10 min læsningNordisk kombineret: Kunne dette ‘landshold’ vinde EM?

Danmark møder torsdag aften Finland i bestræbelserne på at kvalificere sig til EM for tiende gang i historien, mens det for finnerne blot vil være for anden gang. Hvis man forestiller sig, at Norden blev samlet, ville et kombineret nordisk hold så nærmest være selvskrevet til turneringen, og vigtigere endnu: ville et samlet nordisk landshold kunne vinde?

10 min læsning
Ville et kombineret nordisk landshold, med spillere fra alle fem nationer, kunne vinde europamesterskaberne EM i fodbold?
Foto: Ritzau/Scanpix

Lad os starte denne artikel med en uforbeholden undskyldning.

Undskyld, Kasper Schmeichel, Frederik Rønnow, Robin Olsen og Lukas Hradecky. Mere om undskyldningen længere nede.

Når kampen mellem Kazakhstan og Slovenien torsdag klokken 16 dansk tid bliver sat igang, er der også sat gang i kvalifikationen til det 17. europamesterskab – eller EM.

For bare tredje gang i historien kommer EM i 2024 i Tyskland til at bestå af 24 nationer, og med i alt 55 UEFA-nationer, hvoraf Tyskland er automatisk kvalificeret, og Rusland ikke er velkomne, er der godt 43 procents chance for at kvalificere sig for holdene i kvalifikationen.

Det er positivt nyt for mange af vores nordlige naboer, som ikke ligefrem har en blomstrende EM-historik at prale af.

Faktisk er Danmark med ni EM-deltagelser suverænt det mest erfarne landshold i Norden, mens Sverige med syv deltagelser følger tæt efter. For både Norges, Finlands og Islands vedkommende er det kun blevet til én deltagelse hver i henholdsvis 2000, 2020 og 2016.

For Danmarks vedkommende starter kvalifikationen frem mod det, der forhåbentlig bliver nationens EM-jubilæum, med en hjemmekamp mod en af vores nordiske venner – nemlig Finland torsdag aften.

Finland deltog som nævnt ved sit første EM i 2020 (afholdt i 2021), og selvom det ikke blev til avancement fra gruppen, så debuterede finnerne som bekendt med en 1-0-sejr over Danmark i Parken.

Ikke desto mindre er der næppe mange af de spillere, den finske landstræner Markku Kanerva har udtaget til torsdagens møde, der ville komme i betragtning til det danske landshold, hvis deres pas altså havde tilladt det.

EM 2024: Her er de 10 EM-kvalifikation grupper

På campo.dk ville vi lave et kombineret dansk-finsk landshold, men da det endte med 11 danske spillere, røg den idé i vasken. I stedet har vi kigget mod vores øvrige nordiske naboer og stillet det, vi selv betragter som et ganske slagkraftigt mandskab.

Reglerne har været ganske simple. Alle fem nationers spillere har været til rådighed, og det eneste benspænd var, at alle nationer skulle være repræsenteret med minimum én spiller i vores start-11’er.

Og så tilbage til den undskyldning, som vi indledte denne artikel med.

Med ovenstående benspænd in mente er det altså ikke fordi, at hverken Schmeichel, Rønnow, Olsen eller Hradecky ikke fortjener en plads, men helt konkret skulle der findes plads til en islænding, og her var målmandspositionen det mindste af flere onder.

Målmand:

Rúnar Alex Rúnarsson

Den islandske landsholdsmålmand er i denne sæson udlejet fra Arsenal til tyrkiske Alanyaspor, hvor han har spillet fuld tid i alle ligakampe siden sin ankomst i midten af august.

Den tidligere FC Nordsjælland-målmand er den suverænt mest erfarne af de tre islandske målmænd, hvoraf FC Midtjyllands Elías Ólafsson ligner den oplagte andenmålmand. Landstræner Arnar Vidarsson ventes dog at bruge Rúnarsson til de kommende kampe mod Bosnien og Liechtenstein, og derfor falder vores valg også på den 28-årige islænding.

Rúnarsson skal dog være mere end glad for, at det islandske landshold i år ikke har en decideret profil til en af de øvrige kæder, for Rúnarsson havde næppe fået landskampe for hverken Danmark, Sverige eller Finland, hvor målmandskonkurrence er markant større. Norge – ja måske.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

Forsvar:

Victor Lindelöf – Joachim Andersen – Andreas Christensen

I forsvaret er vi gået med en trebackkæde – men hvilken en! Internationalt set er der næppe mange andre nationer end Frankrig, der kan præstere lige så slagkraftig et tremandsforsvar som et samlet Norden.

Manchester United-svenskeren Victor Lindelöf, Crystal Palaces Joachim Andersen og FC Barcelonas Andreas Christensen har alle international klasse, og selvom de ikke ligefrem viste det til VM i Qatar, så er den næste i køen også dansk.

Victor Nelsson spiller altid og fremragende hos det suveræne tyrkiske tophold Galatasaray, og Nelsson kan sagtens have taget pladsen fra Lindelöf, når Danmark torsdag møder Finland og senere på ugen rejser til Kazakhstan.

Midtbane:

Dejan Kulusevski – Pierre-Emile Højberg – Glen Kamara – Joakim Mæhle

Med en trebackkæde er vi nødt til at have et par wings, der kan arbejde i begge retninger. Har har Danmark en stort set perfekt kandidat i Atalanta-spilleren Joakim Mæhle, mens der i den modsatte side er blevet plads til Tottenham-svenskeren Dejan Kulusevski.

Kulusevski er måske ikke ligefrem kendt for sin defensive egenskaber, men på dette hold er det også hovedsageligt hans offensive kvaliteter, der skal bringes i spil – lidt ligesom det er tilfældet med Joakim Mæhle.

For at give plads til de to wings er der centralt på banen fundet plads til to solide ankre i form af Tottenhams Pierre-Emile Højbjerg samt den finske Rangers-profil Glen Kamara. Indrømmet; Kamara er, lidt ligesom Rúnarsson i målet, mest med i kraft af sit finske pas, men den 27-årige defensive midtbanespiller har siden sit skifte til Glasgow-klubben i 2019 vist sig som en særdeles solid spiller.

Offensiv:

Martin Ødegaard – Erling Håland – Christian Eriksen

Mens der på flere af holdets øvrige positioner er oplagte diskussionsemner, så er der stort set lukket for enhver diskussion, når det kommer til offensiven på Nordens landshold.

Den dansk-norske Premier League-fronttrio har muligvis brug for dybdeløb fra de bagvedliggende wings, men til gengæld vil det give både Martin Ødegaard og Christian Eriksen mulighed for at trække ind i banen. Således vil forsvarende modstandere hele tiden skulle forholde sig til både risikoen for langskud, overlap samt dybe stikninger til angrebsmonsteret Erling Haaland.

I denne startopstilling er der ikke taget højde for skadede spillere, da både Joachim Andersen, Christian Eriksen og Erling Haaland alle i skrivende stund er på skadeslisten.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer