VM 2022

6 min læsningJagten på europæiske pladser: FC Midtjylland kan fortsat hente point til Danmark – top 15 ser svært ud

Få det fulde overblik over, hvordan det går de danske klubber i kampen om at sikre Danmark flere pladser i de europæiske turneringer - Champions League, Europa League og Conference League - her.

6 min læsning
Få det fulde overblik på kampen om Danmarks europæiske pladser og F.C. Københavns, FC Midtjyllands og Silkeborgs præstationer i de europæiske turneringer her. Danmark europæiske pladser.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hvordan går det i kampen for at sikre Danmark europæiske pladser?

Når de danske klubber kæmper for flotte internationale resultater i de europæiske turneringer – Champions League, Europa League og Conference League – kæmper de om mere end blot sejrer og point i gruppespillet.

De danske klubbers internationale resultater har nemlig stor betydning for, hvor mange danske klubber, der får mulighed for at deltage i europæiske turneringer i fremtiden.

Således tjener klubberne point til UEFAs såkaldte koefficientrangliste over lande, der er afgørende for, hvordan de europæiske pladser skal fordeles de kommende sæsoner.

F.C. København slog vild Champions League-rekord mod Sevilla

Top 15 på UEFA-ranglisten er skillelinjen Danmark i kampen om europæiske pladser

For Danmark handler det om at sikre sig en plads i top 15 på ranglisten.

Det er den helt store skillelinje, der afgør, om man får fire eller fem hold med i de europæiske turneringer – Champions League, Europa League og Conference League.

Efter sidste sæsons europæiske kampagne røg Danmark ned på en 18. plads på ranglisten, hvilket har betydning for sæsonen 2023-24, hvor Danmark blot vil have fire hold med i de europæiske turneringer fremfor fem hold.

I denne sæson skal de danske hold forsøge at kravle tilbage op i top 15, således Danmark igen vil have fem hold med i de europæiske turneringer i sæsonen 2024-25.

Få overblik over forskellen på at være inden- og udenfor top 15 på ranglisten her:

  • Superliga-mestre: Går fra at kvalificere sig til 3. kvalifikationsrunde i Champions League til at kvalificere sig til 1. kvalifikationsrunde i Champions League, hvis Danmark ender udenfor top 15.
  • Andenplads i Superligaen: Går fra at kvalificere sig til 2. kvalifikationsrunde i Champions League til at kvalificere sig til 2. kvalifikationsrunde i Conference League, hvis Danmark ender udenfor top 15.
  • Tredjepladsen i Superligaen: Går fra at kvalificere sig til 3. kvalifikationsrunde i Conference League til at kvalificere sig til 2. kvalifikationsrunde i Conference League, hvis Danmark ender udenfor top 15.
  • Fjerdepladsen i Superligaen: Går fra at kvalificere sig til 2. kvalifikationsrunde i Conference League til slet ikke at kvalificere sig til europæisk fodbold, hvis Danmark ender udenfor top 15.
  • Pokalvinder: Går fra at kvalificere sig til 3. kvalifikationsrunde i Europa League til 2. kvalifikationsrunde i Conference League, hvis Danmark ender udenfor top 15.
Godt nyt for FC Midtjylland: Feyenoord snubler mod Sturm Graz i Europa League

Sådan går det Danmark i jagten på europæiske pladser

Efter sidste spillerunde i de europæiske gruppespil har Danmark nu blot ét hold tilbage i de europæiske turneringer.

Således deltager FC Midtjylland i første knockout-runde i Europa League, mens gruppespillet blev endestationen for F.C. København og Silkeborg IF i henholdsvis Champions League og Conference League. Brøndby og Viborg har også tidligere været med, men blev elimineret inden gruppespillenes start.

Danmark startede sæsonen som nummer 18 og skal derfor forsøge at overhale nogle konkurrenter foran sig. Og efter et par flotte europæiske runder fra de danske hold i midten af gruppespillet, så Danmark også ud til at nærme sig top 15 på ranglisten.

De sidste par runder i det europæiske gruppespil bød dog ikke på den store pointhøst. Og med blot ét hold tilbage i Europa ser det derfor efterhånden svært ud at rykke voldsomt rundt på ranglisten – medmindre FC Midtjylland kan skabe noget magisk mod Sporting og de efterfølgende konkurrenter.

FCK klager over behandlingen af fans i Sevilla: Potentielt ulovligt

Se Danmark placering på ranglisten netop nu her:

Europa koeffieient-rangliste. Hvor mange hold får Danmark med i de europæiske turneringer?
Kilde: Kassiesa

Sådan får man point til den europæiske rangliste

Der er forskellige pointsatser i forhold til, hvilken turnering et hold deltager i, samt hvilke resultater holdet får.

Overordnet set giver sejrer i kvalifikationen til hver af turneringerne et enkelt point, mens et uafgjort resultat giver et halvt point til landekoefficienten. I gruppespillet og frem giver en sejr to point, mens en uafgjort giver et point til landekoefficienten i alle europæiske turneringer.

Samtidig er der en række bonuspoints, som smides oveni alt efter det enkelte holds præstationer. Få overblik over mulige bonuspoints i hver af de europæiske turneringer herunder:

Bonuspoint i Champions League

4 point – For at deltage i gruppespillet
5 point – For at gå videre fra gruppespillet
1 point – For hver runde klubben når fra 1/16-finalerne og frem

Bonuspoint i Europa League

4 point – Gruppevindere
2 point – Andenplads i gruppespillet
1 point – For hver runde klubben når fra 1/16-finalerne og frem

Bonuspoint i Conference League

2 point – Gruppevinder
1 point – Andenplads i gruppespillet
1 point – Hver runde klubben når fra semifinalerne og frem

Et lands samlede pointhøst afhænger samtidig af, hvor mange hold det enkelte land har med i europæiske turneringer, når sæsonen indledes. Eksempelvis har Danmark i denne sæson haft fem hold med i de europæiske turneringer, F.C. København, FC Midtjylland, Silkeborg, Viborg og Brøndby, men har nu blot et enkelt hold tilbage, nemlig FC Midtjylland, som er med i Europa League.

Her er det værd at huske på, at det samlede antal point, som holdene henter i løbet af en europæisk sæson, divideres med antallet af hold, et land har haft med i de europæiske turneringer.

Således divideres den danske pointhøst med fem – altså vil en vundet kamp i gruppespillet give 0,400 point til Danmark på ranglisten, da de to point, man tjener, skal divideres med fem hold.

Godt nyt for Silkeborg: Konkurrent snubler i Conference League

Hvornår skal de danske hold igen i kamp for flere europæiske pladser til Danmark?

FC Midtjylland først kæmpe om danske point til ranglisten og flere europæiske pladser til Danmark på den anden side af årsskiftet.

Her står FC Midtjylland overfor den portugisiske storklub Sporting, som de møder over to opgør.

Første opgør finder sted den 16. februar på udebane i Portugal på Estádio José Alvalade, mens returopgøret mellem FC Midtjylland og Sporting Lisabon afvikles den 23. februar på MCH Arena i Herning.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer