Premier League

Klopp-stop: En Liverpool-legende takker af

Jürgen Klopp takker søndag af efter ni år i Liverpool. Vi tager dig her med igennem tyskerens op- og nedture som Liverpool-træner.

Jürgen Klopp.
Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Jürgen Klopp står søndag i spidsen for Liverpool for sidste gang.

Batterierne er flade, og det er tid til at få noget ny energi ind i klubben.

Men hvad er det egentlig for et billede, man står tilbage med af Klopps tid i Liverpool, og hvilke op- og nedture har præget de ni år, tyskeren har stået på sidelinjen på Anfield?

Det lå egentlig ikke i kortene, at Klopp skulle ende med at være i Liverpool i hele ni år. Den karismatiske tysker skrev til at starte med under på en treårig kontrakt, da han afløste den fyrede Brendan Rodgers.

På sin første pressekonference som Liverpool-manager proklamerede Jürgen Klopp sig selv som ‘The Normale One’ som modsvar til José Mourinho, der forinden havde døbt sig selv ‘The Special One.’

Debuten var en 0-0 kamp mod Tottenham på White Hart Lane. Cleansheetet i kampen var det første, Liverpool havde holdt i ni kampe, så der var fremgang at spore fra start. Tre dage senere vandt Liverpool 3-1 over Chelsea.

Klopps første sæson var dog præget af mange op- og nedture, og klubben sluttede i ligasammenhæng på en skuffende ottendeplads. Til gengæld førte han klubben hele vejen til Europa League-finalen, hvor klubben dog måtte se sig slået af Sevilla, som med finalesejren kunne løfte deres tredje Europa League-trofæ i træk.

Slutplaceringen i ligaen til trods valgte ledelsen i Liverpool i juli 2016 at forlænge med Jürgen Klopp og hans stab, en forlængelse på hele seks år.

– Det er svært at udtrykke med ord, hvor beæret jeg selv, Zeljko og Peter føler sig over det engagement, som ejerskabet og klubben generelt viser i os. Vi er helt i begyndelsen af ​​vores rejse, men allerede at have den forbindelse, vi har med dette helt specielle sted, er utroligt, lød det fra Klopp efter forlængelsen.

Det var tydeligt for alle, at Liverpool havde gang i noget spændende. Spillerne man hentede ind var af højere og højere kvalitet og spillestilen var tydelig. Der var endelig kommet ro på i klubben.

De næste sæsoner bød på to fjerdepladser og målet om at spille Champions League i den følgende sæson blev opfyldt. De to brasilianere, Coutinho og Firmino fandt et hidtil uset niveau, mens en af Klopps første signings, Sadio Mané, viste sig at være endnu bedre, end man havde turdet håbe på.

I 2017 hentede klubben så blandt andre Mohamed Salah og Andrew Robertson, mens den unge back Trent Alexander-Arnold erobrede højre back. De tre er i høj grad blevet synonym med Klopps tid i Liverpool.

I 2018 stod Liverpool så pludselig i en Champions League-finale. Den første siden 2007. De skulle møde de dobbelt forsvarende mestre fra Real Madrid, men det blev hurtigt en aften til glemmebogen. Mohamed Salah gik i stykker efter blot en halv time, da Sergio Ramos tilsyneladende forvekslede fodbolden med brydning og smed Salah i græsset, hvorved egypterens skulder gik af led.

Et kvarter inde i anden halvleg smed Liverpool-målmand Loris Karius så ved et udkast bolden direkte ind på Karim Benzemas ben, hvorved bolden blev rettet af og gik direkte i mål. Ved stillingen 2-1 blev Karius så skurk igen, da han ikke formåede at gribe et langskud fra Gareth Bale, som sejlede ind midt i målet. En decideret mareridtsaften for Klopp & co.

Året efter var der dog ikke den store tvivl om, hvem der skulle vinde Champions League. Finalen stod mellem Tottenham og Liverpool, som sommeren forinden havde forstærket sig med den stærke midterforsvarer Virgil Van Dijk og måske endnu vigtigere: en ny målmand i Alisson Becker.

Som de fleste forventede det, hentede Liverpool en sikker sejr på 2-0. Senere på sommeren vandt de tilmed UEFA Super Cup’en mod rivalerne fra Chelsea, som havde vundet Europa League. Den helt store kulmination på Klopps tid i Liverpool!

Og så alligevel… For det der Premier League trofæ fyldte om muligt endnu mere end Champions League. Klubben havde ikke vundet Premier League siden 1990. Helt uhørt for en klub af Liverpools størrelse. Også den målsætning kunne Klopp krydse af, da Liverpool i den noget specielle corona-prægede 19/20-sæson endelig vandt Premier League. Fejringen var dog væsentligt større, da Champions League-trofæet året før blev sikret og der ikke var diverse forbud og restriktioner i samfundet, men glæden blandt Liverpool-fans på de sociale medier var ikke til at tage fejl af. Endelig, endelig, endelig kom Premier League-trofæet i hus.

De sidste sæsoner under Jürgen Klopps ledelse var præget af lige ved og næsten. Fansene havde fået smag på mere, men det nåede aldrig helt samme højder som i 2019 og 2020.

I sæsonen 20/21 fik man en fin tredjeplads, men var langt efter Manchester City på førstepladsen.

Sæsonen efter stod man så nok engang i en Champions League-finale, men som også flere andre hold har måttet sande i det sidste årti, kan Real Madrid ikke tabe, når de først står i en Champions League-finale. Denne gang var Liverpool rent faktisk favoritter og dominerede stort, men Real Madrid scorede på det ene skud, de havde på mål, og Liverpool måtte tage tomhændede fra Paris.

Afslutningen på Premier League blev også en stor skuffelse. Matematisk havde Liverpool egentlig stadig chancen for at vinde, men Manchester City skulle bare slå Aston Villa hjemme, mens Liverpool selv mødte Wolverhampton.

Da Aston Villa så bragte sig på 1-0 mod Manchester City, begyndte der alligevel at brede sig en lille smule optimisme. Kunne det utænkelige ske, at Manchester City snublede? Liverpool selv var kommet bagud efter blot tre minutter, men havde fået udlignet igen, så The Reds skulle “bare” vinde deres egen kamp. Det skulle til gengæld vise sig sværere end som så. Efter 69 minutter bragte den tidligere fanfavorit Coutinho så Aston Villa foran 2-0 mod Manchester City, og så begyndte presset på Liverpool, men også håbet hos fansene for alvor at stige.

Håbet fik City dog slukket på blot fem minutter, da de to indskiftere Gündogan og Zinchenko i anden halvleg scorede tre mål og bragte de lyseblå på 3-2, mens Liverpool stadig ikke selv var kommet foran. Manchester City vandt 3-2 og på trods af, at Liverpool endte med at vinde deres kamp 3-1, var det altså ikke nok, og Liverpool måtte nok engang tage til takke med sølvmedaljer.

Til gengæld vandt man for første gang siden 2006 FA Cup’en, et trofæ der trods alt er en vis respekt og prestige omkring. Også Ligacuppen blev Liverpools, og trods en mere tvivlsom status tager man vel al den hæder, man kan få.

Sæsonen 22/23 blev en meget blød mellemvare, hvor Liverpool endte på en femteplads i ligaen og blot kunne notere sig for det engelske Super Cup-trofæ. Klopps afsluttende sæson bliver det samme, for selvom det så ud til at skulle blive en kamp mellem Liverpool, Arsenal og Manchester City om Premier League-titlen, fik Liverpool spillet sig selv ud af den ligning og må tage til takke med en tredjeplads. Europa League forlod The Reds i kvartfinalerne med et samlet 3-1-nederlag til Atalanta.

Der har været op- og nedture i Klopps Liverpool-tid, og mange fans havde sikkert gerne set endnu flere trofæer og måske en tand mere stolpe ind i de afgørende kampe, men én ting står helt fast:

Jürgen Klopp er en Liverpool-legende.

Liverpool møder søndag klokken 17.00 Wolverhampton på Anfield.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P