VM 2022

13 min læsningFlyvende hollændere og brasiliansk gråd: Her er de mest mindeværdige VM-øjeblikke

VM har haft både glædelige, bizarre og hjerteskærende øjeblikke i nyere tid. Her er dem vi husker bedst.

13 min læsning
Cannavaro løfter VM-trofæet i 2006.
Tony Gentile/Action Images/Ritzau ScanpixDe fleste husker, hvor de var, da Zinedine Zidane fik rødt kort i VM-finalen, men de færreste kan nok huske, hvad de lavede for tre uger siden.

VM har leveret mange uforglemmelige øjeblikke i nyere tid. Her er en samling af øjeblikke fra de seneste fem verdensmesterskaber, vi aldrig glemmer.

VM 1998 i Frankrig
Ved VM i 1998 fik Danmark i den grad sat sit aftryk på turneringen. Det danske landshold mødte i ottendelsfinalen Nigeria, hvor det blev til en 4-1 sejr til de rød-hvide.

I kvartfinalen var danskerne tætte på at levere sensationen mod de senere finalister Brasilien, men et langskud af Rivaldo sikrede det stjernespækkede mandskab avancement. Kampen vil især blive husket for Brian Laudrups udligning til 2-2, som førte til den ikoniske jubelscene i galleriet.

Derudover stemplede den danske dommer Kim Milton Nielsen også ind i turneringen, da han sendte superstjernen David Beckham tidligt i bad efter en kontrovers med argentinske Diego Simeone.

VM 2002 i Japan og Sydkorea
Slutrunden der bliver husket for tvivlsom mode.

Frem mod slutrunden spillede Camerouns landshold i en trøje, der mest af alt mindede om en basketballtrøje, eftersom den ingen ærmer havde. Det forbød FIFA dog til VM, og derfor blev holdet påbudt at have en ekstra trøje med ærmer under national-uniformen.

Derudover fik en person på alle måde sat sit helt eget aftryk på turneringen. Brasilianske Ronaldo var den helt store oplevelse på fodboldbanen, hvor han var med til at vinde turneringen, men hans nu legendariske frisure vil sent blive glemt. Han har senere forklaret, at den mærkelige hårpragt var en måde at fjerne presset fra fodboldspillet på.

VM 2006 i Tyskland
En slutrunde der huskes for en altoverskyggende begivenhed. Zinedine Zidanes røde kort i finalen.

Franskmanden var stjernen på det franske hold, men i finalen mistede han besindelsen, da italienske Marco Materazzi nævnte Zidanes søster i knap så pæne vendinger. Det resulterede – som de fleste vil huske – med et tidligt bad til den franske legende, efter han ovenpå den friske kommentar stangede Materazzi i brystet.

VM 2010 i Sydafrika

Drilske fodbolde og irriterende horn. Selvom meget af snakken op til turneringen gik på slutrundens bold – Jabulani – samt de sydafrikanske vuvuzelaer, finder vi det altoverskyggende øjeblik i kvartfinalen mellem Ghana og Uruguay.

I de døende minutter af kampen, reddede Luis Suarez en potentielt sejrsmål med hænderne, hvilket blev takseret til et rødt kort. Da Ghanas Asamoah Gyan brændte det efterfølgende straffespark, kunne man endda se Suarez fejre det som en scoring i spillertunnelen. Redningen betød at kampen skulle afgøres i straffesparkskonkurrence, som Ghana endte med at tabe.

VM 2014 i Brasilien

Igen trak Luis Suarez negative overskrifter. Denne gang valgte uruguayaneren at sætte tænderne i den italienske forsvarspiller Giorgio Chiellini i det indledende gruppespil. Igen fik han rødt kort, og efterfølgende blev han bandlyst fra alle fodboldaktiviteter i fire måneder.

Derudover fik Robin Van Persie øgenavnet ‘Den Flyvende Hollænder’, efter han scorede et vidunderligt hovedstødsmål mod Spanien.

Den helt store historie var dog Tysklands 7-1-afklædning af værstnationen Brasilien i semifinalen. Særligt billederne af grædefærdige brasilianske spillere og fans gjorde indtryk verden over. Tyskland sørgede dog for at betale en smule tilbage til værtsnationen, da de i finalen sørgede for, at det ikke blev en total ydmygelse af Brasilien. Tyskerne slog nemlig Brasiliens ærkerivaler fra Argentina 1-0 på det mål, som Mario Götze scorede i finalens forlængede spilletid.

VM 2018 i Rusland

For første gang nogensinde, blev VAR brugt i turneringssammenhæng. Mållinje-teknologi var et par år tidligere blevet indført, og nu var tiden kommet til video-dommeren.

VAR fik en hovedrolle i finalen mellem Frankrig og Kroatien, hvor franskmændene fik tildelt et straffespark efter dommeren skulle have ekstra hjælp til at vurdere situationen. Finalen endte med en 4-2 sejr til Frankrig.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer