5 min læsningVild familiehistorie om en nyslået polsk landsholdsspiller, der aldrig har været i landet

Den 24-årige full-back i Aston Villa, Matty Cash, er født og opvokset i England, hvor han har spillet hele sin professionelle karriere. Men nu er han blevet udtaget til det polske landshold, som han har drømt om hele sit liv, og det er en længere og mere detaljeret historie end som så, der tager os langt tilbage i tiden. Vi snakker morfarens flugt fra Polen under 2. verdenskrig og mere til.

5 min læsning
Soccer Football - Premier League - Southampton v Aston Villa - St Mary's Stadium, Southampton, Britain - November 5, 2021 Aston Villa's Matty Cash in action with Southampton's Mohamed Elyounoussi REUTERS/Peter Nicholls EDITORIAL USE ONLY.No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation.No use in betting, games or single club /league/player publications. Please contact your account representative for further details.

Aston Villa-spilleren, Matty Cash, er født og opvokset i England. I det samme land har den 24-årige back spillet fodbold siden 2010, men landsholdsfodbolden har han længe skulle spejde efter, da tidligere polske præsidenter har afvist hans inderlige ønske om, at optræde for Polen.

Men lad os lige spole tilbage i tiden, så vi kan holde snor i den vilde historie. En historie, der handler om Matty Cash’s morfar, Ryszard Tomaszewski, der under 2. verdenskrig røg i sovjetisk arbejdslejr, men senere blev frigivet efter hiv og sving med ‘hjælp’ fra Josep Stalin. Det sendte Tomaszewski ad flere omveje, herunder seks år i Afrika, med et skib til Europa med destinationen: Liverpool.

Vi mistede min morfar for seks år siden – jeg er sikker på, at han ville have været stolt over, at se mig repræsentere det polske landshold

Fodboldspilleren Matty Cash om morfaren, Ryszard Tomaszewski.

Her fandt Tomaszewski sig godt til rette med tiden, fik sig en god uddannelse og pludseligt en dag mødte han en kvinde i London-bydelen Ealing i 1964, og herfra tog det fart.

Kvinden hed Janina og var polsk, og var faktisk kun i England for at besøge sin søster. Men det ændrede ikke på, at Ryszard Tomaszewski faldt pladask for Janina og giftede sig med hende.

De fik en datter, navngav hende Barbara, og hun er i dag mor til den nyslåede polske landsholdsspiller Matty Cash og gift med faren Stuart Cash. Ja, nu begynder vi stille og roligt at få smurt olien ordentlig ind i kausalitetskæden.

Aston Villa-backens engelske far, Stuart Cash, der er tidligere venstreback i flere engelske klubber, herunder Chesterfield, Brentford og Rotherham. Her må fodbolden tænkes at komme fra, mens den polske nationalfølelse kommer fra moren, der taler sproget flydende.

Den 24-årige Matty Cash ser frem til at spille for Polen, som hans morfar måtte flygte fra for 81 år siden. Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix

Nu er han så omsider udtaget til det polske landshold, han så længe har drømt om efter flere forgæves forsøg. Noget, han ønsker at dedikere til sin nu afdøde morfar, Ryszard Tomaszewski, og resten af sin polske familie.

– Vi mistede min morfar for seks år siden – jeg er sikker på, at han ville have været stolt over, at se mig repræsentere det polske landshold, siger han i et længere interview med mediet The Guardian.

Jeg kan dog kun nogle få polske ord, men min mor taler det flydende, så hun kan hjælpe mig med at få styr på det basale

Matty Cash om sit begrænsede polske ordforråd, da han aldrig har været i landet.

– Det har været et meget stolt øjeblik for alle i min familie (landsholdsudtagelsen for Polen, red.), specielt på min mors side. Jeg har stærke relationer i Polen, men jeg har aldrig været der for at besøge dem, men min mor taler med dem konstant – og alle er meget begejstrede, lyder det fra Matty Cash.

– Den respons jeg har fået på de sociale medier, har været helt formidabel. Jeg kan slet ikke vente med at indtræde på holdet og møde allesammen. Jeg kan dog kun nogle få polske ord, men min mor taler det flydende, så hun kan hjælpe mig med at få styr på det basale, understreger han smilende.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Men vejen til det polske landshold har, som forklaret tidligere, haft flere bump på vejen end dem som morfaren gennemlevede i Stalin-tiden. Der har været en modvillig polsk præsident, der ikke har valgt at se Cash’s vej, men så kom der en ny til magten, og det omkalfatrede hele situationen for englænderen med den polske nationalfølelse.

– Den sidste præsident ville ikke rigtig lytte til mig. Det var ikke fordi han var regulær uhøflig overfor mig, men han kunne bare ikke se ideen i, at jeg skulle optræde for Polen. Men så kom den nye præsident til (Zbigniew Boniek, red.) og han var meget hjælpsom med at få det eksekveret hurtigt i samarbejde med Polens landstræner (Paulo Sousa, red.). Det var en lettelse, forklarer højrebacken og tilføjer om rollen på Polens landshold:

– Jeg føler bestemt, at jeg kan tilpasse mig holdet – 100 procent. Jeg har fulgt mange af deres kamp og kender meget til den aggressive og passionerede spillespil, de praktiserer. Det er noget af det, jeg håber at kunne bibringe til holdet også.

– Det er vigtigt for mig, at komme ind på holdet i en fart, da vi har nogle vigtige kampe i vente allerede (…). At vi skal møde Ungarn i min første kamp for Polen, er med til at gøre det endnu mere specielt. Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for at hjælpe holdet, så vi kan kvalificere os til VM (i Qatar, red.), afslutter han.

Læs også: Marcus Rashford dedikerer hæderspris til sin mor

Matty Cash startede sit fodboldeventyr på Wycombe Wanderers’ ungdomshold fra 2010-2012, hvorefter han tog et år på akademi og endte i Nottingham Forest i 2014. Hos ‘The Tricky Trees’ fik han for alvor sit gennembrud efter to år i deres ungdomsafdeling, da han rykkede op på førsteholdet. Her blev han indtil 2020, med et kort lejemål til Dagenham & Redbridge undervejs, og endte med at opnå hele 129 kampe inden Aston Villa slog til. Der har englænderen med de polske familierødder slået sine folder lige siden med 37 kampe til følge – og nu øjner Matty Cash så den længe ventede polske landsholdsdebut.

Polen indtager en foreløbig andenplads i kvalifikationsgruppen til VM, som føres an af netop England. Ja, sikke en symbiotisk afslutning på en helt unik historie!

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer