2 min læsningSviatchenko vil gerne vise Ukraine til sine børn: Det er blevet sat på standby nu

Erik Sviatchenko har et nært forhold til krigshærgede Ukraine, men planerne om at vise sine børn det land, hvor FCM-kaptajnens forældre er blevet født, er nu sat på standby.

2 min læsning
Erik Sviatchenko, FCM, FC Midtjylland, Rusland Ukraine. rusland invasion.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Erik Sviatchenko fik en masse opmærksomhed i ugerne efter Ruslands invasion af Ukraine tilbage i slutningen af februar.

Det skyldes, at FCM-kaptajnen har et noget mere nært forhold til Ukraine, da hans forældre er født og opvokset i Europas næststørste land.

Derfor samlede han penge ind til mange krigsramte i sine forældres fødeland – og indsamlingen gik over al forventning. Selv håbede Erik Sviatchenko på at indsamle 50.000 kroner, men midt i marts rundede hans indsamling pludselig én million kroner. Noget, som Røde Kors har fortalt, er den største privatindsamling i organisationens historie.

– Det har betydet, at jeg har følt, at jeg har gjort en forskel. Om den forskel så er lille eller stor, det er ikke så betydningsfuldt. Det handler mere om, at med den baggrund jeg har, med min familie som jo er fra Ukraine, så synes jeg, at jeg havde en pligt og en mulighed. Den mulighed har jeg, fordi jeg spiller fodbold og er én, som folk gerne vil støtte – og derigennem støtte mine forældres fødeland. Det har været enormt flot at se, at der er den store medmenneskelighed fra det danske folk, fortæller FCM-anføreren til campo.dk.

Til trods for sine forældres ukrainske ophav, den flotte indsamling og den store sympati for indbyggerne i Ukraine, har Erik Sviatchenko ikke besøgt den krigshærgede nation særligt ofte – men det er der en ganske enkel forklaring på.

– Nej, det har jeg ikke. Det har egentlig været af simple årsager. Mine forældre tog derfra lige da de (Ukraine, red.) blev selvstændige i 1991, eller faktisk før det, og skabte egentlig hele livet her i Danmark. Og så har det bare ikke rigtig været en mulighed, fordi vi har en rigtig lille familie. Alle var enten væk eller taget med til Danmark.

Erik Sviatchenko åbner op om Ukraine: Jeg beder hver aften og hver morgen – det er et godt sted at gå hen

Selvom det ikke er blevet til mange besøg i Ukraine indtil videre, har den russiske invasion i stedet sat en stopper for nære fremtidsplaner.

– Det var klart noget, vi havde snakket om skulle til at ske nu her. Vi skulle tage mine børn med, og farmor og farfar skulle ligesom vise hvor de er født og opvokset. Men det er jo blevet sat på standby nu, må man sige.

Du kan se interviewet med Erik Sviatchenko i afspilleren øverst i artiklen.

Timeline

Notifications

Notifikationer