VM 2022

7 min læsningFem store VM-åbenbaringer gennem tiden – hvem bliver overraskelsen i år?

Gennem tiden har flere nationer formået at overraske gevaldigt ved VM-slutrunder. Men hvem mon overrasker i Qatar? Se de største VM-overraskelser gennem tiden her.

7 min læsning
seks VM-åbenbaringer gennem tiden. VM 2022 i Qatar
Foto: Murad Sezer/Reuters/Ritzau Scanpix

En VM-slutrunde er ikke en VM-slutrunde uden en gedigen overraskelse. Således har flere nationer formået at henrykke og begejstre hele verden med deres overraskende gode og nærmest episke præstationer ved VM-slutrunder gennem tiden.

Fælles for alle præstationerne er, at ingen ville have forudset resultaterne, der blev opnået.

Som opvarmning til VM 2022 i Qatar tager vi derfor et kig tilbage i VM-historien og finder fem nationer, der forbløffede verden med en uventet og bemærkelsesværdig præstation ved en VM-slutrunde.

1958: Sveriges andenplads efter Pelés Brasilien

For at finde første store overraskelse skal vi helt tilbage til det herrens år, 1958. VM blev afholdt i Sverige. Og det var en kærkommen chance for vores kære naboer, efter man ikke havde formået at kvalificere sig ved den foregående VM-slutrunde.

En chance, som man ikke var for fin til at tage. Holdet overraskede alle ved VM-slutrunden med sine fremragende præstationer. Først spillede Sverige sig videre på førstepladsen fra sin gruppe – bestående af Mexico, Ungarn og Wales. Her blev det til henholdsvis to sejre og en uafgjort.

Vanvittig milepæl: Messi kan nå 1000 kampe i VM-finalen

Dermed var man klar til slutrundens kvartfinale. Her bankede svenskerne Sovjetunionen med 2-0. Sværere skulle det blive i semifinalen… Troede man. Men her sejrede svenskerne minsandten igen. Denne gang var det Vesttyskland, der fik ørerne i maskinen. 3-1 til Sverige blev opgøret og dermed var overraskelsen er realitet. Sverige var i VM-finalen.

I VM-finalen ventede Brasilien, som blandt andre havde Pelé på holdet. Men det forhindrede ikke svenskerne i at bringe sig foran med 1-0 efter blot fire minutter. Overraskelsen udeblev dog. Brasilien kom stærkt tilbage og vandt opgøret med 2-5 – blandt andet med to mål fra legendariske Pelé.

Pelé og Brasilien vinder VM-finalen foran Sverige i 1958
Foto: NF/Ritzau Scanpix

1966: Nordkoreanske soldater eliminerer mægtige Italien

For at komme frem til næste sensation hopper vi 8 år frem i tiden. Her havde Nordkorea kvalificeret sig til et VM for første gang i landets historie.

Og det med et amatørhold uden international erfaring. Spillerne var angiveligt håndplukket af landets leder, Kim Il-Sung, og var alle soldater fra landets hær.

Supercomputer har regnet på Danmarks VM-chancer: Brasilien og Frankrig er guldfavoritter

Det så da også svært ud på forhånd i VM-gruppespillet mod Sovjetunionen, Chile og Italien. En afklapsning på 3-0 mod Sovjetunionen og en uafgjort mod Chile var dog nok til, at der stadig var håb før opgøret mod mægtige Italien. Og på overraskende vis besejrede Nordkorea da også Italien med 1-0 og gik videre fra gruppen.

Her var man igen tæt på at gentage den enorme overraskelse. Denne gang mod Portugal. Det lykkedes dog Nordkoreanerne at smide en 3-0-føring væk, da portugisiske Eusébio blandt andet lavede fire kasser. Kampen endte 5-3 til Portugal.

Foto: Nir Elias/Reuters/Ritzau Scanpix

2002: Sydkorea går amok på hjemmebane

Så går turen frem til 2002 og VM i Japan og Sydkorea. Efter nul sejre i Sydkoreas hidtil 14 VM-kampe skulle 2002 være året, hvor nationen tog revanche.

Først slog værterne Polen med 2-0. Derefter spillede man 1-1 mod USA, hvorefter Portugal blev besejret med 1-0. Førstepladsen i puljen var sikret, men alligevel var det Italien, der ventede i VM-slutrundens ottendedelsfinaler.

Danmark VM-rekord: Se alletiders danske VM-rekorder her

En kamp der gik hele vejen i forlænget spilletid, hvor et sydkoreansk mål i det 117 minut afgjorde kampen. Næste hold i rækken var Spanien, som heller ikke formåede at besejre hjemmebaneholdet. Her måtte kampen hele vejen i straffesparkskonkurrence for at finde sin vinder – Sydkorea trak sig igen sejrrigt ud med 5-3 i straffe.

Semifinalen blev dog endestationen for Sydkorea. Her var det Tyskland, der bookede pladsen i finalen, som de i øvrigt tabte til Brasilien. Sydkorea endte på fjerdepladsen, da Tyrkiet besejrede nationen i bronzekampen.

Foto: Jason Reed/Reuters/Ritzau Scanpix

2010: Ghana en hånd fra semifinalen

Frem til 2010 og Ghana. Nationen debuterede i VM-sammenhæng i 2006 og allerede i 2010 var holdet en af de helt store oplevelser.

I gruppespillet besejrede Ghana først Serbien med 1-0, spillede uafgjort med Australien 1-1 og tabte til Tyskland med 1-0. Det var dog stadig nok til en plads videre til ottendedelsfinalerne. Her eliminerede Ghana de amerikanske tropper med en 2-1-sejr på et mål af slutrundens store oplevelse Asamoah Gyan efter forlænget spilletid.

VM-overblik: De er favoritter ved VM 2022 i Qatar

Dermed var holdet nået frem til kvartfinalerne, hvor Uruguay ventede. Og her skulle én bestemt hånd få afgørende indflydelse – og det var ikke guds hånd. Nej, det Luis Suarez’ hånd, der bremsede bolden på målstregen i kampens 121. minut.

Suarez fik rødt kort og blev sendt i bad, men Gyan formåede ikke at udnytte det straffespark, som Ghana fik tilkendt. Og så endte det hele med, at Uruguay tyvstjal semifinalepladsen foran den store oplevelse, Ghana, som måtte rejse slukøret hjem efter en flot VM-præstation.

Foto: Christian Charisius/Reuters/Ritzau Scanpix

2014: Costa Rica tager førstepladsen mod tre tidligere VM-vindere

En af de seneste VM-åbenbaringer finder vi i 2014. Her var det Costa Rica, der fik alle til at spærre øjnene op. Holdet var i gruppe med tre tidligere VM-vindere, Italien, England og Uruguay, og var spået tæt på nul procents chance for at gå videre.

Men det lille land formåede at besejre både Uruguay og Italien, mens det ‘kun’ blev til et uafgjort resultat mod England. Det var rigeligt til at gå videre på førstepladsen og samtidig sende Italien og England ud allerede i gruppespillet.

VM-skader: Disse spillere misser VM 2022 i Qatar

I ottendedelsfinalerne mødte det costaricanske landshold Grækenland, som blev sendt ud efter straffesparkskonkurrence.

Kvartfinalen skulle dog blive endestationen for de hårdt kæmpende costaricanere. Her måtte holdet igen ud i en nervepirrende straffesparkskonkurrence, hvor man dog måtte se sig besejret af Holland.

Foto: Laszlo Balogh/Reuters/Ritzau Scanpix

Der findes selvfølgelig mange flere VM-åbenbaringer og sensationer i den snart 100 år lange VM-historie. Dette er blot nogle af de nævneværdige. Se Sports liste over VM-åbenbaringer her (Det er godt nok på spansk, men kan let oversættes).

Så er der kun tilbage at spørge; hvem bliver VM-åbenbaringen ved VM 2022 i Qatar? Vi må vente at se.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer