14 min læsningPortræt: Filip Bundgaard – Superligaens næste store stjerne? Randers-drengen knokler for gennembrud og drømmer om Premier League

14 min læsning
Randers FC's Filip Bundgaard drømmer om at spille i Premier League, men ved, han skal blive bedre endnu.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Filip Bundgaard er et af Superligaens varme navne og måske Randers FC’s næste store salg, da klubber højere i tabellen ønsker at hente den unge offensivspiller. Selv drømmer han stort, men forsøger at holde snuden i sporet og blive endnu bedre i den klub, han har været fan af, siden han var barn.

Det går godt for Filip Bundgaard – sagt på godt jysk.

Den unge offensivspiller har vist sig flot frem i Superligaen med fart, snævre driblinger og generelt gode offensive præstationer. For nyligt fik han også debut på U21-landsholdet.

Selvom han har gjort det godt i landets bedste fodboldrække i en ung alder, og de offensive aktioner er blevet bemærket i større klubber, har han ikke travlt med at forlade Randers FC. Der er ting, der skal på plads først, fortæller han til campo.dk.

Filip Bundgaard er blot 19 år og har allerede trukket den lyseblå Randers-trøje over hovedet til hele 80 kampe.

Til trods for sin unge alder har offensivspilleren været inde omkring førsteholdet de seneste tre år og har lagt på sit spil kamp efter kamp. Præstationerne i denne sæson er resultatet af dette.

Godt nok har han sammen med Randers FC været nede og vende i bunden af Superligaen tidligere på sæsonen. Men klubben har ikke tabt i de seneste fem spillerunder, og situationen ser ud til at være vendt. Det kommer Filip Bundgaard til gode.

– Vi har som hold haft det lidt svært i starten. Det har jeg også personligt. Men jeg synes, at de seneste kampe har været rigtig fine med gode præstationer både for mig og holdet, siger han til campo.dk og fortsætter om betydningen af holdets opblomstring:

– Det har en del at sige, og det betyder meget for, hvordan jeg kan præstere. Hvis holdet spiller godt, er det også lidt nemmere for mig at finde de rigtige positioner, og så kommer vi ind i det flow, hvor vi spiller godt i offensiven.

Filip Bundgaard jubler efter sin 1-0 scoring på straffespark i hjemmekampen mod Hvidovre IF den 30. juli 2023, som endte 2-2. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Randers-dreng og fan af byens hold

Filip Bundgaard er ifølge ham selv en rigtig Randers-dreng. Han er født og opvokset i byen og har tilbragt al sin tid som fodboldspiller her.

Barndommens fodboldstøvler blev brugt på banerne hos Hornbæk SF nordøst for centrum af byen, og siden fortsatte Filip Bundgaard i ungdomsafdelingen i Randers FC.

Allerede i en alder af 16 år og to dage fik han debut på førsteholdet den 5. juli i 2020 som den yngste i klubbens historie. Få måneder senere satte han endnu en rekord, da det i en pokalkamp mod Aarhus Fremad lykkedes ham at blive klubbens yngste målscorer – og samtidig den yngste af alle i pokalturneringen.

Filip kommer fra vores eget akademi, og det betyder rigtig meget for klubben og byen

Randers-anfører Björn Kopplin om betydningen af Filip Bundgaard i Randers FC

Det, at spille for byens hold, er meget stort for den unge Randers FC-profil. Ikke blot fordi han kommer fra byen, men også fordi han har været fan af klubben siden barndommen.

– Som lille dreng var jeg inde på stadion og se kampene, og jeg har jo drømt om at spille for klubben, siden jeg var barn. Det er kæmpe stort at være i det lige nu. Rejsen gennem ungdomsholdene har været god, men da jeg kom på førsteholdet, var det en drøm, der gik i opfyldelse. Det er sgu stort…det er det, siger han og dvæler en stund ved tanken.

Den dengang 16-årige Filip Bundgaard ærgrer sig efter at have brændt en chance mod Brøndby IF i oktober 2020. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Randers FC’s anfører, Björn Kopplin, fortæller, at glæden går begge veje – at det også er stort for klubben, at en ung randrusianer har succes på banen for byens hold.

– Filip kommer fra vores eget akademi, og det betyder rigtig meget for klubben og byen. Det er vores filosofi og identitet i Randers FC, hvor vi gerne vil producere vores egne spillere som Mads Enggård, Tobias Klysner (udlejet til norske Aalesunds FK ) og Filip selv og få dem op på førsteholdet.

– Tidligere har vi solgt en række spillere af egen avl til udlandet såsom Emil Riis (engelske Derby i 2015 og Preston i 2020, red.), Jonas Bager (belgiske Union SG i 2022 – nu i Charleroi, red.) og Simon Graves (italienske Palermo i 2023, red.). Det er der mange i byen, der er glade for, siger den tyske højreback til campo.dk.

Om Filip Bundgaard bliver den næste fra egen avl, der ryger til udlandet, er ikke utænkeligt. Interessen i den unge offensivspiller er i hvert fald stor. Det vender vi tilbage til.

Randers FC skaber for lidt: Vil have flere mål fra vores angribere

Tager udfordring med ro

Hvor god er Filip Bundgaard netop nu? Spørger man Randers-cheftræner Rasmus Bertelsen, er han en spiller med et meget højt topniveau, men præstationerne er ikke stabile endnu.

– Han er en ung spiller, og hans niveau svinger meget. I kampen mod FC Midtjylland for eksempel spiller han en klassekamp og viser nogle individuelle færdigheder på et rigtig rigtig højt niveau, som også er til mere end Superligaen på sigt. Men han har stadig et stykke vej at gå, siger Bertelsen til campo.dk.

Der er mange ting på spil for mig i denne sæson

Filip Bundgaard om sine personlige mål

Filip Bundgaard spillede en rigtig god kamp i det omtalte 2-2 opgør mod FC Midtjylland i forrige spillerunde. Men til trods for det fine spil blev han af taktiske årsager udskiftet i det 59. minut i forsøget på at bringe noget mere fysik ind på banen for at dæmme op for midtjydernes ditto.

Og det er måske Filip Bundgaards udfordring – de svingende spilleminutter. For mens det blev til fuld spilletid i sæsonens første to kampe, har han siden skiftevis måttet se sig selv starte på bænken i to kampe og blive skiftet ud i otte.

Filip Bundgaard startede inde for Randers FC mod Brøndby IF i seneste spillerunde og blev udskiftet i det 88. minut af 2-2-deleren på Cepheus Park i søndags. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Selvom offensivspilleren helst vil spille så meget som muligt, lader han sig ikke let slå ud over udskiftningerne.

– Selvfølgelig er det frustrerende at blive skiftet ud, når det kører godt. Men jeg har også bare lært, at det er noget, man skal være klar på, kan ske. Så der er ingen grund til at bruge for meget energi på det, fordi det fylder for meget, siger han og fortsætter:

– Jeg føler egentlig bare, at jeg kommer i dårligt humør af at tænke på, hvornår jeg måske skal skiftes ud. Så den tid, jeg er på banen, tænker jeg kun på, hvad jeg kan gøre i kampen og levere en god energi.

En sæson med meget på spil

Øjebliksbilledet for Filip Bundgaard og Randers FC er stærkt, og senest var klubben tæt på sejr mod topholdet Brøndby IF hjemme på Cepheus Park (2-2, red.). Men med den aktuelle placering på ottendepladsen kan sæsonen gå flere veje.

Kronjyderne befinder sig i skrivende stund lige udenfor det gode selskab i top seks, og derfor er der meget på spil i de resterende kampe i Grundspillet, inden det afgøres, om klubben skal spille i Mesterskabsspillet eller Kvalifikationsspillet, når Superligaen deles over i to. Det gælder også for Filip Bundgaard personligt.

– Der er mange ting på spil for mig i denne sæson. Jeg stiler blandt andet efter at score flere mål og lave flere assists. Men jeg er inde i en fin periode, hvor jeg har rigtig god selvtillid, og jeg synes, det glider rigtig godt i Randers lige nu, siger han.

Præstationerne for Randers FC udløste i oktober udtagelse til U21-landsholdet, hvor det også blev til debut for Filip Bundgaard i EM-kvalifikationskampen mod Tjekkiet. Du kan læse mere om hans reaktion på debuten i artiklen herunder.

Randers-profil fik debut på U21-landsholdet: Det var sgu fedt!

Interesse fra andre klubber

Flere klubber har fået øjnene op for den unge Randers-juvel og har vist interesse i at købe ham. AGF bød angiveligt på ham i sommers, og tidligere har også Brøndby og FC Nordsjælland været nævnt blandt bejlerne.

I forbindelse med AGF’s tilnærmelser svarede Filip Bundgaard i et interview til Discovery+ i starten af september, at han var fint tilfreds med fortsat at være Randers-spiller efter transfervinduets lukning.

Overfor campo.dk lægger han dog ikke skjul på, at han gerne vil videre på et tidspunkt. Og ambitionerne er store.

– Jeg drømmer stort – top 5-ligaer i hvert fald. Så jo, jeg har store drømme, og forventninger til mig selv, siger han.

Filip Bundgaard i nærkamp med AGF’s Frederik Tingager under Superligakampen mellem Randers FC og AGF i marts. De to kunne have været holdkammerater nu, hvis ikke Randers havde takket nej til Aarhus-klubbens bud på den unge profil i sommers. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Ønskeligaen for Filip Bundgaard er Premier League, hvor en ganske særlig traditionsklub kunne være den perfekte destination.

– Jeg er jo Liverpool-fan, så det ville ikke være dumt, siger han og griner, inden han fortsætter:

– Der er mange fede klubber rundt omkring. Men jeg føler også, det kommer an på, hvad der lige passer til én. Bundesligaen kunne også være mega fedt.

Han er stadig meget ung og har fået rigtig mange kampe i en meget ung alder

Randers-cheftræner Rasmus Bertelsen om Filip Bundgaards potentiale

Men hvis det for nu er fint at spille i Randers FC, som Bundgaard har kontrakt med indtil sommeren 2026, hvornår er det så det rette tidspunkt for et skifte?

– Jeg tror, det er, når den rigtige timing er der, og jeg føler, at jeg skal afsted – når jeg er 100 procent klar og moden nok, siger han og fortsætter:

– Jo flere kampe jeg spiller, jo mere moden bliver jeg også som fodboldspiller og mere klar til at tage det næste step.

Potentialet og det endelige gennembrud

En ting er den mentale forberedelse på at skulle væk. En anden er det, der foregår inde på græsset. For hvad skal der til, for at den unge profil får sit store gennembrud i Superligaen og kan tage næste trin op af karrierestigen?

Cheftræner Rasmus Bertelsen mener, det er en kombination af flere ting – men især ét aspekt af spillet skal Filip Bundgaard forbedre, hvis han skal helt til tops.

– Han er stadig meget ung og har fået rigtig mange kampe i en meget ung alder, så han er godt i gang med sin udvikling. Men jeg synes, han skal være tålmodig, og så skal han blive ved med at lægge på i sit spil.

– Han har et stort potentiale, men han skal også lige forløses i den del, der handler om mål og assists, før han kan tage det helt store skridt, siger han.

Der er en grund til, at klubber byder to-tre millioner euro for ham

Björn Kopplin om Filip Bundgaards kvaliteter

Selvom Filip Bundgaard til tider er flyvende i Superligaen, lader han sig ikke rive med og er klar over, han skal forbedre sig yderligere, før det endelige gennembrud kommer.

– Jeg har meget, jeg skal bygge på. Fysisk er der noget at hente i forhold til mine løbemeter, og jeg skal have nogle flere kilo på kroppen. Der er også noget taktisk, og jeg skal også have lagt nogle flere mål og assists ind i mit spil. Det ville pynte, siger han.

Det er indtil videre blevet til ni mål og fem assists for Filip Bundgaard på Randers FC’s førstehold. Her jubler han sammen med offensivkollega Alhaji Kamara over en scoring mod Lyngby Boldklub i februar. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

På vejen henimod at blive klar til næste destination i karrieren kan Filip Bundgaard med fordel læne sig op af rutinerede spillere i Randers FC som kaptajn Björn Kopplin, der blandt andet har spillet 178 superligakampe for en række klubber i Danmark.

– Jeg har spillet sammen med Filip og hans storebror (Oliver – nu i Viborg FF, red.) i så mange år og har et rigtig godt forhold til begge. Jeg vil gerne hjælpe ham, så han kan tage det næste step. Sådan har jeg det med alle unge spillere i klubben, siger den 34-årige tysker, som også er assistenttræner for klubbens U17-hold. Han fortsætter:

– Vi har mange rigtig gode spillere, men der er en grund til, at klubber byder to-tre millioner euro for ham. Han har et rigtig godt spark, og du ser ikke mange i Danmark med et venstreben som hans.

En snarlig afsked med Randers?

Klubber i Superligaen eller udlandet kan måske lokke Randers-profilen væk fra byen, men noget tyder på, at det ikke er muligt at tage Randers ud af Filip Bundgaard. Han skubber i hvert fald følelserne omkring et exit foran sig.

– Det vil selvfølgelig være hårdt, hvis jeg skal væk på et tidspunkt. Fordi det jo er min klub og et sted, hvor jeg har været i rigtig lang tid. Men det kan jeg først tage hensyn til den dag, det sker, siger han.

Filip Bundgaard bliver tiljublet af Randers-fansene på Cepheus Park. Snart kan det være til afsked. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Spilleminutterne går op og ned, og der er plads og tid til yderligere udvikling for Filip Bundgaard i Randers FC ifølge Rasmus Bertelsen og ham selv.

Men kommer stabiliteten i præstationerne, og kan han øge antallet af de ønskede mål og assists, skal Randers-drengen måske snart indstille sig på at tage afsked med fødebyen og den klub, han altid har været fan af. Måske allerede til januar.

Herunder kan du læse mere om en anden af Superligaens unge profiler – FC Midtjyllands Aral Simsir.

Portræt: Aral Simsir kan det fantastiske med en bold – men øver sig i det simple i jagten på at komme helt til tops

Timeline

Popular

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P