3F Superligaen

Jess Thorup før topbrag: Først skød de kun på en – nu er der harmoni!

Jess Thorup har haft et godt 2021, selvom han endnu ikke har vundet noget trofæ med FCK. Den 51-årige cheftræner har i 2021 sejret i 24 af 34 kampe og kun lidt fire nederlag. Men vigtigere er, at han også har vundet københavnernes hjerte. campo.dk har talt med Thorup om den vanskellige start og nuværende succes.

Jess Thorup har haft god grund til at løfte armene i 2021 i F.C. København i Superligaen
Jess Thorup har haft armene løftet over hovedet efter mange sejre i 2021. Foto: Ritzau Scanpix / Bo Amstrup

I jobbet som cheftræner i Superligaen skal du kunne klare dig selv men håndtere alt og alle.

Presset fra spillere, kolleger, bestyrelse, medier og fans kan være enormt og kritikken unuanceret. Det er en del af jobbet, når sejrene svigter, eller når du træder ind som den nye chef i en kaotisk periode.

Sådan var det for Ståle Solbakken i efteråret 2020. Og siden for Jess Thorup, der tog over.

FCK’s cheftræner, der nu høster stor succes som dyrepasser for en flok hungrende københavnske løver, havde dog mange andre opgaver (for mange vil nogle sige), da han sagde ja til jobbet i hovedstadsklubben. Ind i manegen trådte han. Uden cirkusdirektør og uden sikkerhedsnet.

Der var kun én person, der blev skudt på. Det fornemmede jeg godt

– Jess Thorup, cheftræner F.C. København

Skeptikerne var flest, og modtagelsen i hovedstaden var kølig som en novemberbrise på den første træningsdag, da Jess Thorup trak Adidas-dragten på. Klubben var uden fast sportsdirektør, da Ståle Solbakken efterlod sig mere end en ubesat stilling, og FCK’s bestyrelse skulle snart igennem en forandring. Det efterlod megen opmærksomhed på sidelinjen.

– Der var selvfølgelig opbakning fra bestyrelse og hele vejen rundt. Men det var en kæmpe opgave, og for meget af min tid gik da på andet end det på banen. Der var kun én person, der blev skudt på. Det fornemmede jeg godt. Og der tror jeg bare, at klubben var lidt et andet sted. Det kørte ikke helt af sig selv, og der skulle vi lige to skridt til siden, før vi kunne tage to skridt frem. Nu er vi et helt andet sted, siger Jess Thorup til campo.dk.
(artiklen fortsættes under de indsatte tweets)

Harmoni og solidt fundament
Et af de steder, Jess Thorup har været i den snart forgangne uge, er Bratislava. F.C. Købehavn vandt torsdag med 3-1 over Slovan i Conference League. Turneringen er nyt initiativ under UEFA og egentligt ikke det rigtige sted for de hvidblusede københavnere. Det hedder Champions League, der hvor de skal spille.

Alligevel er sejren, der blev grundlagt på scoringer af Jonas Wind og Jens Stage, et bevis på, at Jess Thorup og resten af F.C. Københavns stab og spillertrup har fundet tilbage til de dyder, klubben vil være kendt for.

Jess Thorup efter endnu en sejr i Parken i denne sæson. Foto: Ritzau Scanpix

FCK er ubesejrede i de første 15 kampe efter sommerferien, hvor de har vundet de 12. I Superligaen har klubben endnu ikke tabt, og kun fem mål er lukket ind.

– Vi står et helt andet sted, end da jeg kom ind, og det vigtigste for mig er, at det arbejde, der er blevet lavet, er gået i den rigtige retning. Men vi er ikke i mål. Vi gør flere og flere ting rigtige. Fundamentet bliver stærkere og stærkere, og selvom Randers kampen ikke er vores spillemæssigt bedste kamp, så holder vi dem fra at blive farligere. Det er stabilt og solidt, siger Jess Thorup før den største fodboldkamp i Superligaen i år. Søndagens kamp mod FC Midtjylland.

– I foråret var vi det mest scorende hold, og det var fint, men vi lukkede også for mange mål ind. Det er vi lykkes med at løse. Vi scorer stadig flest mål men lukker også færre ind. Vi har fået kittet det bedre sammen.

Læs også: Bør løverne takke Thorup? Jess!

Er du god nok, er du også gammel nok – ros til akademiet
Der er røget en del spillere ind og ud af F.C. København i de to transfervinduer, Jess Thorup har haft ansvaret for holdet. Klubben har sagt farvel til prominente navne som Viktor Fischer, Mathias Zanka Jørgensen, Nicolai Thomsen, Andreas Bjelland og Victor Nelsson, og ind er blandt andet kommet en gruppe af unge spillere.

Det har skabt en anden energi i FCK’s spillertrup.

– Det er en spændende trup og en sulten trup. Det er meget harmonisk fornemmer jeg, når vi går på træningsbanerne på 10’eren eller er på rejser med holdet. Der er mange unge spillere nu, og der kommer også nogle spillere udefra med stort potentiale. Der bliver presset på bagfra, og måske har man tidligere købt anderledes ind. Men nu har seks-syv spillere fået debut. Og det er en fed udvikling, siger Jess Thorup til campo.dk.

Nogle af de spillere, han tænker på, er spillere som Victor Kristiansen, William Bøving, Rasmus Højlund og Hákan Arnor Haraldsson. Med så mange unge spillere, er Jess Thorup da heller ikke sen til at sende roser videre til klubbens akademi.

Så der skal lyde en kæmpe cadeau til akademiet. Ikke bare for at gøre de unge talenter klar. Men også for at sørge for, at de kan gøre en forskel

– Jess Thorup, cheftræner F.C. København

– Jeg har jo førhen givet unge spillere debut, og det handler jo ikke om, at man skal have chancen, fordi man er ung. Det handler om kvalitet. Så der skal lyde en kæmpe cadeau til akademiet. Ikke bare for at gøre de unge talenter klar. Men også for at sørge for, at de kan gøre en forskel, når de er klar. Det er flot, slutter den tidligere angriber, der selv nåede mere end 300 superligakampe for henholdsvis OB og Esbjerg fB.

F.C. København og FC Midtjylland mødes søndag aften klokken 18.00 i Parken. Kampen kan ses på TV 3+ og Viaplay.

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P