2 min læsningUEFA krav til EM 2028 udelukker skandinavisk bud

Det europæiske fodboldforbund, UEFA, har i dag annonceret bud-processen for EM i fodbold 2028. Danmark har tidligere vist interesse i værtskabet i fællesskab med Sverige, Norge og Finland, men kravene gør, at der skal laves markante stadionforbedringer, hvis et samlet skandinavisk bud skal være realistisk.

2 min læsning
Det ligger allerede fast, at EM i 2024 bliver afholdt i Tyskland. Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix

Danmar var for første gang nogensinde vært for en stor landsholdsturnering, da Parken denne sommer lagde græs til fire EM-kampe.

Sammen med ti andre stadioner i ti lande rundt omkring i Europa dannede Parken ramme om det første multinationale værtsskab ved en EM-slutrunde, og fra DBU’s side har der tidligere været vist interesse i igen at kunne afholde EM i Danmark.

I 2016 meldte DBU ud, at de sammen med sine skandinaviske kollegaer fra Sverige, Norge og Finland ville kigge på et bud til værtskabet i 2028, men det bud ser ud til at være urealistisk.

Tirsdag har UEFA meldt ud, at der er deadline for budrunde 23. marts næste år, og der er åbnet op for delte bud, som man blandt andet har set i 2012 i Polen og Ukraine, i 2008 i Østrig og Schweiz samt i 2000 i Holland og Belgien.

Yderligere kræver et bud dog, at potentielle værter skal kunne stille med i alt ti stadioner, hvoraf mindst ét skal kunne huse 60.000 tilskuere. Derudover skal mindst ét og helst to kunne huske 50.000 tilskuere, fire stadioner skal kunne huse 40.000 tilskuere, mens tre skal kunne huse 30.000 tilskuere.

I alt har de fire nordiske lande kun fem stadioner, der som det ser ud lige nu kan rumme 30.000 tilskuere eller mere. Friends Arena i Stockholm er det største stadion med plads til 50.000 tilskuere, og en udbygning af det bare ni år gamle stadion virker ikke synderligt realistisk.

Indtil videre har Tyrkiet bekræftet, at de vil lægge et officielt bud på EM i 2028, mens også Rumænien, Grækenland, Bulgarien og Serbien vil gå sammen om et bud.

Derudover har der foruden de nordiske lande været vist interesse – om end uofficiel fra Italien, England, Rusland samt Spanien/Portugal.

En endelig afgørelse af værtskabet kommer først til at ske i september 2023.

Timeline

Notifications

ANNONCE


Notifikationer