2 min læsningArabisk overtagelse af Newcastle ét skridt tættere på

En disputs mellem Saudi Arabien og Qatar blev onsdag lagt i graven, og det baner nu vejen for den saudiarabiske overtagelse af Newcastle United, som har været undervejs i 18 måneder.

2 min læsning
Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er næppe nogen tvivl om, at Newcastle Uniteds fans gerne vil være fri for klubejer Mike Ashley, og følelsen lader til at være gensidig.

Alligevel sidder den 57-årige forretningsmand stadig som ejer af den klub, han i 2007 købte for 135 millioner pund. Onsdag kom Mike Ashley og Newcastles fans dog et skridt nærmere den skilsmisse, som begge parter lader til at ønske.

For mere end et år siden var det saudiarabiske konsortium, PIF, på nippet til at købe den nordøstengelske klub, men handlen blev blandt andet bremset af Qatar og den qatarske tv-station, beIN Sports, som ejer Premier League-rettighederne i Mellemøsten.

Qatar klagede i 2018 til verdenshandelsorganisation, WTO, over, at Saudi Arabien blokerede for beIN i landet, mens de også beskyldte Saudi Arabien for ikke at gribe ind overfor beoutQ – en pirat-tv-station, der ulovligt viste Premier League i Saudi Arabien.

Onsdag blev blokering af beIN Sports løftet i Saudi Arabien, og dermed kan tv-stationen udnytte sine rettigheder til at vise Premier League i kongeriget, hvilket øjensynligt vil føre til, at hverken tv-stationen eller Qatar længere vil være negativt stemt overfor en overtagelse.

Ifølge The Athletic skrev administrerende direktør hos beIN Sports, Yousef al-Obaidly, sidste år til de engelske klubbers direktører, hvor han beskyldte den saudiarabiske regering for  ”i tre år at have faciliteret tyveriet af Premier Leagues kommercielle rettigheder – og deraf jeres klubbers kommercielle overskud – ved at støtte den enorme beoutQ pirat-service”.

Saudi Arabien har foruden den løftede blokade af beIN Sports forpligtet sig til at fjerne alle pirat-websites, når de bliver informeret om dem af beIN.

PIF-konsortiet, der altså ligner de kommende ejere af Newcastle United, er en statsejet investeringsfond fra Saudi Arabien, der i forvejen har ejerandele i blandt andet Facebook, Disney, Bank of America og Uber, og fondens formand er den saudiarabiske kronprins Mohammad bin Salman.

Selvom den mulige saudiarabiske overtagelse løfter øjenbryn hos blandt andet menneskeretsforkæmpere, viste en rundspørge hos NUST – Newcastle Uniteds fangruppe –  for nyligt, at 93,8 procent af dens medlemmer ville være positivt stemt overfor en sådan overtagelse – Det skriver det engelske medie The Athletic.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer