International Fodbold

Salon d’Or – en gang populisme og undercut!

Mandag aften blev vinderne af Ballon d’Or 2021 kåret, og det blev sørme Lionel Messi der vandt prisen som verdens...

Lionel Messi vandt sin syvende Ballon d'Or. Foto: Franck Fife/AFP/Ritzau Scanpix

Mandag aften blev vinderne af Ballon d’Or 2021 kåret, og det blev sørme Lionel Messi der vandt prisen som verdens bedste fodboldspiller hos mændene.

Det kan man sagtens argumentere for, at han er. Sådan overordnet set. Isoleret set. Historisk set – ja uanset. Uanset hvordan man vælger at se på Lionel Messi, vil folk altid kunne se ham som ‘verdens bedste fodboldspiller’.

Når det alligevel er en fejl, at han mandag aften vandt Ballon d’Or 2021 for syvende gang, så skyldes det, at der er noget galt med konceptet.

Ballon d’Or vinderen kåres af landsholdsanførere og landstrænere, der sammen med en stor flok journalister – 180 styks – skal pointgive fem spillere fra en liste på 30 styks.

Det er en mindre skandale, at Lionel Messi vinder Ballon d’Or 2021 på bagkant af sit år

Allerede her går det galt. Spillere skal give hinanden – konkurrenter og holdkammerater – point. De kan i det mindste ikke stemme på sig selv, men de kan godt stemme på alle deres holdkammerater, de deler omklædningsrum og grønsvær med, og så udelade de værste konkurrenter, som eller har haft en ‘cracker’ af en sæson.

Messi stemte for eksempel ikke på Cristiano Ronaldo fra 2010 – 2015, hvor portugiseren ellers sikrede sig to førstepladser og tre andenpladser. Så i Lionel Messis øjne, var Ronaldo simpelthen ikke en af verdens bedste fodboldspillere dengang.

I 2018, hvor Luka Modrić vandt prisen på bagkanten af et flot VM med sølvmedaljer til Kroatien samt en Champions League-titel (yderligere) med Real Madrid, gav det god mening i hvert fald ud fra flere af kriterierne, men det år stemte for eksempel en afrikansk journalist fra Den Centralafrikanske Republik på Karim Benzema, som slet ikke var med til VM, og han havde overhovedet ikke Modric med blandt sine fem udvalgte.

Det er ganske enkelt for populistisk, og sådan er problemerne mange med Ballon d’Or. Mandag aften koksede kåringen så igen.

Det er en mindre skandale, at Lionel Messi vinder Ballon d’Or 2021 på bagkant af sit år.

Når jeg tænker tilbage på Messis udtryk og aftryk i 2021 for henholdsvis FC Barcelona og Paris Saint-Germain, så er det alt andet end billeder af en stor vinder, jeg bliver efterladt med. Og så ved jeg godt, at han hævede Copa America trofæet med Argentina – og tillykke med det – men det kan umuligt være nok til, at han er den største i 2021.

Læs også: Officielt: Lionel Messi vinder syvende Ballon d’Or

Foråret for Barcelona var ordinært for FC Barcelona – og det samme for Lionel Messi.

Og det mener jeg Messis syvende trofæ er. Ufortjent

Lad os kigge lidt på kriterierne, som ifølge Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, er følgende:

  • Trofæer- klubhold og landshold. Hvad har spilleren vundet?
  • Spillers samlede karriere. Hvad har han opnået og præsteret i karrieren?
  • Spillerens individuelle kvalitet
  • Sportsmanship – ikke specielt defineret hvad det dækker over

Og nu bliver det for alvor kikset, hvis man for eksempel kommer fra mindre succesfulde lande… det kunne være Polen!

Og en del af problemet ligger faktisk i Messis takketale, hvor han henvendte sig til Robert Lewandowski, der fra første række forsøgte at smile så godt han har lært.

– Jeg synes, at France Football bør tildele dig 2020 Ballon d’Or (kåringen blev ikke afholdt 2020 på grund af corona, red.). Du fortjener den, og du burde have den derhjemme, sagde Messi, efter han for syvende gang var trasket op på scenen og havde hentet sin fodbold-statuette.

Men ordet fortjent, kan da slet ikke være relevant her. Ikke på baggrund af de kriterier og problemstillinger, som er listet op her, og sammen med ordet fortjent følger jo så også ufortjent.

Og det mener jeg Messis syvende trofæ er. Ufortjent.

En sådan kåring må bygge på nogle helt klare kriterier, som er håndteret på seriøs, objektiv og dækkende vis, men kåringen af ‘Salon d’Or’ minder mig simpelthen for meget om de værste frisurer, der forlader frisørerne.

Der mangler dygtige fagmænd til at vurdere og rådgive folket om, hvad der er moderne, pænt og bedst!

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P