4 min læsningHistorien har talt: Sådan vinder man en VM-straffesparkskonkurrence

Straffesparkskonkurrencer kan blive en faktor i den resterende del af VM. Her er den ultimative guide til at vinde fra 11-meter-pletten fra et VM-historisk perspektiv.

4 min læsning
Straffesparkskonkurrence VM. Sådan vinder man en straffesparkskonkurrence ved VM 2022 i Qatar.
Foto: Pedro Nunes/Reuters/Ritzau Scanpix

VM 2022 i Qatar er gået ind i sin afgørende knockoutfase. Her skal kampene finde en afgørelse, hvis ikke i ordinær og forlænget spilletid, så i en afgørende straffesparkskonkurrence.

En potentiel straffesparkskonkurrence er ikke ligefrem hverdag for de fleste spillere, og derfor kan det også være svært at forudsige, hvordan man klarer presset, når man går frem til 11-metet-pletten.

Nu er BBC Sport og Opta gået sammen om at udforme en guide til, hvordan man kan sikre sig sejren, når kampen skal afgøres på straffe.

Se guiden efter reklamen

Der har i alt været 30 straffesparkskonkurrencer i løbet af VM-historien. Her er der samlet set blevet sparket fra 11-meter-pletten 279 gange. Det er tal fra samtlige af disse straffespark, der danner baggrund for den efterfølgende straffesparkskonkurrence-guide.

Vælg en side

Chancen for at score på straffespark forbedres markant, hvis man vælger at sparke i en af siderne frem for i midten af målet. Statistikkerne viser, at omkring 74 procent af alle VM-straffespark, som er blevet sparket ud til siderne, går i netmaskerne.

Modsat bliver der kun scoret på 57 procent af de straffespark, der sparkes i midten af målet. Det skal derudover påpeges, at det normalt er at foretrække at sparke højt i målet frem for fladt.

Messi afslører: Dette er mine top-4 kandidater til at vinde VM

Vær angriber

VM-historien fortæller os, at angriberne er de mest succesfulde, når det kommer til straffesparkskonkurrencer. Historisk set har angribere scoret på 75 procent af de straffespark, de har taget. Modsat scorer midtbanespillerne på 69 procent og forsvarsspillerne på 67 procent af de straffespark, de tager.

Vær tysker (eller argentiner)

Tyskland er historisk det den bedste nation, når det kommer til straffesparkskonkurrencer i VM-regi. Således har det tyske landshold vundet alle de VM-straffesparkskonkurrencer, de har deltaget i – mod Frankrig (1982), Mexico (1986), England (1990) og Argentina (2006). Samtidig har tyskerne scoret på 17 ud af de 18 straffespark, de har sparket.

Men da de allerede er blevet elimineret ved VM-slutrunden i Qatar, så er det i stedet at foretrække at være argentiner. Argentina har vundet fire ud af fem straffesparkskonkurrencer ved VM – kun besejret af neto Tyskland i 2006. Samtidig har det argentinske landshold scoret på 17 ud af 22 straffespark.

Straffesparkskonkurrence VM
Foto: Christian Hartmann/Reuters/Ritzau Scanpix

Vær ikke engelsk (eller schweizisk)

Modsat Tyskland og Argentina, som historisk er nogle af de bedste, når det kommer til straffesparkskonkurrencer i VM-sammenhæng, så skal man helst undgå at være fra England.

England er nemlig den nation, der har misset flest i denne disciplin. Fire gange har England været i straffesparkskonkurrence ved et VM, og kun en enkelt gang har man sejret. Samtidig har man blot scoret på otte ud af 19 straffespark.

Men endnu værre står det til i den schweiziske lejr. Schweiz har blot været ude i en straffesparkskonkurrence en enkelt gang. Her brændte man de tre første spark i konkurrencen og er dermed den eneste nation, der har deltaget i en VM-straffesparkskonkurrence uden at score.

VM-historien har talt: Derfor vinder Brasilien VM 2022 i Qatar

Vær højrebenet

Der er ikke den store forskel på om man er højre- eller venstrebenet, når det kommer til at sparke straffe i en straffesparkskonkurrence ved VM.

Straffe med højrebenet går i mål 71 procent af gange, mens 68 procent af de straffespark, der tages med en venstrefoden, går i mål. Men alt tæller.

Historisk set er der ikke overraskende sparket klart flest straffespark med højre ben. 223 lyder tallet sammenlignet med 56, som er blevet sparket med venstrepoden.

Vær ikke en sen indskifter

Til tider sker det, at en nation foretager sene indskiftninger kort før en straffesparkskonkurrence finder sted. Men statistisk set er det langt fra en fordel.

Selvom det kan være svært at vurdere, hvornår en indskiftning sker udelukkende på baggrund af en forestående straffesparkskonkurrence. Men ser man på de spillere, der kommer ind i løbet af anden halvleg af den forlængede spilletid og efterfølgende tager et straffe, så har fem ud af otte (63 procent) scoret. Af dem, der kommer i løbet af de sidste 10 minutter af den forlængede spilletid, er det to ud af tre (67%). De sidste fem minutter og vi er nede på én ud af to (50%).

Kilde: BBC Sport og Opta

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer