forklaring.

– Som fodboldspiller kan du sammenligne det med hvis du har spillet intervalspil og du har en puls på 180. Så vil din fejlrisiko stige. Og man har jo ikke en hvilepuls, når man står og skal sparke straffespark nummer fire eller fem og hele Danmark er på ryggen af én.

– Der har man en rigtig høj puls, og derfor skal man kontrollere sin vejrtrækning – ellers stiger fejlrisikoen.

– Punkt to er selve adfærden. Du skal gå hen til bolden. Du skal ikke løbe hen og hente bolden eller sådan noget. Du beslutter dig for, hvor du skal kigge hen. Du skal ikke vende dig om – du kigger på keeperen eller på det sted, hvor du vil sparke – eller der, hvor du ikke vil sparke, alt afhængig af det psykologiske spil.

– Til sidst handler det om beslutningen. Beslut dig, inden du kommer derned, så det ikke bliver en impulsiv beslutning til allersidst. Mange har prøvet det, hvis man spiller billard eller pool – det nytter ikke noget at ændre beslutning til sidst.

– Du har en plan, den er lagt, du stoler på den og er ikke påvirket af følelser. Du skal bare eksekvere, siger Henrik Hjarsbæk, der blandt andre er mentaltræner for Kasper Dolberg og Gustav Isaksen.

Danmark spiller lørdag sin sidste testkamp mod Norge inden EM skydes i gang om en uge.

Her skal danskerne i aktion første gang den 16. juni mod Slovenien.

Du kan se og høre Henrik Hajrsbæks gode råd til alverdens straffesparksskytter i videoen øverst i artiklen

Du kan finde hele afsnittet af EM Ambassaden og mere til HER.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P