Champions League

Det spanske mirakel: Fra LaLiga2 til Champions League

Girona sikrede sig lørdag aften en plads i næste års Champions League. For mindre end to år siden spillede man stadig i den næstbedste spanske række.

Girona fejrer sejren over FC Barcelona, der samtidig giver klubben en billet til Champions League.
Foto: Lluis Gene/AFP/Ritzau Scanpix

Det er lidt af et mirakel.

I sommeren 2017 købte City Football Gruop, der også ejer blandt andre Manchester City, sig ind i Girona.

Lørdag aften sikrede klubben sig så en plads i næste års Champions League, da man besejrede FC Barcelona med 4-2.

Med sejren spillede Girona sig samtidig op på andenpladsen i LaLiga – og sendte desuden mesterskabet til Real Madrid.

Men selvom det er City Football Group, der nu driver en stor del af værket i Girona, så har vejen til succes alligevel været lettere snørklet.

Og skulle man være i tvivl, så må det samtidig også siges at være en stor overraskelse, at Girona har klart sig så godt, som tilfældet er i indeværende sæson.

I 2021/22-sæsonen sluttede man som nummer seks i LaLiga2, og først efter playoff-kampene fandt man altså vej til den bedste spanske række.

Her startede man med at ende på en 10. plads i seneste sæson, så at Girona nu ligger på andenpladsen og har sikret sig Champions League efter sommerferien med fire runder igen, var altså ikke det mest oplagte udfald.

Læg dertil, at man ikke bare er gået fuldstændig shop amok, men i stedet i høj har fundet spillere, der endnu ikke kan klassificeres som stjerner.

Det er bedst eksemplificeret ved en spiller som Artem Dovbyk, der så sent som i sommeren 2020 blev sendt tilbage til ukrainske SK Dnipro-1 efter et totalt fejlslagent ophold i dansk fodbold.

Aktuelt topper han topscorerlisten i LaLiga med 20 mål. De nærmeste forfølgere hedder Jude Bellingham og Robert Lewandowski.

Det skal ses i lyset af, at han i løbet af to og et halvt år noterede sig for et enkelt mål for FC Midtjylland i 22 kampe, mens hans lejeophold i Sønderjyske kastede fire scoringer i 23 kampe af sig.

Det hele kan måske føles som lidt af en eventyrfortælling – ikke på niveau med Leicesters Premier League-triumf i 2016, men alligevel lidt i samme boldgade.

Og spørger man cheftræner Míchel Sánchez – ja, så er det nok også lidt af et eventyr, som Girona nu slår kapital af.

– Det er ren lykke, siger han ifølge ESPN og fortsætter:

– Efter et tre år langt projekt, hvor jeg ankom til et hold i den næstbedste række og nu har ført dem til Champions League, så skal det nydes. Det er fantastisk.

– Det er utroligt, hvad disse spillere har præsteret. Jeg har ingen ord. At kvalificere sig til Champions League ved at slå Barcelona, når vi altid har været i skyggen af Barca og Espanyol [i Catalonien].. Nu er vi over dem begge for en dag, og jeg er sikker på, at fansene nyder det, siger han.

Det er blot Gironas fjerde sæson nogensinde i den bedste spanske række.

Der er dog lige den hage ved det hele, at næste års Champions League så måske alligevel ikke kommer til at blive med Girona som deltager.

Det skyldes, at UEFA endnu mangler at godkende klubben, fordi Girona deler ejer med Manchester City.

City Football Group ejer nemlig 47 procent af det spanske tophold, og UEFA har et krav om, at klubberne i de europæiske turneringer har uafhængige strukturer på ledelsesplan.

ESPN har dog fået at vide fra kilder i Girona, at man føler sig overbevist om, at det kan bevises, at man er autonom nok til at deltage i Champions League.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P