Premier League

INDBLIK: Den nyslåede Premier League-manager Steven Gerrard

41-årige Steven Gerrard har allerede slået sit navn fast, som én af de største engelske fodboldspillere i det 21. århundrede, og nu er tiden kommet til at fortsætte succesen som cheftræner. Vi zoomer ind på Liverpool-ikonet, der debuterer i rollen som manager for Aston Villa i dag.

Steven Gerrard. ‘Stevie G’. ‘Captain Fantastic’. ‘Slippy G’. Rangers-mirakelmager. Og nu også kendt som Aston Villa-manager i den liga, hvor han har spillet stort set hele sin karriere.

Ja, kært barn har mange navne. Og det gælder i sandhed for den tidligere engelske kultspiller, der gennem sin tid som aktiv spiller slog sine folder i Liverpool FC gennem mere end 15 år inden han sluttede af i den amerikanske MLS-liga for Los Angeles Galaxy.

Nu kan den 41-årige så øjne sin debut senere lørdag, nærmere defineret klokken 16:00, hvor Aston Villa tager imod Brighton & Hove Albion F.C. Men mon ikke den tidligere midtbanegeneral har krydstjekket kalenderen. For han vender nemlig tilbage til Anfield Road allerede om tre ugers penge. Nu iklædt casual jakkesæt og taktikbræt i stedet for de røde Liverpool-klæder med den mytiske ‘Liver Bird’ på brystet.

Jeg tror alle i verden ved, hvad Liverpool betyder for mig, men mit fokus er på Aston Villa

Steven Gerrard om barndomsklubben på sit første pressemøde

Liverpool-legenden, der efter sin hæderkronede karriere som spiller, blev ungdomstræner i Liverpool og efterfølgende scoutet til skotske Rangers FC, der i den grad manglede en cheftræner, der kunne skabe et paradigmeskifte og pille Celtic ned fra tronen. Noget, han formåede relativt hurtigt.

Den succesrige periode i Skotland
Da Steven Gerrard kom til Rangers FC i 2018 startede en ny epoke for englænderen, der skulle vise sit værd som cheftræner for et storhold. Og med to andenpladser i henholdsvis 18/19 og 19/20-sæsonerne var grundstenene lagt til det, som alle inkarnerede Rangers-tilhængere og -bysbørn i den blå del af Glasgow drømte om. Nemlig at kunne vippe Celtic af tronen, og endelig vinde klubbens første mesterskab efter et årtis venten med mange nedture og en tvangsnedrykning undervejs.

Paradigmeskiftet lykkedes da også året efter i 2021, da klubben med mirakuløse 32 sejre, seks uafgjorte og NUL nederlag vandt mesterskabet med hele 25 point ned til netop ærkerivalerne fra Celtic i 20/21-sæsonen.

Den præstationsovervældende periode i Skotland gjorde hurtigt Steven Gerrard til et brandvarmt manageremne, og i starten november måned 2021 kunne han så skifte Mark Knopflers Glasgow ud med Ozzy Osbournes Birmingham, da han takkede ja til at påtage sig rollen som chef for det hårdtprøvede Aston Villa-mandskab, der for nuværende indtager en decimerende 16. plads i ligaen.

Dansker var med til at ansætte Gerrard
Der var desuden et bemærkelsesværdigt dansk islæt inde over selve ansættelsen af den tidligere Rangers-boss i kraft af den danske sportdirektør i Aston Villa, Johan Lange, der agerede som en af nøglefigurerne bag beslutningen.

– Først etablerede vi de relevante kriterier for at kunne blive vores nye cheftræner, og her analyserede vi en liste på omkring 20 trænere. Det præsenterede vi for bestyrelsen, inden vi mindskede listen til fire trænere, som vi gerne ville have samtaler med, forklarede Lange nøgternt inden han satte et par ord på, hvorfor valget netop faldt på Gerrard:

– Vi havde samtaler med dem alle, og Steven var enestående igennem vores møder, understregede danskeren ifølge klubbens hjemmeside.

Jeg prøvede at hente ham til Chelsea, til Inter og til Real Madrid, men han var altid en kær fjende. Jeg drømte om, at have en midtbane bestående af Claude Makélélé, Steven Gerrard og Frank Lampard

José Mourinho om sine forgæves forsøg på at hente Gerrard til sine klubber

Ingen ketchup – men gerne effektfuldt udtryk
Den nyansatte Steven Gerrard sagde i sit første interview med klubben, at han ser frem til at lede Villa-tropper væk fra nedrykningsfarezonen, som de er havnet i. Men også at han håber på, at kunne udrette store ting med dem. Men hvad angår hans taktiske tilgang og formåen i kamp, må vi vente og se til senere lørdag.

Til gengæld har han allerede implementeret én klubregel for spillerne. Ketchup er nemlig bandlyst i klubbens kantine og det kan du bare spørge Pierre Emile-Højbjerg om. Det er nemlig samme regelsæt, de arbejder med i Tottenham under ledelse af den karismatiske italienske træner Antonio Conte. Spillerne bliver øjensynligt for dovne og fedladne af at indtage denne E-numre indeholdige dagligvare.

Læs også: Contes indtog i Tottenham: Slut med ketchup og mayonnaise

Skær mine blodårer op, så vil jeg bløde Liverpool-rødt

Steven Gerrard om klubbens betydning

To plus to giver ikke altid fire
Ifølge fodboldeksperten og den tidligere Liverpool-spiller, Jan Mølby, er Steven Gerrard vendt tilbage til Premier League, fordi tilbuddet var for godt til at afslå.

– Gerrard tager til Aston Villa, fordi han gerne vil være i Premier League, det er jo stedet at være, og prøver at se hvor langt han kan nå. Og hvis det er nok, og hvis han bliver interessant nok, så vil han da sikkert på et eller andet tidspunkt gerne være manager i Liverpool, fortæller den tidligere Liverpool-dansker, der spillede i klubben gennem 12 sæsoner til TV3 Sport og tilføjer:

– Jeg tror ikke, det er så nemt, som mange går og tror, at man lægger to og to sammen og så tænker, så skal det være Gerrard. Det er slet ikke der, jeg tror, vi er, understreger Mølby.

Selvom rygterne florerer om, at Steven Gerrard skulle se sig selv i en cheftrænerstilling i Liverpool i fremtiden, så virker det til, at den engelske kulttræner – for nu – affejer den gradvise romantisering af historien om den tilbagevendte helt, der partout skal vende hjem til den klub, hvor det hele startede for at blive træner.

Han udtalte på et pressemøde, da han blev præsenteret som Aston Villa-boss, at hans nye rolle ikke bare er en trædesten videre til det næste kapitel: nemlig returen hjem til Anfield Road.

– Denne pressekonference skal ikke handle om Liverpool. Jeg tror alle i verden ved, hvad Liverpool betyder for mig, men mit fokus er på Aston Villa, understregede han på sit første pressemøde.

At Gerrard’s valg er faldet på Aston Villa, er ifølge Clark James, der er formand for Danmarks største Liverpool-fanklub, Redmen Family, en meget modig og dristig beslutning.

– Det er en rigtig fed kapacitet at få ind i ligaen (…), men det er et ambitiøst og risikabelt valg, pointerer han til programmet ‘Verdens Bedste Liga’ sendt på Viaplay.

Anfield kalder – allerede om fem spillerunder!
Liverpool-fænomenets retur til Anfield er endvidere et interessant emne, da Aston Villa netop gæster Merseyside-klubben midt i december. En kamp, hvor man må forvente en stor hyldest til træneren – altså lige indtil at kampen blæses i gang.

En ‘hjemkomst’ for en træner, der er rundet af Liverpool, hvor han som allerede niårig kom til klubben og blev frem til trediveårsalderen efter mere end 700 kampe sammenlagt. Det har skabt et tilhørsforhold, som han selv har udtalt aldrig vil blive vasket væk.

Men nu må den rutinerede englænder først pudse lakskoene, stryge Villa-uniformen og gøre sig klar til at dirigere sine spillere, som først skal spille fire andre PL-kampe inden Anfield venter.

Og står det til Liverpools tyske træner, Jürgen Klopp, med det tandlægegodkendte smil, er der kun lutter rosende ord til overs for den nytilkomne Premier League-manager:

– Han har gjort alt rigtigt indtil videre (som træner, red.). Han har fået erfaring fra akademiet (i Liverpool, red.), som han tog med til Rangers, hvor han var meget succesfuld, og nu er tiden så inde til at tage det næste skridt. Indtil videre har det været en perfekt trænerkarriere, konstaterer han til Sky Sports fredag.

Jeg kommer kun tilbage til klubben, hvis jeg føler, at jeg kan hjælpe. Jeg vil altid være fan, uanset hvad der sker i fremtiden

Steven Gerrard om sin dedikation til ‘The Reds’

Om Gerrard har nået at få banket noget selvtillid ind i Aston Villa-mandskabet, får vi at se i dagens opgør kl. 16:00, men mon ikke en række hæderlige præstationer i de kommende kampe mod Brighton, Crystal Palace, Manchester City og Leicester kan give klubben en fornyet tro på tingene, når Anfield venter d. 11. december.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

‘One club player’ – sådan næsten da
På trods af at Steven Gerrard valgte at tage en tur til USA i slutningen af sin karriere, for at spille i Los Angeles Galaxy, vil mange fodboldfans og særligt Liverpool-tilhængere øjensynligt have følelsen af, at englænderen var en form for ‘one club player’ i hvert fald i England og nærmeste omegn.

For Stevie G’s milepæle og kampe i Liverpool FC taler sit helt eget tydelige sprog. Fra 1998-2015 opnåede midtbanespilleren hele 695 kampe for ‘The Reds’ med 180 mål til følge, og smid så ni års akademifodbold oven i hatten inden Gerrard fik sin debut som indskifter i d. 29. november 1998 mod Blackburn Rovers – og resten er den rene historieskrivning.

Det blev da også til et hav af titler i Liverpool-tiden, nemlig ni af slagsen og fem af de helt store personlige priser, mens han derudover spillede 114 kampe for det engelske landshold, hvor det blev til 21 scoringer for kaptajnen.

Jeg bliver stillet dette spørgsmål meget, og det, der sker, sker. Vil jeg gerne være træner for Liverpool en dag? Er det en drøm? Selvfølgelig.

Steven Gerrard til mediet The Athletic

Det springende punkt: Et engelsk mesterskab, der aldrig blev vundet
Men den manglende hæder, der altid vil være den helt store ‘talk of the town’, er Premier League-titlen, der aldrig blev vundet i hans tid i klubben. I tre sæsoner var det lige ved og næsten for Gerrard & co., hvor særligt hans næstsidste sæson i 2013-2014 vil blive husket, som noget specielt. Og desværre ikke for det gode.

Jeg sad i bilen efter kampen og kunne mærke, hvordan tårerne drev ned af kinderne. Det var flere år siden, at jeg sidst havde grædt, men efter kampen ville det slet ikke få en ende

Steven Gerrard om mareridtskampen

Mesterskabetsdrømmene forstummede for en stund, da Steven Gerrard gled i en vital opspilssituation, der gav Chelseas Demba Ba frit løb til at score i en kamp, som holdet fra Nordlondon vandt 2-0 på Anfield. Og nederlaget endte med at blive sæsondefinerende for de rødklædte scousere, der ikke formåede at komme tilbage i titelkampen, som de lyseblå fra Manchester City endte med at vinde.

Og selvom fejl altid kan ske, selv for den bedste, så var det nok én af de mest ikoniske scener i fodboldens nyere tid. Ikke kun fordi, at Gerrard gled og sendte Chelsea på sejrskurs, men særligt fordi, at han kampen forinden, da holdet havde besejret Norwich City med 3-2 sagde følgende, da han stod i en samlet ring med spillerne:

“This does not f*cking slip now!”.

Men karma har som bekendt mange ansigter og det mærkede den daværende kaptajn i den grad i den kamp. En fatal kamp og et glippet mesterskab, som Liverpool-legenden sent vil glemme.

Men nok om den historiske fortid, lad os spole frem til d. 20. november 2021, hvor ‘Captain Fantastic’ skal lede sit første Premier League-mandskab i kamp.

Du kan se Steven Gerrards debut i spidsen for Aston Villa, når de senere lørdag møder Brighton hjemme på Villa Park kl. 16:00. I en kamp, hvor man må håbe spillet på banen ‘glider mere’ til fordel for ham og Villa-spillerne.

Læs også: INDBLIK: Fænomenet, legenden og frelseren Xavi vender hjem til BarcelonaPopulære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P