3 min læsningErik Sviatchenko åbner op om Ukraine: Jeg beder hver aften og hver morgen – det er et godt sted at gå hen

Begge Erik Sviatchenkos forældre kommer oprindeligt fra Ukraine. Derfor er krigen noget, der fylder meget hos FC Midtjylland-kaptajnen, der prøver at gøre en forskel på sin måde.

3 min læsning
Erik Sviatchenko
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Natten til den 24. februar 2022 ændrede den verden, som vi kender i dag sig drastisk.

Rusland invaderede pludseligt Ukraine og ændrede med ét den europæiske fred.

Det har ført millioner af mennesker på flugt, kostet adskillige af uskyldige menneskeliv og krigen har også påvirket fodboldspiller og klubanfører i FC Midtjylland, Erik Sviatchenko, i høj grad.

Den danskfødte fodboldstjerne har nemlig to forældre, der begge oprindeligt kommer fra Ukraine, og så har han sågar en halvbror, der fortsat befinder sig i landet. Alt sammen faktorer der gør, at det har været noget nær en umulighed at lade være med at forholde sig til, hvis man da ellers har kunnet det som neutral tilskuer til de igangværende grusomheder.

– Jeg ser stadig på det med dyb alvor. Det uhyggelige nogle gange er jo, at det bliver en hverdag for folk uden for Ukraine, men det er jo stadig en forfærdelig hverdag, som Ukraine lever i hver eneste dag, indleder Erik Sviatchenko over for campo.dk og fortsætter:

– Det skal man stadig have sig for øje. Situationen er stadig enormt anspændt. Bare fordi vi ikke hører så meget i de danske medier længere, så er situationen stadig alvorlig og påvirker stadig rigtig, rigtig mange millioner mennesker, som stadig er på flugt fra landet og stadig står i en situation, hvor fremtiden er uvis og til dels også smadret.

Selvom Erik Sviatchenko ikke har rejst meget i landet i løbet af sit liv, er han stadig flydende på russisk, som man indtil for nylig i stor udstrækning talte i Ukraine i tæt kombination med det ukrainske sprog, som har mange lighedspunkter med det russiske.

Han følger også fortsat meget med i krigens udvikling. Blandt andet fordi, at han som førnævnt har en halvbror, der fortsat befinder sig i det krigshærgede land.

Bliv klar til den nye sæson med campo.dk’s app. Download i dag 👇🏼👇🏼

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

– Det fylder. Vi har et familiemedlem – min halvbror – han er i landet. Selvom han er i sikkerhed, så er det klart, at det er noget, som fylder og som er noget, man er opmærksom på.

– Sidst det brød ud i 2014, varede det helt ind til det brød ud igen nu her. Det er altså otte år, så fremtiden ser ikke just lys ud i forhold til, at der er en ende lige her rundt om hjørnet.

Selvom Ukraine ikke ligger langt fra Danmark, når man måler landenes afstand i fugleflugt, så føles det sådan, når man sidder i Danmark og i princippet intet kan stille op.

– Det er trist og alvorligt på samme tid. Man føler sig en smule magtesløs i og med, at man ikke kan gøre andet end at bede. Men selvfølgelig også ved at se, om man kan gøre en indsats. Det er ligesom det, jeg og min familie har forsøgt at gøre så meget som muligt, siger Sviatchenko, der blandt andet har lavet den største privatindsamling i Dansk Røde Kors’ historie.

Tidligere profil i Superligaen er på kontrakt i Ukraine: Ved ikke, hvad der skal ske

Ud over at have sendt en stor portion penge mod Ukraine, benytter Erik Sviatchenko sig også af sin religion som russisk-ortodoks, som langt størstedelen af Ukraines befolkning også er.

– Det er den religiøse overbevisning, som rigtig, rigtig mange har i Ukraine også. I den forstand beder jeg hver aften, når jeg går i seng og om morgenen. Det er et godt sted at gå hen nogle gange, og så håber jeg jo egentlig bare på, at jeg den vej igennem også kan give noget styrke til folk.

Du kan se videointerviewet med Erik Sviatchenko øverst i artiklen.

Timeline

Notifications

Notifikationer