UDLANDSPROFFERNE UGE 42: Danskerdag i Norge, Vildt målsnit i Tyskland og overraskende belgisk tophold

På campo.dk giver vi dig hver mandag et overblik over, hvordan den seneste uge er gået for de danske spillere, der tjener deres løn udenfor landets grænser. Mål, debut og udvisninger - stort og småt.

Danske målscorere i udlandet

I Danmark har vi over 300 professionelle fodboldspillere, der til dagligt spiller fodbold i mere end 30 forskellige lande.

Vi vil på campo.dk ugentligt give et overblik over nogle af de danskere, man ikke nødvendigvis hører om hver eller hver anden dag. Vi udvælger nogle af de spillere, der har gjort sig bemærket for enten noget godt, noget skidt, eller noget midt imellem.

Casper Nielsen (Royal Union Saint-Gilloise)
I den belgiske Jupiler League er det højst overraskende nyoprykkede Royal Union Saint-Gilloise, der efter sæsonens første 12 runder har lagt sig i spidsen. Set med danskerøjne er det dog særdeles positivt, for det er nemlig den eneste klub i den bedste belgiske række, der har hele to danskere i spillertruppen, og lørdag gjorde en af dem sig bemærket på meget positiv vis. I udekampen mod Eupen, som ligeledes er at finde helt i toppen af rækken, kom den gæstende Bruxelles-klub planmæssigt foran både 0-1 og 0-2 i første halvleg, men med et kvarter tilbage blev Eupen lukket ind i kampen med en reducering, og bare to minutter senere begyndte det at lugte af pointtab, da hjemmeholdet også fik udlignet. Hjemmeholdet forsøgte at udnytte det momentum, som de i løbet af bare to-tre minutter havde fået bygget op, men det gav bagslag, da udeholdet satte afsted i en omstilling. Den tidligere EfB- og OB-midtbanespiller, Casper Nielsen, fulgte med frem, og helt udækket kunne han fra sin position på kanten af feltet gøre som fortjent med den ishockeytilbagespilning, han fik fra venstre side, og sætte den stensikkert ind med en flad inderside-afslutning til det, der blev kampens slutresultat 2-3. Casper Nielsen er den ene af bare tre spillere i Union Saint-Gilloise, der endnu ikke har misset et eneste spilleminut i denne sæson 12 kampe i Jupiler League, og i den belgiske klub er de så glade for ham, at de denne sommer udstyrede ham med en ny kontrakt, der løber til sommeren 2024. Også kronjyske Jonas Bager spiller i klubben fra Bruxelles-forstaden Saint-Gilles, men i lørdagens kamp fik han, i øvrigt for første gang i denne sæson, slet ikke spilletid, da han måtte se hele kampen mod Eupen fra bænken. Royal Union Saint-Gilloise var store i starten af forrige århundrede, hvor klubben vandt 11 mesterskaber. Siden har de dog mestendels befundet sig i den næstbedste belgiske række, men i marts i år lykkedes det dem langt om længe at vende tilbage til den bedste belgiske række efter 48 års fravær.

Carlo Holse (Rosenborg)
I Norge resterer der syv runder i det, der i gamle dage hed Tippeligaen, men som i dag hedder Eliteserien, og i toppen er der tæt parløb mellem nu danskerløse Bodø/Glimt, som er forsvarende mestre, samt ligeledes danskerløse Molde, som har henholdsvis 48 og 47 point. Efter en elendig start på sæsonen har Norges historisk set suverænt største klub, Rosenborg, dog nærmet sig topholdene bagfra anført af ingen ringere end Åge Hareide. Søndag tog Trondhjem-klubben, der i alt er blevet norske mestre 26 gange, hjemme på Lerkendal mod Sandefjord, og her var det den tidligere F.C. København-wing, Carlo Holse, der allerede efter syv minutter åbnede scoringen, da han var hurtig over en retur fra udeholdets målmand i det lille målfelt. Rosenborg kom kort efter på 2-0, inden Carlo Holse igen i det 20. minut var på pletten. Med et fint løb fra en blind vinkel overraskede Holse en Sandefjord-forsvarer på et indlæg fra højresiden, og så kunne den 22-årige dansker med en flot flugter notere sig for sin femte ligascoring i denne sæson. Rosenborg endte med at vinde kampen 4-1 og har nu syv point op til Bodø/Glimt på Eliteseriens førsteplads.

Wahid Faghir (VfB Stuttgart)
Det er næppe blevet helt til den start på udlandseventyret, som bare 18-årige Wahid Faghir drømte om, da han på transfervinduets sidste dag i slutningen af august skiftede Vejle Boldklub ud med den tyske storklub VfB Stuttgart, men nu kan der være nye tider på vej. Intet har det nemlig med at ændre karriereforløb som vigtige scoringer, og en sådan stod den danske U21-landsholdsspiller søndag for. Mercedes-klubben fra Baden-Württemberg var hjemme på Mercedes-Benz Arena kommet bagud 0-1 i første halvleg af kampen mod Union Berlin, og med 35 minutter tilbage af kampen blev danskeren sendt på banen til sin blot anden optræden i sin nye klub-trøje. Det skulle dog ikke blive nemt for Stuttgart og Faghir, for bare minuttet efter dansker-indskiftningen fik holdkammeraten Atakan Karazor sit første gule kort, og da han ét minut senere også fik sit andet gule kort, blev hjemmeholdet reduceret til ti mand. De dårlige odds til trods blev det dog en særdeles mindeværdig hjemmebanedebut for Wahid Faghir. Tre minutter inde i overtiden modtog den unge vejlenser lidt tilfældigt bolden med ryggen til mål en meter inde i berlinernes felt. Med en fin ydersideberøring snød Faghir sin nærmeste oppasser, og selvom han var lidt heldig med afslutningen, der undervejs blev rettet af af den tidligere Stuttgart-spiller Timo Baumgartl, fik danskeren med kampens sidste spark sørget for et enkelt point til hjemmeholdet. Med sin scoring i sin bare anden optræden i Bundesligaen snitter Wahid Faghir nu et mål per 50. minut – en statistik, der vil få selv Erling Haaland og Robert Lewandowski til at blegne. Stuttgart indtager i øjeblikket Bundesligaens 13. plads med ti point.

Mathias Hebo Rasmussen (Cracovia)
Mathias Hebo Rasmussen har scoret I alt 24 mål I den danske Superliga og 1. Division, men indtil søndag var det ikke blevet til mål udenfor landets grænser. Den scoringsmæssige debut i udlandet kom i Cracovias udekamp mod Zaglebie Lubin, hvor den tidligere Lyngby-profil med bare tre minutter tilbage af kampen fik udlignet til 1-1. Scoringen kom efter smart samspil med holdkammeraterne Radoslaw Kanach og Sergiu Hanca, og selvom sidstnævntes oplæg til den danske scoring mest af alt lignede en forfejlet tæmning, så var den rumænske anfører årvågen nok til at lade bolden ligge, så det i stedet blev en flad dansk indersideafslutning, der endte med at sende det ene point med hjem til Krakow. Mathias Hebo Rasmussen skiftede  denne sommer Danmark ud med den Polen og Krakow, hvor det indtil nu er blevet til spilletid i ni af sæsonens 12 første ligakampe. Cracovia ser i den sæson ud til at blive en del af det store midterfelt i den polske Ekstraklasa, der hverken kommer i spil til nedrykning eller kampen om mesterskabet.

Nicolaj Thomsen (Vålerenga)
Skagboen Nicolaj Thomsen var i sidste sæson kommet i overskud i F.C. København, hvor han i sine i alt seks kampe i Superligaen kun fik samlet 82 minutters spilletid. Det fik denne sommer nordjyden til at rykke videre, og 5. august fik han en kontrakt gældende for det næste halve år i norske Vålerenga. Søndag sørgede den 28-årige dansker dog for, at han har noget at gå til kontraktforhandling med, da han blev matchvinder i Vålerengas hjemmekamp mod Haugesund. Det var ellers Thomsens landsmand, den tidligere Horsens-midtbanespiller Peter Therkildsen, der i første halvleg havde bragt gæsterne foran, da han fuldstændig umarkeret kunne score sit andet sæsonmål. Det mildest talt elendige forsvarsspil fandt dog ikke kun sted i første halvleg, og efter en lidt heldig udligning med ti minutter tilbage af kampen, var Peter Therkildsen selv impliceret, da Nicolaj Thomsen blev den store helt på Intility Arena i Oslo. Tre minutter før tid havde seks af udeholdets forsvarsspillere plus målmand ene og alene blik på hjemmeholdets Osama Sahraoui, da han sled sig fri ved baglinjen. Det efterlod et bagrum på størrelse med en mindre norsk boreplatform til Nicolaj Thomsen, der uden det mindste besvær kunne heade bolden i et tomt mål, da Sahraoui løftede indlægget over de måbende forsvarsspillere. Både Thomsens Vålerenga og Therkildsens Haugesund ender denne sæson som en del af den bløde mellemvare i den norske Eliteserie. De to hold ligger side om side på 7. og 8. pladsen uden mulighed for at nå hverken europæisk fodbold eller nedrykning.

Hvad skete der ellers?

• I den engelske Premier League var der søndag danskermøde, da Brentford tog imod Leicester City, og undervejs var der hele fem danskere på banen samtidig. Mathias ’Zanka’ Jørgensen fik efter en times scoret på landsholdskollegaen Kasper Schmeichel, men det var dog Schmeichel og Leicester, der slutteligt kunne tage fra London med tre point, da de vandt 1-2. Som med Schmeichel og Zanka startede også Mathias Jensen og Christian Nørgaard på banen, mens Jannik Vestergaard blev skiftet ind i anden halvleg.
  • Det er ikke blevet til megen spilletid på det seneste for Simon Makienok i St. Pauli på det seneste, men søndag scorede han til slutresultatet 4-0 over Hansa Rostock. St. Pauli fører stadig 2. Bundesligaen.
  • I Østrig var der fuld tid til Rasmus Nissen Kristensen, da Red Bull Salzburg søndag slog Sturm Graz med 4-1. Den 24-årige dansker åbnede endda scoringen, da han med sin fjerde sæsonscoring gjorde det til 1-0 allerede efter fem minutters spil.
  • Også Maurits Kjærgaard slår sine folder i Red Bull Salzburg – eller i hvert fald engang imellem. Lørdag kom den 18-årige dansker på tavlen for FC Liefering, der fungerer som reservehold for Red Bull Salzburg, i deres 0-3-sejr over Grazer AK i den næstbedste østrigske række.
  • Den danske landsholdsangriber Yussuf Poulsen sendte med sin udligning til 1-1 mod bundholdet Greuther Fürth RB Leipzig på rette kurs, da de lørdag slog Fürth med 4-1. Det var Poulsens anden sæsonscoring i Bundesligaen.
  • I den næstbedste belgiske række holdt David Jensen søndag buret rent i Westerlos 2-0-sejr over Excelsior.
  • For netop Greuther Fürth spiller Emil Beggreen, men den skadesplagede sjællænder er blevet rykket ned på klubbens andethold, hvor han i weekenden scorede en enkelt gang i 5-2 nederlaget til Unterhaching.
  • Victor Jensen har debuteret for Ajax’ førstehold, men fredag var han igen at finde hos Jong Ajax, hvor han med to scoringer var stærkt medvirkende til, at de slog FC Eindhoven med 1-3.
  • I Japan spillede både Alexander Scholz og Kasper Junker fuld tid for Urawa Reds fredag, da de på hjemmebane slog Kashiwa Reysol med hele 5-1. Junker scorede hjemmeholdets fjerde mål.
  • Chelsea og Andreas Christensen var ikke særlig gæstfri værter, da de onsdag tog imod semi-danske Malmö FF i Champions League. Med sin første scoring for London-klubben sendte Christensen Chelsea på sejrskurs i en kamp, som de endte med at vinde 4-0.
  • For femte gang i sæsonen blev det til scoring for den tidligere Randers FC-angriber, Emil Riis, da han blev matchvinder i Preston North Ends 2-1-sejr over Coventry i Championship.
  • I den næstbedste norske række, OBOS-Ligaen, sørgede den tidligere AB-målmand Mark Jensen for, at Oslo KFUM ikke fik scoret, og dermed vandt han og Åsane 3-0.