8 min læsningHvad er Nations League? Få overblikket over sommerens fodboldfristelse

Hvad er Nations League egentlig for en størrelse? Campo.dk giver dig et overblik over UEFA's turnering, hvor Danmark er blandt de bedst rangerede og blandt andet skal møde de forsvarende mestre fra Frankrig.

8 min læsning
Nations League spilles til sommer, og Danmark kan med en gruppesejr kvalificere sig til finalistævnet næste år
Danmark er i gruppe med Frankrig, Kroatien og Østrig ved Nations League. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

I juni i år begynder den tredje udgave af Nations League. Udover at Nations League er sin egen turnering, giver topplaceringer også en ekstra mulighed for at kvalificere sig til EM i 2024. Men hvad er Nations League? Hvad kan man vinde? Og hvor kan man se Nations League på TV? Campo.dk har svarene og giver dig her et overblik på turneringen.

Hvad er Nations League?

Nations League blev implementeret af UEFA i 2018 som en turnering, der skulle højne niveauet og vigtigheden fra de mere eller mindre ligegyldige venskabskampe, der ellers var at finde i landskampskalenderen. 55 nationer er repræsenteret i Nations League, hvor man spiller gruppekampe ude og hjemme for at afgøre op- og nedrykning fra de forskellige lag. Gruppevinderne i A-gruppen går samtidig videre til finalestævnet, der afholdes i en af de fire kvalificerede nationer.

Fransk landstræner: Vi skal have stor respekt for Danmark

Der er blevet afholdt to udgaver af Nations League. Senest vandt Frankrig i oktober 2021 turneringens finalestævne med 2-1 over Spanien på San Siro i Milano, Italien. Den første vinder af Nations League-trofæet var Portugal, der i finalen i 2019 vandt hjemme på Estádio do Dragão i Porto med 1-0 over Holland.

Sejrsvante Cristiano Ronaldo kunne som den første nogensinde løfte Nations League-trofæet i 2019, da Portugal vandt finaleturneringen med en 1-0 sejr over Holland i finalen. Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix.

Nations League – Hvad kan man vinde?

Udover muligheden for at vinde Nations League-trofæet, er der som i de foregående Nations League-turneringer, der er blevet afholdt, mulighed for en ekstra chance i forhold til kvalifikation til EM og VM. I denne udgave af Nations League er det EM i 2024, der er guleroden for Danmark og de andre nationer.

Tre ud af de i alt 24 pladser til EM 2024 kommer fra 2022/2023-udgaven af Nations League – altså den igangværende.

Her vil det normalt være gruppevinderne fra gruppe A, B og C, men hvis de allerede har kvalificeret sig gennem selve EM-kvalifikationen, vil deres plads i playoff-kampene overgå til den næstbedste i rækken.

Eksemplet fra 2021/2022-udgaven ville være, at hvis Frankrig, der først vandt sin Nations League-gruppe i det øverste lag, gruppe A, og sidenhen sejrede i finalen over Spanien ved Final4-stævnet mod de øvrige gruppevindere, ikke var lykkedes med at kvalificere sig til VM gennem selve VM-kvalifikationen – så ville de forsvarende verdensmestre få en ny mulighed gennem deres præstationer i Nations League.

Frankrig lykkedes som bekendt med at kvalificere sig til VM 2022 i Qatar gennem den egentlige kvalifikation, og den ‘ekstra chance’ ville derfor i stedet tilfalde Spanien, såfremt de heller ikke havde kvalificeret sig til VM – og sådan fortsætter det sådan set hele vejen ned, indtil der kommer en nation, som ikke lykkedes med at kvalificere sig gennem den egentlige kvalifikation.

PORTRÆT: Kasper Schmeichel – En stålsat vinder

Nations League-trofæet, der indtil nu er vundet af Portugal og Frankrig, er ifølge UEFA designet med udgangspunkt i turneringens logo. Pokalen er udført i sølv, vejer 7,5 kilo og er 71 centimeter høj. Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix.

Artiklen fortsætter efter reklamen

Nations League puljerne

Nations League er inddelt i fire lag: A-gruppen, B-gruppen, C-gruppen og D-gruppen. De bedste nationer er at finde i A-gruppen, de næstbedste i B-gruppen og så videre. Herunder kan du få et overblik over Nations League puljerne.

Nations League A-gruppen

Dette er det fineste selskab, og Danmark er med sine flotte resultater de seneste år igen blandt de bedst rangerede nationer i A-gruppen. Danmark er i gruppe A1 og skal møde Frankrig, Kroatien og Østrig ude og hjemme. Gruppesejr giver som nævnt adgang til finalestævnet, som spilles 14.-18. juni næste år. En fjerdeplads vil resultere i nedrykning til B-gruppen.

A1: Frankrig, Danmark, Kroatien og Østrig

A2: Spanien, Portugal, Schweiz og Tjekkiet

A3: Italien, Tyskland, England og Ungarn

A4: Belgien, Holland, Polen og Wales

Danmark starter Nations League i Frankrig

Thomas Delaney og det danske landshold møder igen Østrig i Nations League, som det også var tilfældet i kvalifikationen til VM i Qatar 2022. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Danmarks Nations League-gruppekampe spilles som nævnt hjemme og ude. Kampprogrammet kan du se herunder.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Nations League B-gruppen

De næstbedste lande tæller blandt andet vores nordiske venner fra Norge, Sverige, Finland og Island. Derudover finder man også i B-gruppen Skotland fra Danmarks overståede VM-kvalifikation, Serbien, der er fremtidig modstander i testkampen den 29. marts i Parken samt Rusland, som vi bankede 4-1 under sidste års EM. En førsteplads giver oprykning til A-gruppen, mens en sidsteplads betyder nedrykning til C-gruppen.

B1: Ukraine, Skotland, Irland og Armenien

B2: Island, Rusland, Israel og Albanien

B3: Bosnien-Herzegovina, Finland, Rumænien og Montenegro

B4: Sverige, Norge, Serbien og Slovenien

INDBLIK: Kasper Hjulmand – Den prisvindende, karismatiske og rolige landstræner

Sverige og Norge er i gruppe med hinanden ved Nations League og mødes i to omgange i en skandinavisk klassisker. Foto: Norsk Telegrambyra As/Reuters/Ritzau Scanpix.

Nations League C-gruppen

Her finder vi Færøerne samt tidligere deltagere ved EM og VM såsom Tyrkiet, Nordirland, Grækenland, Slovakiet og Bulgarien. Landene i parantes skal til marts spille play-outs for at afgøre, om de skal spille i C- eller D-gruppen. Førstepladsen i puljerne giver adgang til B-gruppen. En fjerdeplads resulterer i playouts (nedrykningkampe, red.) til D-gruppen.

C1: Tyrkiet, Luxembourg, Litauen og Færøerne

C2: Nordirland, Grækenland, Kosovo og Cypern/Estland

C3: Slovakiet, Hviderusland, Azerbaijan og Kazakhstan/Moldova

C4: Bulgarien, Nordmakedonien, Georgien og Gibraltar

VM 2022 – Den ultimative guide til VM i Qatar 2022

Svigtende resultater har bragt Tyrkiet helt ned i C-gruppen ved denne udgave af Nations League. Her ses Merih Demiral under nederlaget til Wales ved sidste års EM, der endte med hurtig exit for tyrkerne. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix.

Nations League D-gruppen

Her har vi fat i de lavest rangerede hold muligt. Nationerne kæmper om muligheden for at rykke op i C-gruppen via en førsteplads i puljerne. Der er naturligvis ikke nedrykning fra D-gruppen.

D1: Liechtenstein, Kazakhstan/Moldova, Andorra og Letland

D2: Malta, Cypern/Estland og San Marino

INDBLIK: Dele Allis fald fra toppen – Hvad gik galt?

San Marino er på FIFA’s verdensrangliste det dårligst rangerede hold i UEFA-regi på en 210. plads. Her ses de i orange og bordeaux-farvede trøjer fra VM-kvalifikationskampen mod England i november sidste år, hvor de fik ørerne i maskinen og tabte hele 0-10 til hjemme. Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix.

Artiklen fortsætter efter reklamen

Hvornår spilles Nations League?

Kampdatoerne for Nations League er spredt over 2022 og 2023. På grund af VM i Qatar spilles fra november til december i år, ligger gruppekampene som nævnt fra sommeren 2022, mens finalestævnet først spilles i sommeren 2023. Herunder kan du få det fulde overblik over kampdatoerne.

Nations League Gruppespillet

Kampdag 1 og 2: 2.-7. juni 2022

Kampdag 3 og 4: 9.-14. juni 2022

Kampdag 5 og 6: 22.-27. juni 2022

Nations League Finalestævnet

Semifinaler: 14. og 15. juni 2023

Finale og tredjeplads: 18. juni 2023

PORTRÆT: FC Barcelona – Mere end en klub

Det var Frankrig, der senest kunne løfte Nations League-trofæet, da holdet vandt over Spanien i finalen på San Siro i oktober 2021. Foto: Alberto Lingria/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvor kan man se Nations League?

Udover muligheden for at tage ind og se Danmarks Nations League-kampe i Parken, når de i år møder Kroatien den 10. juni, Østrig den 13. juni og Frankrig den 25. september, kan man også følge landsholdet i fjernsynet. Her er det dog ikke som hidtil Discovery, der har rettighederne til kampene. Deres senderettigheder udløb nemlig efter Danmarks testkampe mod Holland og Serbien i marts.

Fremover er det nemlig på TV 2’s kanaler, man kan se Danmark i Nations League. Det gælder i øvrigt også EM- og VM-kvalifikationskampe samt testkampe, da TV 2 har købt senderettighederne og fra sommeren 2022 sender alle Danmarks kampe frem til 2028. VM- og EM-turneringer bliver som hidtil vist i samarbejde med DR.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer