3F Superligaen

INDBLIK: Den vestjyske altmuligmand – Glen Riddersholm

Glen Riddersholm har været vidt omkring i sin trænerkarriere de seneste tre årtier. Nu er første spadestik til et udenlandsk trænereventyr så taget, efter han primo november takkede ja til at blive 'first team coach' i den belgiske storklub KRC Genk.

Glen Riddersholm flirtede med Hammarby- og OB-job

Den 49-årige vestjyde Glen Riddersholm har prøvet kræfter med flere trænerdiscipliner igennem karrieren, og nu er tiden kommet til at prøve sig af med sin første udenlandske trænerpost for den belgiske traditionsklub, Koninklijke Racing Club Genk.

Men hvad har i grunden været med til at skabe fundamentet til at gå trænervejen indenfor fodboldens verden, hvor han har været ungdomstræner i flere ombæringer, stået i spidsen for flere danske superligaklubber gennem årene og prøvet kræfter af som kortvarig sportsdirektør og senere fodboldekspert hos Viasat.

Jeg er måske den mest succesrige træner med dansk pas i Superligaen gennem de sidste 10 år

Glen Riddersholm om sin trænerperiode i Superligaen

Det har vi interviewet Glen Riddersholm om, hvor vi tager luppen frem og fokuserer på den tidligere superligatræner, der blandt andre succeser, var den første træner til at vinde et dansk mesterskab med FC Midtjylland og den første pokaltitel med SønderjyskE, mens han igennem flere årtier har etableret sig på den danske fodboldscene, som en ambitiøs og karismatisk trænerfigur.

En træner, der som en schweizerkniv, har udfoldet sig som alt fra ungdoms-, assistent- og cheftræner, samt sportsdirektør igennem årene.

Læs også: INDBLIK: Træner-koryfæet Ebbe Skovdahl og hans gule hær

Glen Riddersholm i sit karakteristiske sejrsgallop. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Spidskompetencer inden for talentudvikling
Glen Riddersholm stoppede selv med at spille fodbold, da han i teenagealderen fik en rygskade, men det var blot startskuddet til at begynde en karriere som ungdomstræner.

Han fungerede nemlig som træner for det vestjyske ungdomshold, Sædding-Guldager IF, inden han i en alder af 23 år kom til Ikast FS i 1995, der fire år efter blev fusioneret med Herning Fremad og blev til FC Midtjylland. Og resten står nedskrevet i historiebogens prolog på de midtjyske kanter.

Riddersholm fandt sin kone, der kom fra Ikast, hvorfor det gav mening for ham at tage dertil. Her blev han den første fuldtidsansatte individuelle træner i FCM i 2004, mens han senere blev den første på akademiet ditto. Men efter 11 år vinkede han farvel til Midtjyllands ungdomsafdeling, og sagde i sin afskedstale lidt kækt, at han kun ville vende tilbage til klubben, hvis det var for at vinde klubbens første DM-guld.

Jeg vidste, hvis jeg nogensinde skulle bevise mig selv som seniortræner, måtte det være i min hjerteklub

Glen Riddersholm om at tage skridtet fra ungdomstræner til at blive seniortræner i FCM

Den nye karrieretråd – klædt i rødt og hvidt
Riddersholm skiftede posten som ulve-hyrde ud med et job, som DBU-træner i 2006, hvor han skulle fungere som ungdomstræner og ligeledes være med til at udvikle og påvirke forskellige fodboldprojekter. Herunder ’den røde tråd’, hvor Morten Olsen dengang fungerede som primus motor. Et projekt, der skulle udvikle de unge landsholdspillere fodboldteknisk og fodboldfagligt til at kunne begå sig på tværs af de danske landshold.


I manifestet fra ‘Den røde tråd’ skrev Morten Olsen blandt andet:

Spillerne skal blive gode med bolden, gode til at læse spillet og gode til at skabe plads til sig selv og medspillerne.

Udviklingen i fodbold går stærkt. Spillet bliver hurtigere og rummene bliver mindre. Her skal vi følge med – helst være foran – for at kunne klare os i fremtiden. Systemer, trends og stil ændrer sig hele tiden. Men vi vil fortsat lægge stor vægt på vores offensive ’mindset’ og den danske fodboldkultur i udviklingen af fremtidens fodboldspillere.

Jeg er jo ikke en maskine, der sidder ude på bænken efter kampen og bukker sammen og så venter på, at nogle putter en to-krone i mig igen til den næste kamp. Jeg er jo bare et menneske

Glen Riddersholm om mennesket bag trænerrollen

Til trods for en stor arbejdsglæde med de unge landsholdspillere, blev det med tiden en for stor mundfuld for den alsidige Riddersholm, der måtte indse, at privatlivet blev underprioriteret i for høj en grad.

– Det var svært at få mit familieliv til at fungere sideløbende med de mange poster for DBU. Jeg var landstræner for to hold (U16 og U17), assistenttræner for U18 og U19, og skulle tilmed lejlighedsvis scoute kommende EM- og VM-modstandere for Morten Olsen. Derudover skulle jeg se alle de ungdomskampe, der var muligt, mens jeg ved siden af holdte 20-30 foredrag om året om ‘den nye røde tråd’. Det gjorde, at jeg aldrig var hjemme, pointerer han.

Derfor søgte han tilbage mod det kendte midtjyske miljø. Men denne gang for at blive seniortræner. Noget, som ret beset var mere en tilfældighed end en decideret målsætning ifølge den joviale trænerprofil.

– Jeg vidste, hvis jeg nogensinde skulle bevise mig selv som seniortræner, måtte det være i min hjerteklub, nuancerer han til campo.dk og slår fast, at selvom han tidligere har afvist ideen om en rolle som seniortræner i sin karriere, var det for attraktivt at takke nej til at blive involveret omkring førsteholdet som assisterende træner.

Tilbage til hjerteklubben på Heden
Riddersholm vendte derfor hjem til Herning/Ikast-området for at blive assistent under Erik Rasmussen og senere Thomas Thomasberg og Allan Kuhn i FC Midtjylland fra 2008 og tre år frem. Herfra tog det for alvor fart i årene fra 2011-2015, da vestjyden selv sad i cheftrænerstolen i den midtjyske fusionsklub.

Her blev det til en pokalfinale mod FC Nordsjælland i 2011, to gange bronzemedaljer i henholdsvis 2012 og 2014, mens Riddersholm blev den første træner til at vinde et mesterskab med FCM i 2014/2015.

Et mesterskab, der dog endte med at blive endestationen, da han i juni 2015 stoppede som cheftræner med øjeblikkelig virkning. Beslutningen blev truffet efter en sommerferie, hvor der var plads til tankevirksomhed om fremtiden.

– Jeg har været ærlig overfor mig selv og konstaterer, at der er kompromiser i hverdagen, som jeg ikke længere kan indgå, hvis jeg skal være den bedste udgave af mig selv og den leder, jeg ønsker at være over for spillerne og staben, fortalte han dengang. Noget, som går meget godt i tråd med visionen om at være et værdibaseret menneske, der efterlever sine principper.

Det er ikke noget, jeg har fortrudt, for jeg synes, det er meget sjovt. Det er jo ikke sådan, at jeg render rundt til hverdag og er Guld-Glen hele tiden

Glen Riddersholm om det finurlige billede af ham i guldhabit, efter DM-guldet i 15′

Riddersholm fortalte sidenhen i Radio4-programmet ’Fremkaldt’: “Jeg vil ikke være fodboldtræner for enhver pris – kun, hvis jeg kan se mig selv i det”. Noget, der i den grad kom til udtryk, da Glen Riddersholm og FC Midtjyllands veje skiltes for godt og vel seks år siden.

– Jeg fortyder ikke mit valg i dag om at forlade klubben. Men selvom FC Midtjylland er og bliver min hjerteklub, hvor jeg har brugt så mange år af mit liv, var det en meget afklaret beslutning dengang, som jeg står ved i dag. Jeg har kun godt at sige om FC Midtjylland.

– Men jeg har virkelig udviklet mig meget som træner og menneske sidenhen. I FCM var det måske for mig et mere “beskyttet værksted”, og derfor har det været givtigt for mig at komme videre, prøve mig af og udvikle mine leder- og trænerkompetencer i nogle helt andre miljøer, fortæller han til campo.dk.

Læs også: INDBLIK: Søren ‘Evigglad’ Frederiksen – Den vellidte frederikshavner med historisk god målnæse

Den nordjyske sviptur – og mojn!
Efter en mindre succesfuld periode i AGF fra 2016-2017, hvor det aldrig rigtig klikkede for Glen Riddersholm, blev han afskediget. Spillerne havde dog betroet deres fulde opbakning til træneren, men det fik de facto ikke ledelsen til at ændre i sine planer om en fyring.

– Jeg gik i en længere periode efter fyringen i AGF, hvor jeg funderede over, hvad jeg nu skulle. Jeg har altid været tro mod mine principper, og derfor tænkte jeg, at det kunne være et passende tidspunkt til at prøve mig selv af som sportsdirektør, da tilbuddet kom, fortæller han til campo.dk.

Et års tid efter tog han derfor til Vendsyssel FF for at bestride posten som netop sportsdirektør, men det blev en kort fornøjelse, da han valgte at stoppe efter halvanden måned.

Han fik et tilbud, der var for godt til at takke nej til, og havde naturligvis visse klausuler i sin kontrakt, der gjorde det muligt at ophæve med øjeblikkelig virkning for at blive superligatræner igen. Noget, der ifølge Riddersholm var en svær, men alligevel nem beslutning.

– Jeg er glad for, at min tid i Vendsyssel blev kort, fordi det, jeg troede, jeg sagde ja til, var noget helt andet, end hvad det viste sig at være, da jeg først fik fingrene i mulden. Det var desværre ikke et projekt, der havde det forventede fundament, siger han til campo.dk og uddyber:

– Nogle gange kan man ikke bestemme over den timing, der er i fodboldverdenen, og derfor var muligheden for at komme til SønderjyskE opportun og noget, jeg bare måtte sige ja til, endog timingen var ufatteligt ringe, erkender den tidligere succesrige superligatræner i dag.

Ikke desto mindre drog Riddersholm til Haderslev for at være SønderjyskE-træner. Et job, han havde fra 2019-2021, hvor det blev til to 8. pladser i Superligaen og klubbens første pokaltitel i 2020, da man besejrede AaB med 2-0. Præstationer, der slog Riddersholm til ridder af SønderjyskE, da han blev kåret til ‘legende’ af fanklubben, TreffpunktSE, som blot den tredje i rækken.

Hæderen til trods, så løb projekt-SønderjyskE ud i sandet, da Riddersholm blev fyret i maj 2021. Efter sigende grundet ‘strategiske omlægninger’, som den nye amerikanske ejerkreds med Robert Platek i spidsen gerne ville implementere. En fyring, der i dag ærgrer den tidligere SønderjyskE-træner, da vi interviewer ham på en telefonlinje til hans nye hjem i Genk.

– Det eneste, jeg ærgrer mig over i hele forløbet, det er, at jeg ikke fik lov til at fuldføre mit projekt, som jo egentlig skulle kulminere i denne sæson. Vi skiftede 38 spillere ud og stod med en trup i sommers, hvor der ikke var nogle spillere med kontraktudløb, hvorfor vi stod et gunstigt sted i forhold til at tage det næste skridt og lave de rigtige signings for at kunne gribe ud efter top seks, pointerer han og konstaterer, at han havde ønsket at høste frugterne for det arbejde, der var blevet lagt.

Den vestjyske trænerskikkelse opnåede ganske vist hæderlige resultater i sin tid i klubben med to top otte-placeringer i Superligaen, mens ‘de lyseblå’ kom i hele to pokalfinaler, hvoraf én blev vundet i 2020. Derfor lignende Riddersholm, udefra set, en mand, der skulle fortsætte som træner og konsolidere holdet i den øvre halvdel i landets bedste række.

– Men sådan kan mekanismerne nogle gange være i fodbold, og det kom ikke decideret bag på mig, at ejerne ville træffe den beslutning, fortæller Glen Riddersholm til campo.dk om fyringen.

Læs også: Albæk: Nedrykning har tidligere virket som en umulighed for SønderjyskE, men nu er det anderledes

Den nye ejerkreds valgte at ansætte tyske Michael Boris, der dog kun nåede 2/3-dele af 2021-halvsæsonen, før han var fortid i klubben, mens den konstituerede cheftræner og tidligere assistent, Simon Poulsen, fik til opgave at lede de lyseblå tropper frem til julen 2021.

Nu er der så fundet et dansk setup med klubikonerne Henrik Hansen og Niels Lodberg, der skal agere som henholdsvis chef- og assistenttræner i Haderslev-klubben, mens den tidligere professionelle fodboldspiller, TV-vært og advokat, Esben Hansen, er trådt ind i rollen som sportsdirektør.

Set i bagklogskabens klare lys er det dog en meget afklaret Riddersholm, der opsummerer sin tid i SønderjyskE.

– Det er med grundlæggende stolthed og tilfredshed, at jeg ser tilbage på min tid i SønderjyskE. Det var en helt anden type udfordring for mig, hvor jeg virkelig fik indblik i, hvad fodbold også er i forhold til fællesskab og hjerteblod, understreger Riddersholm og tilføjer, at han i dag fortsat har holdt relationerne ved lige med mange fra Haderslev-området.

Læs også: Riddersholm om potentiel SønderjyskE-nedrykning: Vil virkelig ramme mit hjerte hårdt

Superligaen er ikke passé
Til Eurosport har han afvist, at Superligaen skulle være et overstået kapitel, selvom han er blevet afskediget i både AGF og senest SønderjyskE. Riddersholm er af den overbevisning, at han ‘måske’ er den mest succesrige danske træner i det seneste årti.

– I al beskedenhed – uden at have statistisk belæg for det, vil jeg gerne lige understrege – så er jeg måske den mest succesrige træner med dansk pas i Superligaen gennem de sidste 10 år.

