Premier League

Hvad er Boxing Day – og hvorfor hedder det Boxing Day?

Der er ikke mange dage om året, der stinker lige så meget af engelsk fodbold som den 26. december – også kaldet Boxing Day. Men hvad er Boxing Day egentlig, og hvorfor hedder det Boxing Day?

Hvad er Boxing Day? Der er masser Premier League-fodbold på Boxing Day, men hvorfor hedder dagen, hvad den hedder?
Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvad er Boxing Day? Og hvorfor hedder det egentligt Boxing Day?

De fleste Premier League-fans elsker dagen, men det er nok de færreste, der kan svare på de to spørgsmål ovenfor.

Og selvom man fristes til at tro, at navnet kunne have noget med boksning at gøre, så skal man faktisk være heldig, hvis man kan opstøve en god boksekamp på Boxing Day i England.

Hvad er Boxing Day? – Teorierne er mange

Navnet, Boxing Day, har nemlig overhovedet ikke noget med sportsgrenen, hvor to mennesker slår på hinanden, at gøre.

Boxing Day er hovedsageligt en britisk tradition, og der er flere teorier om, hvorfor Boxing Day har fået sit navn. Det er først for nyligt, at dagen mere eller mindre fast ligger den 26. december. Tidligere kunne Boxing Day også være den 27. december – såfremt den 26. var en søndag.

Den mest udbredte teori lyder, at tjenestefolk fik fri på Boxing Day, da de havde stået til herskabets tjeneste i løbet af julen. Og med sig hjem kunne tjenestefolkene tage en ’box’ med gaver, bonusser eller rester fra julemiddagen.

Download Campo app Download Campo app Download Campo app

En anden teori lyder, at dagen har fået sit navn fra de ’boxe’, som postbude, stikirenddrenge og tjenestefolk kunne forventes at modtage efter jul.

En tredje teori lyder, at dagen var en helligdag, hvor man gav gaver til de fattige, og dagen fik navnet som følge af den indsamlings-’box’, man finder i flere kirker.

Boxing Day er typisk en milepæl i sæsonen for de engelske fans, og klubbernes placeringer i tabellen ved Boxing Day plejer at være sigende for den resterende del af sæson. Læs mere i linket herunder.

Premier League-historie: Sådan går det holdene der fører på Boxing Day

Fodbold på Boxing Day

Navnets oprindelse ligger altså ikke helt fast, men fast ligger det til gengæld, at der den 26. december bliver spillet fodbold i den bedste engelske række – altså Premier League.

Sådan har traditionen været længe, og også længe inden den bedste række i England hed Premier League. Faktisk spillede man fodbold den 25. december indtil 1957.

Men fra 1958 og frem til i dag har juledag, som i England fejres den 25. december, været fodboldfri dag. Derfor er den 26. december i stedet taget i brug.

Ny Manchester United-ejer – hvem er Sir Jim Ratcliffe?

I England har Boxing Day været en helligdag siden 1871. Hvis dagen falder på en lørdag, så overgår helligdagen til den efterfølgende mandag. Falder den 26. december på en søndag, flyttes helligdagen i stedet til den efterfølgende tirsdag.

Det har dog ingen indflydelse på, hvornår der spilles fodbold. Det gør der nemlig den 26. december, og i gammel tid var turneringerne struktureret således, at Boxing Day var en derby-dag.

På den måde kunne man sikre, at fansene ikke skulle bruge helligdagen på at rejse land og rige rundt med ofte dårligt vejr og endnu dårligere transportmuligheder.

Følg Campo på Facebook

Populære historier

Seneste

Notifications

ANNONCE


Notifikationer

P