2 min læsningHvad er Boxing Day – og hvorfor hedder det Boxing Day?

Der er ikke mange dage om året, der stinker lige så meget af engelsk fodbold som den 26. december – også kaldet Boxing Day. Men hvad er Boxing Day egentligt, og hvorfor hedder det Boxing Day?

2 min læsning
Boxing Day Premier League hvorfor hvad hvornår
Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix

De fleste Premier League-fans elsker dagen, men de færreste kan svare på: Hvorfor hedder det Boxing Day?

Man skal være heldig hvis man kan opstøve en god boksekamp på Boxing Day i England.

Navnet har nemlig overhovedet ikke noget med sportsgrenen, hvor to mennesker slår på hinanden, at gøre, og faktisk er det først for nyligt, at dagen mere eller mindre fast ligger den 26. december. Tidligere kunne Boxing Day også være den 27. december – såfremt den 26. var en søndag.

Boxing Day er hovedsageligt en britisk tradition, og der er flere teorier om, hvorfor Boxing Day har fået sit navn. Den mest udbredte teori lyder, at tjenestefolk fik fri på Boxing Day, da de havde stået til herskabets tjeneste i julen, og med sig hjem kunne tjenestefolkene tage en ’box’ med gaver, bonuser eller rester fra julemiddagen.

De største stadions i Premier League: Se hele listen her

En anden teori lyder, at dagen har fået sit navn fra de ’boxe’, som postbude, stikirenddrenge og tjenestefolk kunne forventes at modtage efter jul. En tredje teori lyder, at dagen var en helligdag, hvor man gav gaver til de fattige, og dagen fik navnet som følge af den indsamlings-’box’, man finder i flere kirker.

Navnets oprindelse ligger altså ikke helt fast, men fast ligger det til gengæld, at der den 26. december bliver spillet fodbold i den bedste engelske række – altså Premier League.

Sådan har traditionen været længe, og også længe inden den bedste række i England hed Premier League. Faktisk spillede man fodbold den 25. december indtil 1957, men fra 1958 og frem til i dag har juledag, som i England fejres den 25. december, været fodboldfri dag, og den 26. december blev derfor taget i brug.

I England har Boxing Day været en helligdag siden 1871, og hvis den falder på en lørdag, så overgår helligdagen til den efterfølgende mandag, mens helligdagen flyttes til den efterfølgende tirsdag, hvis den 26. december falder en søndag. Det har dog ingen indflydelse på, hvornår der spilles fodbold.

Det gør der nemlig den 26. december, og i gammel tid var turneringerne struktureret således, at Boxing Day var en derby-dag. På den måde kunne man sikre, at fansene ikke skulle bruge helligdagen på at rejse land og rige rundt med ofte dårligt vejr og endnu dårligere transportmuligheder.

Du kan altid finde masser af informationer om Premier League her.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app
Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer