Championship

Dansk succes i England: Har vendt tingene på hovedet

Den engelske traditionsklub Sheffield Wednesday lå isoleret på sidstepladsen i Championship, da danske Henrik Pedersen kom til klubben. Siden er spillet, stemningen og pointhøsten vendt på hovedet, og lørdag kan klubben sikre overlevelsen i den næstbedste række. Campo.dk har talt med den danske assistenttræner om sæsonen i det engelske.

Henrik Pedersen i træning for Sheffield Wednesday
Foto: Steve Ellis
Dette er en historie, du kun får på campo.dk

Det så kulsort ud for Sheffield Wednesday, da Henrik Pedersen kom til i midten af oktober 2023.

Den engelske traditionsklub havde fået en rædderlig start på Championship og lå isoleret på sidstepladsen efter 12 runder med tre point på kontoen og ni point til den gode side af nedrykningsstregen.

Noget skulle ske, og klubben smed den spanske manager Xisco Muñoz på porten. Ind kom 34-årige Danny Röhl, og tyskeren fik danske Henrik Pedersen som assistent.

Og nu er tingene vendt fuldstændig på hovedet.

Wednesday er det fjerdemest formstærke hold i rækken i de seneste 15 kampe og ligger inden sidste runde på den gode side af nedrykningsstregen.

Og det har krævet hårdt arbejde at nå dertil, hvor klubben er i dag, fortæller Henrik Pedersen.

– Fra dag ét har vi haft et stærkt team bag holdet, som har ageret spejl for vores spillere i at skabe en ny retning, både i forhold til spillet og kulturen i måden, vi skulle præstere sammen for at få vendt situationen, udtaler Pedersen til campo.dk i bussen på vej til Stadium of Light i Sunderland.

Henrik Pedersen i træning for Sheffield Wednesday
Foto: Steve Ellis

– Det var et modløst hold, vi overtog, så det var vigtigt at få integreret en tydelig spillestil, hvor der er klare roller, og samtidig skabe en tydelig kultur for, hvordan vi er sammen på og uden for banen. Vi har formået at lære af hver enkelt fodboldkamp.

Det var ikke kun i tabellen, Sheffield lå sidst, da Röhl og Pedersen kom til klubben. Også på expected goals, sprintmeter og flest lange bolde lå klubben i den forkerte ende. Men det er ændret nu.

– Vi var i bunden på rigtig mange parametre. Vi har haft fokus på at blive mere effektive i forhold til at vinde kampe i Championship og vi er vokset på alle parametre. Så det har været en fantastisk rejse med den her gruppe, fortæller danskeren.

“Han er meget energisk”

En sæson består af 46 kampe i Championship, og det giver mindre timer på træningsbanen og dermed mindre tid til at forberede sig til en ny kamp, end Pedersen har været vant til.

– Det er klart, når vi spiller så mange kampe, så er der ikke altid tid til at træne alt det, vi gerne vil. Det betyder, at i forberedelsen til hver enkelte kamp der kigger vi på syv-otte kampe med det pågældende hold for at finde gode eksempler fra andre modstandere, der har mødt dem. Så kan vi vise billeder af andre, der er lykkedes mod det hold, vi skal spille imod.

Henrik Pedersen i diskuterer med Danny Röhl for Sheffield Wednesday
Henrik Pedersen og Danny Röhl under træning for Sheffield Wednesday. Foto: Steve Ellis

– Vores forberedelse er altid meget grundig for at give vores spillere de bedst mulige værktøjer. Der synes jeg, at vi som trænergruppe har været megastærke og et godt spejl over for vores spillere, som også har været fantastiske til at suge til sig og lære. Vi er vokset utrolig meget sammen.

Og Pedersen har også vokset ind på holdet i Wednesday. Han har tidligere været en del af Red Bulls fodboldmaskine, og Pedersens taktiske næse får også store roser med på vejen fra klubbens anfører.

– Rent taktisk, når det kommer til spilopbygning med bolden, giver han de her små fifs, som er helt vilde.

– Han er virkelig dygtig til sit job, og han er også en dejlig person, hvilket er en bonus. Han er en god fyr at have; han er meget energisk, udtalte Barry Bannan til den engelske avis The Star tilbage i februar.

Den unge manager

Manden med ansvaret på Wednesdays hold er den 35-årige tysker Danny Röhl. Pedersen har kendt Röhl siden 2010, da de begge var en del af Red Bull-koncernen, og den unge tysker får flotte ord fra sin danske assistent.

– Danny har været en dygtig leder sammen med et rutineret trænerteam bag sig, og han har vist vejen for en gruppe af spillere, som havde det rigtig svært. Jeg har stor respekt for den unge mand. 

Henrik Pedersen i diskuterer med Danny Röhl for Sheffield Wednesday
Röhl og Pedersen har kendt hinanden i 14 år. Lørdag kan de sikre overlevelsen i Championship for Sheffield Wednesday. Foto: Steve Ellis

– Vi spiller fodbold på samme måde og har den samme tilgang til spillet uden bold i forhold til måder at presse på. Vi har også samme tilgang med bold, hvor vi lægger stor vægt på at kunne dominere kampen med bolden.

– Det har blandt andet været med til, at vi har udviklet os fra at have en expected goals i de første kampe på 0,21 i snit til at have et gennemsnit på 1,34.

Tingene går den rigtige vej i Wednesday, og lørdag kan der sættes streg under, hvis og når Sheffield-klubben sikrer sig overlevelsen.

Vinder Birmingham ikke over Norwich, så er Wednesday sikret endnu en sæson uanset resultatet mod Sunderland. Lidt af en bedrift, men Pedersen tager ingen glæder på forskud.

– Nu har vi jo ikke lavet noget endnu. Vi skal jo vinde kampen mod Sunderland. Det er jo det, vi går efter. Hvert fald minimum ét point. Men det er klart, at alle havde set klubben som en stensikker nedrykker, og at vi har taget så mange gode skridt nu, det er jo stærkt, slutter Pedersen.

Leicester-legende om fremtiden: Hvem ved?

Kampen mellem Sunderland og Sheffield Wednesday spilles lørdag klokken 13:30.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P