– Når man kigger på, hvad jeg har været med til at udvikle, sammen med mange andre dygtige mennesker omkring, af spillere, der er solgt videre og har A-landsholdsniveau rundt omkring i hele verden, understreger den smilende vestjyde og tilføjer: 

– Jeg har vundet pokalen, jeg har vundet mesterskabet, jeg har vundet medaljer og jeg er aldrig rykket ned. Så nej, jeg tror ikke, jeg har noget at bevise, det kan jeg roligt sige, siger Glen Riddersholm.

Og det standpunkt står han ved, da campo.dk interviewer ham på en telefonlinje direkte til Belgien onsdag eftermiddag.

Læs også: SønderjyskE-cheftræner forlanger endnu mere: Vi skal spille med livet som indsats

Jeg mener absolut, at SønderjyskE hører til i Superligaen. De fortjener at være der, efter alt det hjerteblod der er blevet lagt i klubben gennem årene. Det vil virkelig ramme mit hjerte hårdt, hvis de ryger ud i år

Glen Riddersholm om SønderjyskE, der overvintrer på 11. pladsen

Ny epoke – Det belgiske trænereventyr
Nu har Riddersholm taget chancen og flyttet til Genk for at være assistenttræner i den belgiske storklub, KRC Genk, der er placeret blot 30 minutters motorvejskørsel fra den politiske by, hvor man i 1992 underskrev en berømt traktat, nemlig Maastricht-traktaten, der omdannede EF til det EU, vi kender i dag.

– Jeg er landet et rigtigt godt sted nu, hvor jeg kan realisere mig selv. For hvis jeg skal etablere mig i udlandet som træner, er jobbet i Genk en fantastisk mulighed. At lære at begå sig i udlandet er alt andet lige noget andet end at være træner i Danmark. Det, at forstå og træne, lede og agere i en anden fodboldkultur er vigtigt for mig, hvis jeg engang i fremtiden skal blive cheftræner i udlandet, understreger han, mens han i samme ombæring knytter et par ord om sin revitalisering som træner – nu for en stor udenlandsk klub:

– Jeg har store ambitioner på egne vegne, men er også meget realistisk, det tager tid at bygge en trænerkarriere op i udlandet. Selvom jeg har gjort det godt med at udvikle spillere, der er solgt for flere 100 millioner og har vundet mesterskaber og pokaltitler med danske klubber, er det her en helt anden boldgade, erkender han og tilføjer:

– Men jeg tror på mig selv, og derfor er det for mig det lange seje træk for at etablere mig. Jeg trives og kan se mig selv være med til at skabe et bæredygtigt projekt i KRC Genk. Det har jeg bevist, jeg har evnerne til i Danmark, og nu vil jeg bevise, at det kan jeg også i udlandet, afslutter han til campo.dk.

Altmuligmanden fra Esbjerg-forstaden Sædding-Guldager, Glen Riddersholm, har ingenlunde afvist en retur til den danske liga med tiden. Men for nu holder han sit fulde fokus på det belgiske projekt med Genk, hvor han drømmer stort og holder tungen lige i munden for at realisere og etablere sig selv om træner.

Læs også:
INDBLIK: Mika Biereth – Det fremadstormende danske Arsenal-talent
INDBLIK: Kasper Hjulmand – Den prisvindende, karismatiske og rolige landstræner

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Glen Riddersholm er genforenet med Paul Onauchu i Genk. En spiller han selv var med til at udvikle i sin tid i FCM. Foto: krcgenk.be

Blå bog

  • Glen Riddersholm er født i Esbjerg i 1972
  • Fra 1996-1999 læste han til pædagog, mens han samtidigt tiltrådte rollen som ungdomstræner i Ikast FS
  • 1999-2006: Ungdomstræner på FC Midtjyllands akademi. Blev den første fuldtidsansatte i 2004
  • 2006-2008: Ungdomstræner for Danmarks U16 og U17 og assistent for U18 og U19, mens han var medskaber af ‘Den røde tråd’
  • 2008-2011: Assistenttræner i FC Midtjylland
  • 2011-2015: Cheftræner i FC Midtjylland
  • 2016-2017: Cheftræner i AGF
  • 2018: VM-kommentator for TV2
  • 2018-2019: Sportsdirektør i Vendsyssel FF
  • 2019-2021: Cheftræner i SønderjyskE
  • 2021: Fodboldekspert/kommentator hos Viasat
  • 2021: Assistenttræner i KRC Gent

Undervejs har Riddersholm taget DGI-trænerkurser til basis- og ungdomstræner-kurser for at blive elitetræner, samt gennemført et ITU-trænerforløb til rollen hos DBU. Med årene er han ligeledes blevet A-træner med pro-licens.

Læs også: Jens Berthel Askou om oprykning: Vi har en god tro på det

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P