VM 2022

1 min læsningEU går til angreb på FIFA og Qatar: Forventer pres fra medlemslande

Europa-Parlamentet går til angreb på det internationale fodboldforbund, FIFA, som blandt andet kritiseres heftigt for korruption og sportswashing.

1 min læsning
Europa-Parlamentet. FIFA. Qatar. VM 2022 i Qatar. Gianni Infantino.
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix

Kritikken af FIFA og Qatar vil nærmest igen ende tage.

Nu har Europa-Parlamentet ligeledes valgt at gå ind i sagen om FIFA og VM i Qatar, og alt hvad der følger med.

Det gør de i en pressemeddelelse, som torsdag eftermiddag er blevet offentliggjort på Europa-Parlamentets hjemmeside.

I den forbindelse påpeger Europa-Parlamentet, at Golfstaten vandt VM-budsprocessen på baggrund af bestikkelse og korruption, som beskrives som ‘omfattende, systemisk og dybt rodfæstet’, hvilket ifølge dem i alvorlig grad har skadet fodboldens image og integritet.

Derfor opfordrer Parlamentet indtrængende EU-landene, navnlig dem med store nationale fodboldligaer som Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien, til at lægge pres på UEFA og FIFA for grundlæggende at reformere FIFA.

Et pres, der bør omfatte “indførelse af demokratiske og gennemsigtige procedurer ved tildeling af VM i fodbold og streng overholdelse af menneskerettigheds- og bæredygtighedskriterier for værtslande”.

Udlandet reagerer: DBU-melding vækker opsigt verden over

Samtidig påpeger parlamentet, at det ikke fremover bør være muligt, at lande som Qatar får tildelt værtsskab for store sportsbegivenheder.

“For at beskytte atleter og fans og sætte en stopper for ’sportswashing’ bør internationale sportsbegivenheder ikke tildeles lande, hvor grundlæggende rettigheder og menneskerettigheder krænkes, og hvor systematisk kønsbaseret vold er udbredt”.

Ud over at stille større krav til FIFA forlanger EU desuden, at familierne til de afdøde migrantarbejdere, der hjalp med at opbygge VM og de mange fodboldstadion, skal kompenseres i højere grad.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer