VM 2022

3 min læsningFør du rejser til Qatar: Undgå kærtegn og øl i det offentlige rum – og glem alt om tage birkes med

Meget er anderledes, når det om under en uge går løs med VM-fodbold i Qatar. Her er nogle af Udenrigsministeriets budskaber til de danske fans, der rejser til VM 2022 i Qatar.

3 min læsning
Se rejsevejledningen for fans, der tager til VM 2022 i Qatar.
Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix

Drop øllen i det offentlige rum, kærtegn ikke dine venner og bekendte, drop panodilerne… Og så skal du selvfølgelig lade din birkes blive i Danmark – det er klart.

Sådan lyder nogle af budskaberne i Udenrigsministeriets rejsevejledning til Qatar.

Om under en uge samles enorme mængder af mennesker fra hele verden i den lille ørkenstat Qatar. Og her vil der være andre regler, end man måske lige er vant til som fodboldfan.

Qatar har fået karakteren gul, hvilket betyder, at man som besøgende skal være ekstra forsigtig. Og det er noget man skal tage seriøst. Det fortæller Steen Hommel, direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet til DR.

– Man skal tage det her alvorligt, man skal læse det, og så skal man i situationen beslutte sig for, hvordan man vil opføre sig. Og hvis man er i tvivl, skal man holde sig på den rigtig solide del af den streg, siger han.

– Noget af det, vi taler om, er jo ikke bare sædvane, men faktisk lovgivning, og man kan i sidste ende blive tilbageholdt i forhold til nogle af de handlinger, man måtte forbryde sig imod.

Ny FIFPro-rapport konkluderer: VM i Qatar skader spillernes fysiske- og mentale sundhed

I Qatar er der nemlig en række love og regler, som er meget anderledes, end det vi er vante til i lille Danmark.

Fuldskab i offentligheden er forbudt. Forskelligt gængs medicin, som eksempelvis smertestillende håndkøbsmedicin og hormontilskud, er ligeledes forbudt.

Det samme gælder selvfølgelig for narkotika. Og så tilbage til den føromtalte lækre birkes. Den er også forbudt. Birkesfrø betragtes nemlig som narkotika i Qatar og er dermed strafbart.

Få overblikket over rejsevejledningen herunder

Bizarre Qatar-videoer i omløb en uge før VM – se dem her

Qatar har tidligere været ude eksplicit at sige, at alle er velkomne under VM-slutrunden. Det på trods af landets strenge regler i forhold til eksempelvis homoseksualitet med mere.

Selvom ‘alle’ angiveligt er velkomne ved slutrunden var en ambassadør for VM-slutrunden dog senest ud at sige, at kalde homoseksualitet for en hjerneskade.

Ting du skal være særligt opmærksom på i Qatar

 • Det er ulovligt at medbringe alkohol, birkesfrø, svinekød og mange former for medicin, heriblandt også håndkøbsmedicin.
 • Det er generelt forbudt at drikke alkohol. Man må kun drikke alkohol på steder, der er bemyndiget til salg af alkohol for ikke-muslimske udlændinge – det kan være hoteller.
 • Det er forbudt at være fuld på offentlige steder.
 • Seksuelle relationer mellem mænd og kvinder, der ikke er gift med hinanden, er forbudt og straffes hårdt. Det samme gælder for seksuelle relationer mellem personer af samme køn.
 • Det er ikke velset, at personer – uanset køn og hensigt – krammer, kysser eller holder om hinanden.
 • Alle former for vold er strengt forbudt og straffes hårdt.
  • Der er begrænset adgang til en række udenlandske hjemmesider og sociale medier – og myndighederne kontrollerer adgangen til internettet.

  Kilde: Udenrigsministeriet

  Timeline

  Notifications

  ANNONCE
  

  Notifikationer